Hyvä arki

Elämäsi tärkein ihmissuhde olet sinä itse


Miten sinä reagoit itseesi, mitä ajattelet itsestäsi? Miten sinä tulet toimeen itsesi kanssa? Elämäsi tärkein ihmissuhde olet sinä itse.

Kuva on Niina Stoltin ja Mirkku Merimaan Ihana nainen -kuvauksista.
Kuva on Niina Stoltin ja Mirkku Merimaan Ihana nainen -kuvauksista.

Suuri osa siitä, miten reagoimme ulkopuoleltamme tuleviin haasteisiin, kuten työstressiin, katkenneeseen pikkuvarpaaseen, auton hajonneeseen tuulilasiin, lattialle levinneeseen suodatinpussiin tai huonosti nukkuvaan taaperoon, on usein seurasta siitä, miten reagoimme itseemme.

Ah, mikä viisaus! Ja myös empiirisesti todeksi havaittu. Mitä enemmän pidän itsestäni ja ymmärrän itseäni, sitä helpommaksi koko elämä ylä- ja alamäkineen on muuttunut. Haasteethan eivät ole arjestani kadonneet, kas kumma. Asioiden määrä, jotka menevät eri tavoin kuin toivoisin, lienee vakio. Mutta parasta tässä on se, että oma suhtautumiseni kaikkeen mikä on, on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti.

Muutos on mahtavaa!

Tekee mieli huutaa, että fantastico, kun huomaa, että enää ei ole tarvetta olla oikeassa ja väitellä vaikkapa puolison kanssa turhanpäiväisistä asioista. On arjen luksusta ymmärtää se, ettei minun tarvitse hävetä mitään, kokea kateutta eikä tuntea epävarmuutta siitä, mitä kukakin on minusta mieltä. No jos nyt en ihan aina ja sataprosenttisesti siinä onnistu, niin yhä useammin koen, että ensimmäinen lause on hyvinkin arkista totta.

Noilla asioilla ei ole merkitystä, koska itse tiedän, kuka olen, missä menen ja mitä todella sydämessäni haluan, toki muita loukkaamatta. Ja kun osaa olla tyytyväinen siitä mitä itse on, mitä itsellä on ja arvostaa itseään ja arkeaan, elämä on vaivattomampaa. Epävarmuudet ja häpeän tunteet katoavat ja lopulta sitä ihmettelee, miksi koskaan niitä edes kokikaan.

Tämä on ihan suosikkini – ystävän eteisessä.
Tämä on ihan suosikkini – ystävän eteisessä.

Ei ilmaisia lounaita

Ja ajatelkaas, tähän ei ole tarvittu hiljaisuuden retriittiä tai minkäänlaista muutakaan irtiottoa, kuten surffijoogalomaa Balilla. Kaikki tämä on tapahtunut kuin huomaamatta ihan arjen myötä, keskellä ruuhkavuosia, hektisintä eloa. Toki olen panostanut näihin asioihin sillä tapaa, että olen ottanut selvää, tutkinut mikä itselleni sopii ja toisista asioista olen innostunut enemmän kuin toisista.

Olen myös lukenut, kuunnellut, keskustellut. Miettinyt, pohtinut ja tunnustellut. Että ei tämä sillä lailla ilmaiseksi ole tullut, olen tehnyt itseni kanssa töitä, jotta olen voittanut tai ainakin useimmiten voittamassa kaikenlaisen egosta nousevan epävarmuuden ja muut negatiiviset tuntemukset.

Mutta whatever, käynhän jumpassa ja juoksemassakin ja käytän aikaani fyysisen itseni hyvinvointiin, miksi en siis käyttäisi aikaa henkisen hyvinvoinnin parantamiseen. Kaikki tämä jo tähän asti kulkemani tie, pian noin 10 vuotta, on näyttänyt, että vaikka ihmisellä olisi ollut pieniä tai suunnattomia vaikeuksia, itseen on mahdollista luoda ihan uudenlainen suhde, jos vain todella haluaa.

Mutta kaikki lähtee itsestä ja itsensä arvostamisesta ja asioiden hyväksymisestä. Ilmaisia lounaita ei ole. Moni homma lähtee siitä, ettei mieti mitä muut nyt sanovat tai ajattelevat itsestä, vaan miettii sitä, mitä tuntemuksia itse itsessään herättää. Se ei ole helppoa, ja monessa paikassa sanotaankin, että itsensä hyväksyminen tai edes ymmärtämään oppiminen on monella tapaa tärkeimpiä kohtaamiamme henkisiä haasteita.

Maalla laiturilla. Toimii.
Maalla laiturilla. Toimii.

Häpeänkin voi kääntää voitoksi 

Olen sitä mieltä, että moni ajattelee liikaa sitä, mitä muut heistä ajattelevat. Muutamaan otteeseen olen jutellut parin ystäväni kanssa, joilla myös on ollut suuria haasteita elämässään ja ensimmäisenä heillä vielä pitkänkin ajan jälkeen nousee esiin pelko ja häpeä siitä, mitä muut heidän vastoinkäymisistään ovat mieltä.

Se on jokseenkin surullista, sillä silloinhan oma elämä jää sivurooliin kun tärkeimmäksi nousee se, miltä muiden silmissä näyttää. Itseä varten täällä lopulta eletään, ei muita miellyttääksemme. Olen itsekin kokenut suurta epäonnistumisen tunnetta, mutta näin jälkeenpäin ajatellen epäonnistumisessa jumittaminen ei ole saanut aikaan mitään hyvää, vaan päinvastoin.

Uskon, ettei edes pienemmässä mokaamisessa pahinta ole itse moka, vaan se järisyttävä häpeän tunne siitä, mitä toiset nyt ajattelevat ja menettääkö itse jollain tapaa kasvonsa. Ihminen kyllä osaa olla todella ankara ennen kaikkea itselleen! Täysi vastuu elämästä toki tulee ottaa ja tehdä asioita niin, ettei loukkaa toisia, mutta syyllisyyttä ei useimmiten ainakaan kannata potea. Ja usein ongelmatilanteistakin on jotain hyötyä.

Täytyy pyrkiä elämään niin, että voi olla tyytyväinen tekemäänsä, elämäänsä ja kokemaansa!  Suuri osa siitä, miten reagoimme ulkoisiin haasteisiin, määräytyy sen mukaan, kuinka reagoimme itseemme.

Muista, että sinä olet ihana! Jos minä pystyin muuttamaan ajatuksia itsestäni, se on sinullekin mahdollista.

Mahtavaa maanantaita!

Morjens.
Morjens.

11 thoughts on “Elämäsi tärkein ihmissuhde olet sinä itse

  1. Sinä sen t a a s kiteytit! Kiitos ihanasta kirjoituksesta Jenny♡. Jos en mitään muuta ole oppinut niin sen kuitenkin, ”näillä kymmenillä” ei enää jaksa murehtia mitä muut ajattelee!
    Maanantain jatkoa…

  2. Ihana kirjoitus! Juuri näinhän se on. Itsekin pyrin siihen oman itseni ja oman sisäisen rauhan löytämiseen, tosin tekemistä on vielä paljon. Kiinnostaisi kuulla vieläkin konkreettisemmin, kuinka olet onnistunut siinä itsesi löytämisessä ja hyväksymisessä, teitkö jotain harjoituksia tms? 😊

  3. Kiitos oli oikein mukavaa lukea tätä sai varmuutta omaankin ajatteluun.niin tuttua todella.Itse olen juuri sairastunut rintasyöpään mutta hoidot edessä…ajattelinkin hyvä pysähtyä ja mennä eteenpäin eritaivoin itsensä kanssa.Oikein Hyvää Joulua sinulle.

  4. Kiitos Jenny! Nämä ajatuksesi tulivat eteeni mitä sopivimmalla hetkellä. Olin juuri mähkinyt ja pähkinyt muutaman päivän ajan päässäni naurettavan pientä asiaa tyyliin ”mitähän ne ajattelee”, joten sain kirjoituksestasi paljon voimia ja uutta näkökulmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *