Hyvä elämä

Joskus luovutan, joskus en

Luovuttaminen ei useinkaan ole minun juttuni. Jopa elämäni vaikeina vuosina olen jaksanut loputtomiin hokea, että tämäkin asia vielä järjestyy, hei Jemppa, ethän luovuta.

Hyväntekeväisyyspostaus on tehty yhteistyössä Munuais- ja maksaliiton kanssa.
Hyväntekeväisyyspostaus yhteistyössä Munuais- ja maksaliiton kanssa.

Kuitenkin iän ja itsetuntemuksen myötä olen jo pitkään ymmärtänyt, että asioita on usein hyvä tarkastella eri kulmista. Monesti toimii se, että hyväksyy asiat sellaisina kuin ne ovat. Erityisesti silloin, jos on taistellut riittävästi eikä silti ole päässyt toivomaansa lopputulokseen.

Se siis, että toisinaan antaa periksi, ehkä vähän luovuttaakin ja katsoo, mitä tuleman pitää, ei ole mielestäni aina huono juttu. Usein sillä hetkellä, kun haastavassa tilanteessa olen lopulta nostanut kädet pystyyn ja sanonut, että hyvä on, antaa tulla se, mikä tulossa on, täällä odotellaan, ovat asiat alkaneet ratketa ihmeellisillä tavoilla.

Elämä on ihmeellistä. Se on epävarmaa eikä sitä voi kontrolloida. Leijailemme täällä höyhenen lailla ja tuuli voi kääntyä milloin tahansa. Mitä vain voi sattua, niin hyvää kuin huonoa. Siksi pitäisi vielä rohkeammin nauttia jokaisesta päivästä, eikä pelätä elämistä. Ei myöskään kannata lykätä toiveita, haaveita ja tavoitteita. Ja asioita, jotka kokee itselle merkitykselliseksi, kannattaa tehdä nyt, ei vasta sitten joskus, huomenna tai ensi maanantaina.

Laita nimi korttiin, jolla on merkitystä

Tänään onkin hyvä hetki myös allekirjoittaa elinluovutuskortti, jos sellaista ei vielä itseltä löydy. Lain mukaan tosin jokainen meistä on mahdollinen elinluovuttaja, ellei sitä ole elämänsä aikana vastustanut. Jos korttia ei löydy, asiaa tiedustellaan omaisilta. Helpointa kuitenkin kertoa kannastaan on tilata elinluovutuskortti ja pitää se vaikka lompakossa tai vaihtoehtoisesti ladata appsi netistä.

Ihminen on ihmeellinen kapistus ja se, että elinsiirtoja edes tehdään, on jotain aivan huikeaa. Kun meikäläisestä aika jättää, niin mielelläni annan kaiken kunnossa olevan ja tarvittavan jatkokäyttöön, jos se pelastaa jonkun hengen. Mielestäni näitä asioita on hyvä kelata, vaikka harva meistä haluaa ajatella kuolemaa. Mutta koskaan ei voi tietää sitäkään, milloin oma henki saattaa pelastua sen takia, että joku kantoi tuollaista keltaista korttia lompakossaan ja oli luovuttaja.

Huh, nämä ovat diippejä juttuja!

Jätä jälki, voita pusero

Olette ehkä viime päivinä huomanneetkin, että luovuttaja-teema on ollut pinnalla monissa blogeissa. Koko homma huipentuu Euroopan elinsiirtopäivänä huomenna lauantaina. Silloin Aalto-yliopiston taideopiskelijat rakentavat installaation 450 paidasta Helsingin ytimeen, Kolmen Sepän patsaalle klo 11.

Jos siis tuollainen keltainen paita kiinnostelee, sellaisen saa kortin täyttämistä vastaan lauantain installaatiosta, niin kauan kuin puseroita riittää. Jos et ehdi mestoille tai asut kauempana, ei hätää. Sain kunnian arpoa viisi t-paitaa, joiden logon on muuten suunnitellut Ivana Helsinki.

Kaikki tähän postaukseen 9.10. sunnuntai-iltaan klo 24 kommentoineet ovat mukana paita-arvonnassa. Jätä siis jälki ja kerro jotain!

Kaunista syyspäivää!

 

 

 

53 thoughts on “Joskus luovutan, joskus en

 1. Mielestäni elinluovutuksesta ei vieläkään puhuta riittävästi, joten on hyvä että tällainen kampanja tuo lisää näkyvyyttä tärkeälle asialle ja lisää ihmisten tietoisuutta. Allekirjoitin elinluovutuskortin itse opiskeluaikoinani reilut 10 vuotta sitten ja olen puhunut asiasta avoimesti myös läheisilleni.

  Yleisesti ottaen elinluovutuskortilla on mielestäni edelleen merkitystä, vaikka lain mukaan jokainen onkin mahdollinen elinluovuttaja. Oman kannan esiin tuominen on tärkeää, jotta omaisten ei muutenkin vaikeassa ja surullisessa tilanteessa tarvitsisi miettiä vainajan toivetta.

  Paita olisi enemmän kuin tervetullut, joten toivon onnea arvontaan.

  1. Kiitos Luovuttaja kommentistasi! Totta puhut. Helpottaa myös omaisten oloa. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

  2. Paidat on nyt arvottu ja voittajille Luovuttaja, Elina, Veera, Minna ja Minna O on ilmoitettu henkilökohtaisesti sähköpostilla.
   Onnea ja kiitos jokaiselle osallistumisesta!
   Terkuin Jenny

 2. Luovuttaja ehdottomasti, työssä kohtaan joka päivä elinsiirtoa odottavia ja mieluusti sen heille kaikille soisin <3 Siihen asti ei auta, kun yrittää helpottaa odotusaikaa :)

  1. Kiitos Sirpa kommentistasi! Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle :)

 3. Tein päätöksen luovuttamisesta vuonna 1994 ja edelleen päätös on ja pysyy. Mitä minusta jää, sen saakoon joku sitä tarvitseva.

 4. Opiskelujen alusta asti on keltainen kortti kulkenut lompakossa ja merkinnän olen myös tehnyt OmaKantaan. Siitä mahdollisuudesta kerron yleensä myös asiakkaille, kun keskustelemme reseptitiedoista. Yllättävän harva ylipäänsä muistaa OmaKannan puhumattakaan että tietäisi tuon mahdollisuuden.

  1. Kiitos Sirpa kommentistasi! olen samaa mieltä, itsekään en oikein aina muista, mitä OmaKannassa voi kaikkea tehdäkään! Pitää tutustua asiaan huolellisemmin. Kiva, että keltainen kortti kulkee myös sinun lompakossasi. Aurinkoa!

 5. Olen kantanut luovuttajakorttia jo varmaan n. parikymmentä vuotta. Hyvinkin tärkeänä koen asian, ja olen kokenut sellaisenkin tilanteen, missä läheisestäni on ollut luovuttajana apu toiselle/usealle. Paita puolestaan olis vallan ihana! Olen toiveikkaana mukana arvonnassa! ☺️

  1. Kiitos MariaK-H kommentistasi! Sinulla onkin sitten tärkeää kokemusta asiasta <3 Paita on kiva, ainakin näkyy ja erottuu :) Ehdottomasti sinäkin olet mukana arvonnassa. Aurinkoa!

 6. Tuo paita on niin hieno! Kiva että meillä pohjoisen luovuttajillakin on mahdollisuus saada sellainen, jos onnetar suosii!

  1. Ehdottomasti on mahdollisuus! Kiitos Ek kommentistasi. Aurinkoa päivääsi :)

 7. Minä tein myös luovutuskortin lompakkooni sekä kotiin. Käy muuten kätevästi netissä. Hienoa jos minusta vielä oman poismenon myötä olisi jollekin apua.

  1. Kortti ollut lompakossa jo yläasteelta hyvän asian puolesta. Mielelläni paitaakin pitäisin :)

  2. Mahtavaa Päivi! Itsekin ajattelen niin, että poismenon jälkeen olisi suuri kunnia pystyä vielä auttamaan. Aurinkoa sinulle!

 8. Itse täytin elinluovutus kortin 12-13vuotiaana.en ole katunut.parivuotta sitten uusin kortin.kulkee aina mukanani ja läheisetkin tietävät asiasta.hyvä kuntoisista elimistä taitaa olla pulaa.ajattelen myös että laiton elinkauppa häviäisi jos kaikilla olisi kyseinen kortti hallussaan.

  1. Mahtavaa, Tanja! Mäkin muistelen, että mulla on ollut kortti yläasteikäisestä. Elimistä on todellakin pulaa, tälläkin hetkellä 450 suomalaista jonottaa jotain elintä.
   Ihanaa viikonloppua sulle!

 9. Hieno aihe, pusero jo löytyy. Olen mukana kamppiksessa. <3 Huomenna tulee ulos. Niin ihana kuva, tatskat ja paita, kuin toisilleen tehty. <3 Mukavaa viikonloppua <3

  1. Kiitos Tiia! Ooh, kipaisenkin huomenna lukemaan postauksesi, mahtava homma :) Taidan olla vähän koukussa sun blogiin, juttelet siellä niin mukavia :) Hyvää viikonloppua!

 10. Hieno arvonta Jenny, osallistun, ja luovutan :)

  Diipeissä sfääreissä minäkin (ja vereslihalla vielä), koska kuolema kävi hiljan kylässä. Lisäisin erinomaiseen sanomaasi vielä sen, että tehkää hyvät ihmiset myös hoitotestamentti / hoitotahto. Sekin on ihan helppo juttu :)

  1. Kiitos Taru kommentistasi ja arvokkaasta vinkistäsi. Otan osaa <3
   Kaikesta huolimatta mukavaa viikonloppua, kiva kun jätit jäljen!

  1. Kiitos Nia kommentistasi! Hienoa, että sinäkin olet tämän asian suhteen luovuttaja. Arpaonnea!

 11. Todella tärkeä aihe mistä ei paljoa olla puhuttu.
  Varmasti tämä kampanja herättää ihmiset ajattelemaan!

  1. Kiitos Nina I kommentistasi! Arki on välillä niin hektistä, ettei tällaisia asioita tule ajateltua, toki sitten, jos osuu omalle kohdalle jotenkin. 450 suomalaista odottaa tälläkin hetkellä elinsiirtoa, eli tärkeä asia tosiaankin. Aurinkoa viikonloppuusi, mukava, että jätit jäljen blogiini!

 12. Mukana paitakisassa. OmaKanta sivuilla tosiaan voi nykyisin myös merkitä luovutusasian, hoitotahdon jne. :)

  1. Kiitos Veera kommentistasi ja hyvästä vinkistä! En ole hetkeen käynyt tuolla OmaKannassa, pitääkin käydä kurkkimassa mitä kaikkea siellä voikaan tehdä. Mukavaa viikonloppua sinulle!

 13. Hei, mukana olen! Kortti löytyy jo mutta muistanko oikein että uudessa Kanta-järjestelmässä on kohta tälle luovutusasialle ja merkkasin sinne jo. Jokainen pääsee omilla pankkitunnuksillaan ☺

  1. Kiitos Liisa kommentistasi! Mahtava homma tuo OmaKanta! Minullakin on ollut kortti jo kauan, mutta nyt vaihdoin vähän uudempaan :) Aurinkoista viikonloppua!

 14. Lompakossani on jo kauan kulkenut kontaktimuovitettu keltainen luovutuskortti. Olen itse elämän jatkoajalla 9 vuotta. Kun aika jättää sielu vaeltaa ja kaiken muun saa ottaa käyttöön ,josta vain hyötyä toisille.

  1. Kiitos Nina kommentistasi! Hyvä idea tuo kontaktimuovitus, kiitos siitä vinkistä. Kauniisti kirjoitat <3 Aurinkoa viikonloppuusi!

  1. Mahtava kuulla, hyvä Heli! Aurinkoa viikonloppuusi ja kiitos, että jätit jäljen :)

 15. Minäkin olen ollut luovuttaja heti täysi-ikäiseksi tultuani. Käynyt myös ahkerasti luovuttamassa verta, aina kun tatuointien otolta olen päässyt luovutuspannasta…. ;)
  Joskus harkitsin myös että pitäisikö lähteä siihen luuydinluovutukseen mukaan, mutta se koko prosessi oli niin hankala (kun asut täällä tuppukylillä) että luovuin siitä. Nyt juuri jostakin luin, että sekin prosessi olisi helpottunut. Eli ehkä voisi harkita siihenkin mukaan lähtemistä, jos vaan omista kantasoluista olisi jollekin hyötyä.

  1. Mahtavaa Nanne, kiitos kommentista! Mä en ole vielä koskaan luovuttanut verta, mutta se on ollut aika ajoin suunnitteilla. Yhden kerran olen uskaltanut paikalle, mutta silloin en saanut luovutuslupaa, koska imetin. Siitä on tosiaan jo monta vuotta… pitää ottaa tavoitteeksi.Viime tatuoinnista on tällä hetkellä 4 kk, pitääkin tarkistaa, mikä tuo aikaraja on.
   Mulla on kavereita, jotka käyvät säännöllisesti luovuttamassa. Pitää munkin rohkaistua.
   Aurinkoista viikonloppua!

 16. Olen luovuttaja :-) Kortti löytyy niin omasta kuin miehenkin lompakosta. Hyvän asian äärellä ollaan. Täältä Oulusta asti en sinne etelän syrjäkylille nyt pääse, joten kokeilen onneani arvalla.

  1. Mahtavaa, Minna! Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua :)

  1. Kiitos Heli kommentistasi. Näin se maailma kehittyy. Puhelin appsi on varmasti kätevä! Aurinkoa viikonloppuusi.

 17. Olen ollut luovuttaja koko aikuisikäni. En edes muista, koska ekan kerran lompakkooni sujautin elintenluovutuskortin. Tilasin nyt uuden, kun huomasin, että tuo vanha kortti oli jo aika kulahtanut ja ryppyinen.

  1. Mahtavaa Tuire, kiitos kommentistasi! Mukavaa viikonloppua :)

 18. Tilasin juuri kortin kotiin, koska vanha luovutuskortti on hukkunut. Puhelin ei enää lataa uusia sovelluksia, siksi perinteinen kortti lompakkoon. Ja toi paita on sikasiisti ja tosi vetävän näköinen ja hyvän asian puolesta, mä siis luovutan

  1. Kiitos kommentistasi Minna! Perinteinen kortti on oikein hyvä. Kiva, että tykkäät paidasta! Mahtavaa, että sä luovutat. Iloa viikonloppuun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *