Oma elämä ja perhe

Minulla on vapaata, rentoudun siivoamalla

Alunperin viime vuoden tammikuussa alkanut siivousprojektini jatkuu. Minulla on vapaata, joten rentoudun siivoamalla. Seuraavaksi hankkiudun eroon metrisestä kasasta aikakauslehtiä ja siivoan sen kellarin, jonka kaaokselta en saa rauhaa. Onko ideoita aikakauslehdille, jotka ovat korkeintaan vuoden vanhoja? Mietin, voisinko kiikuttaa läjän terveyskeskukseen ja toisen jonnekin muualle.

Vanhat maljakot ovat yhä heikkouteni. Tämän Helena Tynellin Päivänkukka-maljakon sain äidiltäni, se on kuulunut mummilleni.

Vaikka meillä ei ole paljonkaan mitään turhia tavaroita, niin tällä hetkellä en pysty esimerkiksi avaamaan vaatekaappini ovea ilman, että sieltä tippuu jotain lattialle. Rehellisesti sanottuna en edes muista, mitä elfahyllyjen pohjalla on. Voi olla, että teen pian löytöjä omassa vaatekaapissani.

En stressaa siivoamisesta oikeastaan ollenkaan, ja teen sitä useimmiten mielelläni. Tykkään imuroida, koska siinä näkee heti kättensä jäljen. Myös erilaisten laatikoiden ja kirjojen järjestely oikeastaan enemmänkin rentouttaa ja saattaa minua meditatiiviseen tilaan, jos saan tehdä sitä omassa rauhassani. Sen sijaan jos vierellä on joku, joka kahden minuutin välein sanoo hei äiti sitä, äiti tätä, ei järjestelystä tule mitään.

Tulkoon lumi, mietin, ja lumi tuli!

Kun tavaroilla on paikkansa, niitä ei tarvitse koskaan etsiä!

Voin parhaiten silloin ja olen myös tehokkaimmillani, kun asiat ovat järjestyksessä ja tavaroilla on oma paikkansa, mutta aina vuorokauden tunnit tai motivaatio eivät siihen kuitenkaan riitä. Toisaalta tuhlaan sitten aikaa etsimällä esimerkiksi lapsen kypärämyssyä tai oikeankokoista lakanaa, kun esineet eivät ole siellä missä niiden kannattaisi olla.

En jaksanut aikanaan lukea Marie Kondon hittikirja KonMaria kokonaan, mutta poimin sieltä juurikin ne kaksi pätkää, jotka menivät jotakuinkin näin: Jos esine tuottaa iloa, pidä se. Jos se ei tuota, hankkiudu siitä eroon. Etsi jokaiselle tavaralle paikkansa. Joudut tekemään sen vain kerran.

Eroon ikuisuusprojekteista, jotka kuormittavat alitajuntaa

Vähän kyllä huvittaa, kun luin vuoden takaista postaustani, jossa totesin, että seuraavaksi järjestän liinavaatteet, vien kengät suutarille ja korjautan vanhat anopilta saadut korut, jotka eivät kestäneetkään päivittäistä käyttöä. No, niin se vuosi vierähti enkä saanut noita kahta jälkimmäistä tehtyä, ohhoh sentään!

Silti tiedän, miten hyvältä tuntuu, kun saa asioita hoidettua, jotka eivät ehkä vaivaa arjessa sillä lailla koko aikaa, mutta varmasti jotenkin alitajuntaisesti ilmoittelevat itsestään silloin tällöin. Vaikeinta on aloittaminen, mutta sitten pitää vain päättää, että tänään teen vähintään yhden asian ja vaikka ylihuomenna sitten toisen. Ikuisuusprojektit muuten jäävät ikuisuusprojekteiksi, eivätkä valmistu koskaan.

Jos ikuisuusprojektit ovat sinulle ihan ookoo, niin sitten turha toimia toisin. Mutta jos ne ikuisuusprojektit kuitenkin vaivaavat ja vievät ajatuksia ja usein on olo, että tuokin pitäisi tehdä ja tuo ja tuo ja tuo asia, niin sitten tee. Tai vaihtoehtoisesti lakkaa miettimästä, että jotain pitäisi tehdä, ja sitten nauti joka hetkestä siellä tavaroiden keskellä! Ihan miten vain, mutta sitten kannattaa tehdä päätös ja olla siihen tyytyväinen.

Onko sinulla ikuisuusprojekteja?

Toivotan ihanaa pakkaspäivää! Nyt sitä piisaa. Helsingissä 18 astetta, joka tuulen takia tuntuu siltä kuin olisi 28 pakkasastetta!

Maisemahan on ihan satumainen suorastaan!

10 thoughts on “Minulla on vapaata, rentoudun siivoamalla

 1. Minunkin mielestäni siivoaminen ja järjestely on mukavaa puuhaa, siinä ainakin näkee tulosta nopeasti. Kiva kuulla, että on muitakin, jotka pitää näistä puuhista :) Kahden pitkäkarvaisen kissan omistajana minun on pakko imuroida joka toinen päivä, että koti säilyy siistinä ja onkin parempi koittaa asennoitua imurointiin positiivisesti. Kyllä niitä ikuisuusprojektejakin on, yksi laatikko keittiön saarekkeessa kerää kaikkea sälää sisäänsä…

  1. Kiitos Jenni kommentistasi! Kahden vanhemman tyttären ja ennen kaikkea yhden kuusivuotiaan vanhempana tiedän, mitä tuo pakko imuroida on :) Ja itse ajattelen ihan samanlailla, se on tehtävä, niin kannattaa myös suhtautua asiaan myönteisesti! Paljon helpompaa itselle sellainen näkökulma. Yhdessä kodissani oli juurikin tuollainen saareke… ja voin yhtyä tuossakin sanoihisi. Miten saareke voi olla sellainen ”miljoonalaatikko”, jossa on kaikki se sälä, jolle ei löydy muuta paikkaa :D
   Aurinkoista päivää!

 2. Mun ikuisuusprojekti on mun papereitten mapittaminen. Papereita ei voi heittää poiskaan ja haluaisin ne kansioihin nätisti. Nyt ne lojuu sekaisin isossa muovilootassa.

  1. Kiitos Katarooma kommentistasi! Tuo papereiden lajittelu on muuten ikuisuusprojekti täälläkin… Mitä voi heittää jo pois, mitä ehkä tarvitsee vielä? :) Mulla heikkoutena on lipasto laatikko, jossa tuo paperisälä on. Pitäisi ehkä ottaa se siivouskohteeksi myös. Onneksi ei enää tarvitse mapittaa tiliotteita, kuten joskus ennen vanhaan :)
   Kivaa loppiaista!

 3. Ikuisuusprojektit on kyllä tuttuja! On pitänyt käydä konmari-systeemillä koti läpi, mutten vaan saa aikaiseksi. Vaatteet ja kengät olen sillä tavoin saanut käytyä läpi. Omalla kohdallani ikuisuusprojektin virkaa kaikkein parhaiten toimittaa ikisotkuinen siivouskaappi. Vuokra-asunnossa, kun kyseiset kaapit on selkeästi jonkun ei-siivooja-arkkitehdin suunnittelemat. ;)

  1. Kiitos Irina kommentistasi! MIten se siivouskaappi usein onkaan sellainen, ettei sinne vain mahdu kaikki kunnolla? :O Sama vika meidän kodissamme. Tarttisin ehkä taloudenhoitohuoneen, mutta valitettavasti sellaista ei ole olemassa :) Ajattele kuitenkin, että kengät ja vaatteet olet jo järkännyt, hyvä sinä! Mukavaa loppiaista!

 4. Minuakin rentouttaa, kun asiat ovat hallinnassa. Nyt minulla on kamala kasa kirpparille menossa olevaa tavaraa portaiden alla. Pitäisi saada ne oikeasti eteenpäin ja oma vaatekaappi käytyä läpi… Täällä Oulun seudulla pakkasta on ihan mittarissa se -28 tänään… 😃

  1. Kiitos Hanna-Mari kommentistasi! Mä olin viimeksi vuosi sitten kirpparilla ja meni tosi kivasti. Sen jälkeen olen miettinyt, menenkö uudestaan, mutta olen sitten lahjoittanut tavaroita taloyhtiön kierrätyshyllyyn tai sitten paikallisen kierrätyspalstan kautta. Kun mullakin tuppaa noi kirpparikamat jäämään odottelemaan sopivaa hetkeä, joka näyttää tulevan melko harvassa…
   Aiemmin paljon myin ja ostinkin kirpputoreilta, mutta tahti on hiipunut viime vuosina.
   Mukavia pakkaspäiviä, tsemppiä kirpparimyyntiin ja aurinkoa!

 5. Itse teen silloin tällöin järjestelypäivän ja se menee suurinpiirtein näin: otan kynän ja paperin aikaisin aamulla ja kirjaan 5-10 asiaa mitkä sinä päivänä teen. Mukaan otan pari ei-niin-kivaa moneen kertaan siirrettyä juttua myös. Ja sitten vaan listan mukaan tekemään. Ruokailut eivät saa venyä, läppäri ja kännykkä ovat kiinni (jos ei listan tekemiset niiden käyttöä vaadi). Ja hups keikkaa! Mieli on hyvä ja kevyt kun lista on käyty läpi. :)

  1. Kiitos Pii, mahtava idea! Taidan kopsata tuon sulta käyttöön! Usein toimin noin työasioiden kanssa, miksen sitten myös kotiasioiden kanssa :)
   Tulevatpahan hoidettua ja sitten on hyvä mieli, kun on saanut oikeasti jotain aikaiseksi.
   Mukavaa loppiaista sinulle :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *