Kaupallinen yhteistyö

Energiansäästöä ja ilmastotekoja (+arvonta)


Uuden Lifie-sivuston kautta olen mukana Vattenfallin kampanjassa. Pääsin pohtimaan energiansäästöä ja sitä kautta myös ilmastotekoja. Sehän sopii, sillä paitsi että olen viime aikoina miettinyt joulukrääsän ja tavaramäärän vähentämistä, olen pohtinut myös muita asioita, joilla vähentää kulutusta ja säästää maapalloamme. Siis niissä määrin kuin tällainen asiaan ei niin sataprosenttisesti vihkiytynyt maija meikäläinen voi vain tehdä vieläpä helposti ja vaivattomasti.

On hienoa, että tarjolla on niin tuuli- vesi kuin aurinkoenergiaakin, muttei niitäkään voi mielin määrin tuhlata. Asuntomme on viidelle henkilölle kohtuullisen pieni, 90-neliöinen kolmio. Säästämme huimasti energiaa jo sillä, että emme asu laveammin. Huoneet ovat korkeat ja ikkunat ovat isot, mutta niistä ei vedä. Verhojen sijaan meillä on vain kaihtimet, jotka eivät myöskään estä lämmön pääsyä pattereista huoneisiin.

Kuitenkin viiden henkilön pyykkien- ja astioiden pesu, suihkussa käynnit sekä muu sähkönkulutus voisi varmasti olla myös pienempää. Siellä täällä norkoilee aina jonkun pädi tai kännykkä latauksessa. Muistelen, että sähkölasku on kuitenkin reilun satasen luokkaa kuukaudessa, mikä on kai ihan kohtuullinen ainakin kun vertaa ok-talossa asuvien ystävien sähkölaskuihin.

Tunnelmointia kynttilän valossa

Itse olen varsinainen valojen sammuttelija ja mikäs se talven pimeimpänä jaksona sen ihanampaa kuin fiilistellä eloa kynttilän valossa. En myöskään pidä latauspiuhoja roikkumassa pistorasiassa ilman vaikkapa latautuvaa kännykkää, mutta nämä nyt asioita, jotka lienevät jokaisella takaraivossa.

Yksi asia, josta kävimme tiukkaakin keskustelua tyttärien kanssa nykyiseen kotiimme muuttaessa, oli se, ettei suihkuun saa jäädä asumaan ja vedellä mielin määrin lotraaminen ei valitettavasti ole sallittua. Saunavuoro meillä on kerran viikossa, ja myönnän itsekin, että erityisesti pakkasilla olisi ihana lämmitellä kuumassa suihkussa. En sentään ole vielä raijannut kylpyhuoneeseen munakelloa rajoittamaan suihkussa kuluvaa aikaa, josta idean sain muuten Mehukekkerit-blogin Veeralta, mutta tiedä vaikka sekin vaihe olisi vielä tulossa.

Vartin kuuma suihku vastaa saunareissua

Luin kuitenkin hiljattain, että vartin lämmin suihku kuluttaa saman verran energiaa kuin yksi saunomiskerta ja kahden minuutin suihku saman verran kuin jääkaapipakastin vuorokaudessa! Itse en oikeastaan koskaan kuivaa hiuksiani hiustenkuivaajalla, mutta tyttäret niin tekevät. Tässä vinkki vitonen Vattenfallin sivuilta: hiukset kannattaa kuivata pyyhkeeseen niin kuivaksi kuin mahdollista ja sitten vasta käyttää kuivaajaa.

Kylpyhuoneessa on lämpimien suihkujen lisäksi myös toinen arjen ylellisyys, josta en ole valmis luopumaan, nimittäin lattialämmitys. Nykyään jo muistamme, että kylppärin ovi pitää pitää kiinni, sillä muuten lattialämmitys voi alkaa lämmittää koko kämppää ja se varmasti näkyisi sähkölaskussa huimana kasvuna. Tiesitkös sitä?

Vielä veden kulutukseen liittyen pari vinkkiä: Hammaspesun aikana veden ei tarvitse valua hanasta. Astioiden huuhtominen juoksevalla vedellä voi jopa kuusinkertaistaa huuhteluveden kulutuksen tiskikoneeseen verrattuna. Ne voikin hyvin huuhdella lavuaarissa, jossa seisoo raikasta vettä.

Köökissä kuluu sähköä

Sähkölaitteet kuluttavat kuulema noin 30 prosenttia kodissa käytettävästä sähköstä. Kotona kannattaakin miettiä, tarvitseeko todella kaikkia niitä vempaimia. Laitteiden leposähkönkulutusta on hyvä tarkkailla, sillä Stand by -tilassa oleva laite kuluttaa vähän sähköä taukoamatta. Meillä ei ole kummoisempia laitteita, telkkari on kohtuullisen kokoinen eikä ole käytössä edes joka päivä.

Sen sijaan sähköä kuluu ruoanlaittoon. Mikroa emme omista ollenkaan, joten se eilinenkin sapuska lämmitetään aina liedellä tai uunissa mikroaaltojen sijaan. Pyrin muistamaan, että pienennän hellan tehoa heti, kun ruoka kiehuu, mutta hella tai uuni ovat oikeastaan päivittäin käytössä. Kuin myös liesituuletin, joka on ihan surkea!

Tiskikone pyörii sen viisi kertaa viikossa. En kestä epäjärjestystä tai likaa kotona, joten imuroin usein 3–4 kertaa viikossa. Pakko oli ihan vilkaista, mitä imurointi kuluttaa. Vattenfallin sivuilta löysin 150 neliöisessä asunnossa asuvan esimerkkiperheen, jonka imurointikulut vuodessa olivat noin kuusi euroa! Tuo oli iloinen yllätys, sallin itselleni jatkossakin nämä lukuisat viikottaiset imuroinnit. Ihanata! Omaa sähkönkulutusta voit arvioida täällä.

Kodinkoneissa ei muuten aina päde samat säännöt kuin huonekaluissa: uusi on usein vanhaa parempi ja ympäristöystävällisempi. Meillä kotona on induktioliesi, mutta landepaikassa (katso kuva alla) on kapistus, joka lienee jostain 1970-luvulta! Se menee vaihtoon asap, vaikka aika vähän sitä käytetään, lähinnä keitellään perunoita.

Onneksi useat kodinkonevalmistajat panostavat ekologisuuteen. Tiesitkö, että uudet astian- ja pyykinpesukoneet kuluttavat vettä vain puolet verrattuna 15 vuotta vanhoihin koneisiin? Järisyttävää edistystä, sanoisin.

Sammutan nykyään myös parvekkeen jouluvalot päiväksi, sillä eihän niitä kukaan näin ”valoisalla” huomaa. Luin myös Vattenfallin tiedotteesta, että pakkassäällä kannattaa sulattaa pakastin. Ruoat eivät ehdi sulaa parvekkeella tai pihamaalla ja paksu huurrekerros pakastimessa lisää sähkönkulutusta.

Miten sinä säästät sähköä? Kerro omat vinkkisi, niin osallistut arvontaan. Kommentin jättäneiden kesken arvotaan La case de cousin Paul -puuvillapallovalosarja, jonka arvo on 32,90 e. Voittaja saa valita pallosarjan värin. Kilpailuaika on yksi viikko, ja kisan säännöt löytyvät täältä.

Mukavaa torstaita. Eilinen oli niin hankala päivä, että torstai olkoon toivoa täynnä!

Yhteistyössä Vattenfall

26 thoughts on “Energiansäästöä ja ilmastotekoja (+arvonta)

 1. Minä säästän sähköä valmistamalla ruokaa mahdollisimman paljon puuhellalla ja leivinuunissa. Talvella ei sähköuuni eikä -hella kovinkaan usein lämpeä. Ja se on kyllä iloksemme näkynyt sähkölaskussa. Ja sähkö/puulämmitteisessä talossa muutenkin näkyy, että kuinka paljon sitä pökköä jaksaa pesään laittaa.
  Sammutan valot aina huoneesta lähtiessä ja muutenkin tykkään olla vähän hämärässä valaistuksessa. Kynttilät tuovat paljon mukavampaa valoa kuin sähkölamput.

 2. Pidämme talvella lämpötilan kotona korkeintaan 22 asteessa. Makuhuoneessa on jopa viileämpää ja hyvin nukuttaa 😊

 3. Ihan lapsesta asti opetettu, että valoja ja laitteita ei pidetä päällä turhaan, koneet pestään täytenä jne.

  Toki joulun aika on vähän erilaista, koska rakastan jouluvaloja. :)

 4. Valoja sammuttamalla, auton lämmitys ajastimella. Pesukone ei laula joka päivä, Ei lotrailla turhaan suihkussa.

 5. Sammuttelen valoja, laitteet eivät ole päällä turhaan. Kävelen matkoja paljon. Kuljen julkisilla. Pesen täysiä koneellisia sekä pyykkejä, että tiskikoneessa. En ota pitkiä suihkuja. Olen vähentänyt sähkölaitteita.

 6. Sammutan valot huoneista, joissa ei olla. Katkaisen telkkarista virran, kun sitä ei katsota. Suihkussa vesi on päällä vain suihkuttelun ajan. Lisäksi paasaan ärsyttävyyteen saakka muille perheenjäsenille näistä samoista asioista ja kuljen sammuttelemassa valoja heidän perässään;).

 7. Sammuttamalla turhat valot ja telkkarin, sulattamalla pakkasesta otetut ruuat jääkaapissa, pitämällä paksua verhoa parvekkeen oven edesssä eristeenä ja pukeutumalla jatkuvasti villasukkiin ja neuleisiin, jotta huonelämpötilan voi pitää kohtuullisena talvella. :)

 8. Säästän monellakin tavalla aika lailla automaattisesti. Turhat valot ovat aina pois päältä (sitä paitsi rakastan tunnelmavalaistusta!), pesen pyykkiä aina kuin mahdollista täysiä koneellisia (harvoina poikkeuksena esim. villavaatteet) ja astiat järjestelen tiskikoneeseen hyvin tehokkaasti (kyllä voi iloita siitäkin, että ”vielä sain yhden lasin mahtumaan”, ha hah :D), ruoanvalmistuksessa hyödynnän kansia ja jälkilämpöä, haalean veden kiehautan vedenkeittimessä ruoanvalmistusta varten, toisaalta syön paljon kypsentämättömiä tai vähän kypsytettyjä ruokia, joten siitähän tulee automaattisesti säästöä (en olekaan ajatellut asiaa aiemmin!), suosin mahdollisimman paljon suomalaista ja lähellä tuotettua ruokaa (tai raaka-aineita tarkemmin ottaen, sillä teenhän ruokani itse!). Tässä muutamia helppoja säästötapoja minun arjestani :-)

 9. Sammutan turhat valot, en pidä elektroniikkaa turhaan latauksessa ja käytän energian säästölamppuja! Talvisin pidän patterit kohtuullisen matalalla.

 10. Mulla on ”peruskikat” käytössä. Turhien valojen sammuttelu, mahdollisimman lyhyet suihkut ja kotitalouskoneiden käyttö vasta täysinä ja mahdollisimman harvoin. Veden ”lotraamista” saisin rajoittaa. :D

 11. Mun pitäisi kyllä satsata tuon sähkön säästämisen kanssa, ja sammutella enemmän esim. turhia valoja, ottaa laturi irti seinästä silloin kuin sitä ei tarvita yms.

 12. Olen sellainen ”hämäränhyssyttelijä / säkövaloallergikko”. En viihdy yhtään kirkkaissa sähkövaloissa. Syksyllä kun illat pimenee kaivan kynttilät esiin♡ Harvoin sytytän kattovalaisimia, en pidä niistä juuri lainkaan. Muutama pöytälamppu palaa himmeänä kynttilöiden lisäksi ja se riittää minulle♡. Pahin painajainen on kun aamulla heräät ja keittiössä palaa koko valoarsenaali!
  Mukavaa loppuviikkoa😊

 13. Pieni tupa lämpiää enimmäkseen talon keskellä sijaitsevalla liesi-leivinuuni -yhdistelmällä, sammuttelen (!) ahkerasti turhia valoja, mikään laite ei ole ns. valmiustilassa, pyykkien kuivatukseen ei käytetä sähköä.

 14. Lyhyet suihkut, ei saunaa ollenkaan. Viihdyn viileässä ja käytän tunnelmavaloja :)
  Kävelen joka paikkaan mihin mahdollista tai käytän julkista liikennettä!

 15. Sammutan valot huoneista joissa ei oleile ketään. Pesen täysiä koneellisia ja aina kun mahdollista käytän pikaohjelmaa. Saunotaan vain noin kerran viikossa tai harvemmin. Sellainen on/off kytkimellä varustettu jatkojohto on hyvä kun siitä saa kerralla kaikki laitteet pois päältä.

 16. Yritän sammutella valoja yms. pientä. Nyt on suunnitelmissa ottaa vuoden alusta (viimeistään) hieman tarkempaan syyniin sähkön säästäminen ja testata, onnistuisinko pienentämään laskua edes parilla eurolla. Olen myös osallistunut Helenin lupaukseen, jossa säädetään lämpöä pienemmälle joitakin kertoja talven aikana. Vähän harmittaa, että nykyinen asuntoni on pimeämpi kuin edellinen, sillä valoja tarvitsee paljon, usein ihan kesälläkin. Mutta katsotaan, mitä kaikkea tässä keksii vielä. :)

 17. Kulutukseni on mitättömän pientä: asun yksin yksiössä, jossa vempaimia on todella vähän. Ei esim. imuria, pesukoneita, tällä hetkellä ei edes televisiota. Silti pyrin sammuttamaan turhat valot. Tämän teen lähinnä periaatteesta ja se on myös selkärangassa oleva, jo lapsena opittu asia.

 18. Arkisia tekoja. Mm. auton sijasta käytän julkista liikennettä, sammutan valot sieltä missä niitä ei tarvita ja hyödynnän ruoanlaitossa ja leivonnassa jälkilämpöä eli katkaisen virran uunista/hellan levyltä jo aiemmin pois päältä.

 19. Samoilla pienillä teoilla kuin sinäkin. Ajattelen, että säännölliset arjen valinnat on yksittäiselle ihmiselle paras tapa vaikuttaa.

 20. Sammuttelen valoja, auto lämmitetään talvella ajastimella, ei turhaan elektroniikkaa kii pistorasioissa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *