Hyvä elämä

Miksi toisen onnellisuus ärsyttää?

Onnellinen ja positiivinen ihminen ei ole mikään höppänä, joka on nyt vain sattunut selviämään elämästään ilman suurempia kriisejä ja vastoinkäymisiä, eikä muusta tiedä.

Onnea on yhdessä tekeminen. Vaikka sitten talkoissa.
Onnea on yhdessä tekeminen. Vaikka sitten mökkitalkoissa.

Keskustelin taannoin niitä näitä erään puolitutun kanssa eräässä tilaisuudessa. Seuraamme lyöttäytyi hetkeksi kolmas henkilö, joka on mielestäni aina tosi aurinkoinen ja myönteinen ja josta saan itsekin energiaa roppakaupalla. Toki hänelläkin on varmasti päivänsä, kun ei vain jaksa.

Kun hän sitten poistui, niin totesin puolitutulle, miten mielettömän piristävä tuo tyyppi onkaan, ihana. Siihen puolituttuni totesi kuivakkaasti ja ärsyyntyneenä, että no, se ei olekaan varmaan kokenut elämässään koskaan mitään kauheaa.

Miten jännä reaktio! Ei kai toisen positiivisuus, iloisuus ja energisyys vain ärsyttänyt häntä? Sitten tilaisuus alkoi, ja piti alkaa kuunnella luennoitsijaa. Keskustelu jäi sikseen.

Homma jäi kuitenkin vaivaamaan minua. Sattumoisin tiedän, ettei tuon iloisen ja pirskahtelevan ihmisen elämä ole aina ollut mitään ruusunpunaa. Se, jos joku tyyppi on lähes kadehdittavan energinen ja vaikuttaa tyytyväiseltä ja onnelliselta elämäänsä, ei tarkoita, että hän välttämättä eläisi jotenkin helpompaa arkea kuin me muut. Kaikilla on vastoinkäymisiä. Elämä on vaikeaa. Silti itse voi vaikuttaa moneen asiaan omalla asenteella ja valinnoillaan. Toki välillä tuntuu, että joillekin annetaan vaikeuksia enemmän kuin kukaan jaksaisi sietää. Mutta silti. Monet heistä, joita on koeteltu isolla kädellä, ovat kerta toisensa jälkeen jaksaneet rämpiä ylös joko omin avuin tai toisten tukemina.

Onnea on munkkikaffet.
Onnea on munkkikaffet.

Syvien vesien uimaretken jälkeen kaikki muuttuu 

Itse näen asian jopa niin, että sen jälkeen, kun vaikeatkin vastoinkäymiset saa selätettyä, aikaa kuluu ja tilanteet muuttavat muotoaan, asenne arkeen ja elämäänkin voi muuttua kokonaan. Syvien vesien uimaretken jälkeen kun ei helposti anna enää minkään pienten asioiden ainakaan kovinkaan usein hetkauttaa.

Tiedän myös monista tuttavistani sen, että kun tapahtuu kovia ja elämä on hankalaa, onnellisuus on elvyttyä ja selviydyttyä jotenkin tosi helppoa. Useimmiten, ei aina. Niin eikä sitä tarvitse metsästää tai jahdata. Tavallinen arkipäivä, taas yksi aamu, kun sai herätä, lapsen suloiset varpaat, vastaleikatun ruohon tuoksu, ruusukimppu maljakossa, ajoissa tullut palkka, siivottu koti, toimiva kroppa, ystävät, se, että kahvipuruja olikin vielä tarpeeksi aamukahviin, siinä jo onnellisuuden syitä kerrakseen. Pieniä isoja elämän asioita.

Onnea on tuli takassa.
Onnea on tuli takassa.
Onnea on saada tehdä töitä.
Onnea on saada tehdä töitä.

Onnellisuus ei ole tyhmyyttä 

Onnellinen ja myönteinen ihminen ei ole sitä siksi, etteikö tietäisi, että maailma on hyvän lisäksi myös paha. Onnellinen ihminen osaa arvostaa arkea, ja ymmärtää kyllä, ettei elämä koskaan voi olla pelkkää pumpulia ja ruusuntuoksua. Onnellinen ihminen ei myöskään pidä mitään itsestäänselvyytenä, ei ihmisiä, tavaroita, asioita, ei työpaikkaa, ei julkista joukkoliikennettä, ei sitä, että saa aamulla avata silmänsä. Onnellinen ihminen on kiitollinen ihminen, eikä valita turhasta.

Onnellisuus ei siis ole sitä, etteikö elämä olisi välillä ihan syvältä. Onnellisuuteen kuuluvat kaikki tunteet, mutta niistä negatiivisista, ihmiselle hyvinkin tavallisista tunteista huolimatta arjen perusvire on onni, ilo ja myönteisyys. Vaikka elääkin niiden kautta, välillä on huonoja päiviä. Kun normifiilis on onni, ilo, rakkaus ja myönteisyys, olen omalla kohdallani huomannut sen, että vaikka on huonoja hetkiä, ei ole enää päiviä, ettenkö jaksaisi, haluaisi tai pystyisi nousemaan sängystä, kuten joskus vaikeimpina elämänjaksoina.

Itselleni onnellisuus tarkoittaa myös sitä, että vaikka arki usein on sitä samaa tasapaksua, sekin voi olla hyvin onnellista. Onnellisuus on myös sitä, että osaan olla murehtimatta liikaa ja miettimättä mennyttä tai tulevaa. Onnea on sekin, kun joudun stressaavaan tilanteeseen ja minua alkaa hermostuttaa, että minulla on useita keinoja rauhoittaa itseäni. Joko olen vain ja möllötän sen tunteen kanssa, menen urheilemaan, mietin asiaan ratkaisua tai soitan jollekulle ja kysyn neuvoa. Joskus kysyn itseltäni, että mitähän tämäkin asia nyt haluaa minulle kertoa. Onnellisuus on minulle sitäkin, että tiedän, että löydän voimaa itsestäni, jos sitä tarvitaan. Sinäkin voit löytää.

Mitä onnellisuus tarkoittaa sinulle?

 

 

24 thoughts on “Miksi toisen onnellisuus ärsyttää?

 1. Niin ihana teksti ja olen monesti törmännyt tähän ilmiöön. Kuulun itse niihin jotka eivät välttämättä ole aina päässyt helpolla. Lähipiirissä paljon sairastelua, viime vuosina lyhyen ajan sisällä kuollut kolme sukulaista. Myös muita vastoinkäymisiä löytyy mutta silti koen onnellisuutta arjen pienistä asioista päivittäin. Liikunnnan iloa ja kiitollisuutta elämää kohtaan. Olen myös kokenut sen kuinka selän takana puhutaan ja ihmetellään kuinka voin olla näin positiivinen, juurikin siksi että kaikesta hyvästä olen kiitollinen ja onnellinen :) Elämä on kaikesta huolimatta ihanaa ja seesteisiä aikoja osaa arvostaa ihan eritavalla kun on elänyt vaikeiden aikojen läpi.

  1. Kiitos Taina kommentistasi ja kauniista sanoista! Olen niin samaa mieltä tuosta, että seesteisiä aikoja osaa arvostaa, kun on elänyt vaikeiden aikojen läpi. Toivotan sinulle kaikkea hyvää elämässäsi! Aurinkoa <3

 2. Ihminen pitäisi mielestäni kohdata ihmisenä. Onnellisuuden, iloisuuden ja yltiöpositiivisuuden vaatimus kaikissa elämäntilanteissa – kuten tässäkin sitä vaaditaan – omaa myös toisen puolensa.
  Jos ja kun Sinulla onkin tiukka paikka ja tarvitset kuuntelijaa, sitä ei löydy.
  Kaikki haluavat olla onnellisten kyljessä.
  Itsekään ei uskalla murheistaan puhua, pelätessään menettävänsä ystävät ja tutut.
  Onko neuvonasi aina sitten inhimillisten murheiden ja ’negatiivisten’ tunteiden vyöryessä päälle piipertää psykologin tai terapeutin puheille?
  Näinhän nykyään alkaa olla?
  Korjaa itsesi umpionnelliseksi ja astu sitten takaisin kehään?
  Itse olen sitä mieltä, että elämä tuntuu ja maistuu. Myös suola ja pippuri.
  Ja terveellä psyykellä niin kuuluukin olla.

  Onni ja onnellisuus on minusta pieniä hetkiä. Ja joo, kuulun tästä kommentista huolimatta (tai sen takia) monenmoisia haasteita, sairauksia ja selviämisiä kohdanneisiin.
  Hymyilen, yleensä kun kohdataan.

  1. Kiitos Paula kiinnostavasta kommentistasi! Monesta ajattelen samoin, valitettavasti kaikki asiat ei vain mahdu samaan postaukseen. Jos jaksat, skrollaa blogia ees taas, löydät sieltä kyllä paljon muutakin kuin yltiöpositiivisuutta, jota en itsekään viljele.
   Myös noita kommenttisi alla luettelemiasi asioita kohdanneena haluan kuitenkin itse keskittyä hyvään, useimmiten. Toki joskus elämä on paskaa ja siltä se saa tuntuakin minun mielestäni aina välillä, mutta en halua koskaan enää olla siellä kaiken aikaa, missä oli vain pimeää ja harmaata.
   Uskon kuitenkin myös ihmisen voimaan valita. Mikään ei ole niin mustavalkoista. Ei edes blogikirjoitus :)
   Ihanaa torstaita sinulle <3
   P.s. Olet tervetullut myös tutustumaan kirjojeni teksteihin, sieltä löytyy myös muuta näkökulmaa: https://www.facebook.com/sisainenvoima365ajatusta/

 3. Kun minulla on hyvä kausi, olen onnellinen hyvin pienistä ja monista asioista. Mutta kun minulle tulee huono vaihe, en näe onnea missään, kaikki on oikeasti mustaa ja meinaan tukehtua omaan olooni. Minulla on sairaus nimeltä masennus, ja sen kanssa on hyvin vaikeaa elää. Onni ei ole itsestäänselvyys sekään. Senkin voi menettää pelkästään sairastumalla sairauteen, joka on sen kaiken onnen vastakohta.
  Kukaan ei. Oi sanoa sellaiselle ihmiselle, että ole onnellinen siitä mitä on, koska kun sairaus on päällä, se ei näe mitään hyvää ympärillään. Kammottavinta on tiedostaa olevansa mahdollisesti aina onneton kausittain..

  1. Kiitos Nyyti kommentistasi! Sairaudet ovatkin sitten asia erikseen. Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle <3

 4. Hei. Olipa kaunis teksti. Allekirjoitan tuon kaiken täysin. Minun elämä ei ole ollut helppo tie kulkea, kaikenlaista surua ja murhetta on riittänyt koko elämän varrelle, mutta paljon hyviä asioita olen saanut kokea myös.
  Kun perusasiat on vihdoinkin kunnossa, on aikaa itselle, on aikaa miettiä tulevaisuutta ja jättää taakse menneisyyden murheet. Elämä on tässä ja nyt! Työssä hoitoalalla tapaa kaikenlaisia kohtaloita ja se tuo itselle varnuuden ja ajatuksen siitä, että elämä on kallisarvoista ja jokainen päivä tulee yrittää käyttää hyvin. Kerranhan me täällä olemme vain kerran. Helppoa ei aina ole miettiä asioita positiivisesti, senkin olen joutunut itse opettelemaan, mutta pienikin positiivinen ajatus kantaa paremmin eteenpäin kuin ikävät ajatukset.
  Mukavaa syksyä sinulle! Nautitaan ihanasta vapaasta viikonlopusta, sekään kun ei ole itsestään selvyys meille kaikille:)
  Terkuin Riitta

  1. Kiitos Riitta kauniista kommentistasi! Voin samastua sanoihisi <3 Helppoa tuon muistaminen ei aina ole, mutta ihminen oppii. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

 5. Minusta kanssa usein luullaan, että en ole kokenut mitään pahaa, kun olen positiivinen. Sanon aina, että kyllä olen, mutta en vello niissä tunteissa. Yritän aina nähdä sen auringon, vaikka se paistaisi sieltä pilven takaa <3

  1. Kiitos Maiju kommentistasi! Se kun ei tosiaan naamasta näy, mitä kukin on kokenut. Mutta se on totta, että sinä olet ihanan aurinkoinen, tunnenhan sinua jonkin verran! Se on mahtavaa, että miten pirskottelet sitä positiivisuutta ympärillesi. Kiitos siitä <3 Mukavaa viikonloppua!

 6. Tämä on juuri näin! Pitkän pimeän jakson (3 kuolemaa lähipiirissä) minulle tuli kerran välähdys, että meillä ei ole kuin tämä hetki ja voin olla kiitollinen niistä asioista jotka nyt ovat hyvin. Tämä oivallus on kantanut jo yksitoista vuotta. Kiitollisuuden aiheita löytyy vaikka mitä kun niitä alkaa ajatella. Tähtitaivas, lämmin aamu, iltarusko, katto pään päällä, hetket läheisten kanssa.. niiyä voi löytää loputtomasti Aamulla kun herään niin ensimmäisenä on aina kiitollisuus uudesta päivästä.

  1. Kiitos Poppana kauniista viestistäsi ja siitä, että jätit jäljen! Aivan mahtava kuulla, miten kauan tuo välähdys on kestänyt ja muuttunut ilmeisesti matkan varrella jo elämäntavaksi. Itse herään samoissa ajatelmissa ja huomaan, miten se vaikuttaa myönteisesti koko päivään.
   Mukavaa viikonloppua sinulle <3

 7. Onni on löytää tasapaino omassa olossaan. Hetkessä eläminen ja pienistäkin hippusista kiitollisuus kasvattaa puroja, joista muodostuu virta, jonka imussa on ilo elää. Kun näkee hyvää se lisääntyy. Syyseloa! Tuija

  1. Kiitos Koti meidän kommentistasi! Se oli hienosti sanottu: onni on löytää tasapaino omassa olossaan.
   Kaunista viikonloppua sinulle, Tuija!

  1. Oi, kiitos Laura kommentistasi, mahtava kuulla! Kiva, että jätit tänne jäljen. Toivotan sulle ihanaa syksyä!

 8. Oma mieli on varsinainen huoligeneraattori. Huolestuneisuus taas on ennakoivaa; tapahtumien myllerryksessä huolestumme siitä, mitä vielä kauheampaa on tulossa. Ajatukset ovat vain ajatuksia. Nykyhetki on turvallinen. Vain nykyhetki on olemassa. Kaikki muu on menneisyydestä tai tulevaisuudesta kertovaa tarinaa. Nykyhetkeen palaaminen auttaa asettamaan ajatukset oikeisiin mittasuhteisiin. Silloin voi olla onnellinen, vaikka ulkoiset olosuhteet vaikuttaisivat miltä.

  1. Kiitos OrvokkiB kommentistasi! Näinhän se taitaa olla :) Kun tämän vielä aina muistaisi. Mutta samaa mieltä olen, olosuhteista huolimatta voi olla onnellinen ja onhan tästä olemassa viisaampienkin ajatuksia. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

 9. Kiitos Jenny taas tästä tekstistä. Kuin omasta suustani. Osaan arvostaa elämää ja pieniä arkisia asioita ihan eri tavalla kokemieni vastoinkäymisten takia. Elämä on lahja. Ihanaa viikonloppua ❤️

  1. Kiitos itsellesi Marta, mukava, että jätit jäljen. Kaunista viikonloppua sinulle <3

 10. Itse asiassa kaikille ei ole sattunut ikäviä asioita.Siis kaikille.On olemassa ihmisiä, joiden elämä tosiaankin on ollut ruusuilla tanssimista kehdosta hautaan.Tunnen henkilökohtaisesti erään.Samoin kuin ihmisiä joiden koko elämä on ollut pelkkää kärsimystä. Siis aivan koko elämä.

  1. Hei Anne, kiitos, että jätit kommentin! Näin sitä maailmaan mahtuu erilaisia ihmisiä. Kaunista viikonloppua sinulle <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *