Kirkasvalolamppu päälle nyt!

Tulkoon valo. Ja naps, valo tuli!

Kävin jo taistoon tulevaa pimeyttä vastaan. Sinä se syksy et minua selätä, vaikka yritätkin parhaillaan esittää intiaanikesää. Aion säilyttää nykyisen energiatasoni läpi talven myös jo pari vuotta käyttämäni kirkasvalolampun avulla. Parhaiten se kuulema toimii, kun sen ottaa käyttöön ennen mitään väsymysoireita.

Nykyään kirkasvalolamput ovat aika huomaamattomia, eivät mitään järkäleitä.

Nykyään kirkasvalolamput ovat aika huomaamattomia, eivät mitään järkäleitä, jotka vievät tilan kaikelta muulta.

Ensi talvena en anna pimeyden synkistää

Olen kesäihminen, syntynytkin kesäkuun alussa ja janoan lämpöä ja valoa. Tykkään kyllä syksystäkin, jopa vesisateesta ja maahan pudonneista värikkäistä vaahteranlehdistä. Kylmyys ja pakkanen sen sijaan tunkeutuvat luihin ja ytimiin, niistä en välitä yhtään. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä raskaammalta sen leppoisan ja energisenkin alkusyksyn jälkeinen loputon pimeys tuntuu. Jouluun asti vielä sujuu joten kuten, koska on kaikkea mukavaa tekemistä. Mutta jakso tammikuusta huhtikuun alkuun on alkanut viime vuosina tuntua ikuiselta.

Viime jouluna vietimme ensimmäistä kertaa koskaan viikon Kanarialla valohoidossa. Reissun vaikutus tuntui itselläni kestävän useita viikkoja ja sen avulla selvisin helpommalla jälleen yhdestä talvesta. Harmi, etteivät kukkaronnyörit tulevana talvena puolla etelänreissua.

Siksi onkin otettava kaikki mahdolliset muut keinot käyttöön, ettei pimeyden nostattama apeus saa minua valtaansa. Yksi keinoni esimerkiksi liikkumisen lisäksi on juuri tuon kirkasvalon säännöllinen käyttö.

Monen suosituksen mukaan valon äärellä pitäisi oleskella 20–30 minuuttia, mieluiten aamuisin.

Suositusten mukaan valon äärellä pitäisi oleskella 20–30 minuuttia, mieluiten aamuisin.

Vuodenaikojen vaihtumisen vaikutus ei ole kuvitelmaa

Professori Timo Partosen, jota olen itsekin joskus haastattelut, mukaan Suomessa 85 sadasta yli kolmekymppisestä kokee, että vuodenaikojen vaihtumisella on jotain vaikutusta heidän käyttäytymiseensä ja mielialaansa. Tuosta määrästä noin puolet sanoo kokevansa erilaisia kaamosoireita, joka ei kuitenkaan ole sama asia kuin kaamosmasennus, josta kärsii noin 10 prosenttia suomalaisista. Tätä lievempää muotoa näemmä kutsutaan nykyään kaamosrasitukseksi.

Mutta syksyn pimetessä helposti käy niin, että ruokahalu kasvaa, makeanhimo kasvaa ja kas, vaa’an lukema kasvaa. Sitä voisi nukkua välillä kellon ympäri, ei jaksaisi tavata kavereita, raahautua harrastamaan, kuulustella lapsen läksyjä tai olla muuten aktiivinen. Mieliala saattaa olla selittämättömän apea ja kerta kaikkiaan puhti vain on poissa.

Ah, kyllä juu. Itse samastun noihin oireiluihin helposti. Kun on pimeää, kylmää ja synkeää, sitä helpommin liukuu sinne apatian syövereihin ja pysyttelee kaikista mieluiten kotona hipsuttelemassa villasukissa tai loikoilemassa sohvannurkassa. Kun kevät koittaa, tunnen joka kerta herääväni suorastaan eloon, teen niin paljon enemmän asioita ja käyn eri paikoissa, elämä tuntuu yhdeltä juhlalta. Välillä on toki ookoo antaa apatian tulla, onhan sekin tunne muiden joukossa, mutta jos on helppoja keinoja välttää sitä, miksipä ei.

Lamppu ei vie paljon tilaa ja on aika huomaamaton.

Töpseli seinään ja valoa kiitos!

Aamukahvia kirkasvalon ääressä

Kirkasvalohoitoahan on tutkittu jo joitain vuosikymmeniä ja ainakin erään valmistajan mukaan tutkimukset osoittavat, että kirkasvaloa kaamosoireiden hoitoon käyttäneiden oireet lievenivät jopa 60–90 prosenttia. Muistan itsekin viimeiseltä parilta talvelta, että ainakin minusta on tuntunut, että joka aamuinen parinkymmenen minuutin valohoito on auttanut pitämään energiatasoja tasaisempana.

Tästä eteenpäin siis juon aamukahvin puolisoni kanssa kirkasvalolampun ääressä, joka sijaitsee vajaan metrin päässä meistä. Olen myös ohjeistanut tyttäriäni syömään aamupalansa samalla valohoidosta nautiskellen.

Kirkasvalohoidosta voi muuten olla sekin hyöty, että kun ottaa aamuisin valohoitoa, saa sen verran lisävirtaa, että jaksaa urheilla ja hyötyliikkua. Niilläkin kun tosiaan on varsin suuri merkitys niin apeuden hoidossa kuin väsymystä vastaan taistellessakin. Itsekin tiedän sen, vaikka olo olisi kuinka väsähtänyt ja tahmainen ennen treenejä, liikunnan jälkeen energiaa riittää. Ja kun liikkuu, tekee myös mieli syödä terveellisesti, koska ei halua pilata treenejä mässäilemällä. Ja mielellään myös nukkuu riittävästi, koska palautuminen!

Saa nähdä, kuinka käy toimiiko tämä kirkasvalohoito -> liikunta -> terveellinen syöminen -> riittävä uni tulevan talven pimeyden aiheuttamien oireilujen kukistamisessa. Joko sinä olet kaivanut lampun kaapin perukoilta tai ottanut muut keinot käyttöösi vai olenko ensimmäisten joukossa?

Tulkoon valo. Ja naps, valo tuli.

Tulkoon valo. Ja naps, valo tuli.

Lue myös nämä:

Energiaa joka päivään

Näe itsesi energisenä!