Suuri arkiruokakriisi

Jos näette epätoivoisen hahmon ruokakaupassa, joka kantaa tyhjää koria, saattaa puhua itsekseen ja pyörii omituisesti ympyrää ja harhailee ees taas, ei huolta, se on vain meikäläinen. Ja siksi minulla onkin sinulle yksi kysymys ja se kuuluu, että mitä teillä/sun luona syödään? Joudun nyt utelemaan, sillä ruokaohjepankki pääkopassani on kerta kaikkisen tyhjä.

Kaverini kanssa kerran väiteltiin, onko pizza oikeaa ruokaa. Onko?

Viime viikkoina on ajatuksia liikkunut päässä nolla, kun olen miettinyt ruokaostoksia tai mikä pahempaa, ollut ruokaostoksilla. Keittiön hyllyssä on vino rivi keittokirjoja, mutta joko niiden ohjeet ovat liian haastavia tai turhan aikaa vieviä. Tai sitten vain kuvittelen niin, hyvin mahdollista! Mutta kun perheessä on kuusivuotias, illat ovat lyhyitä. Jos ruokakaupassa seisoo arki-iltana puoli kahdeksan, meinaa paniikkia pukata ja ruoaksi syödään leipää ja hedelmiä. Ei hyvä.

Vaihtoehto olisi sortua eineksiin. Taas, sillä kyllä niitäkin meillä käytetään. Tai sitten voisi ottaa jotain pakastealtaasta, mutta viimekin viikolla meillä syötiin kalapuikkoja kaksi kertaa.

Näyttää annokselta, joka on palannut joukkoomme 1980-luvulta. Ihan itse omin pikku kätösin valmistin!

Mitä tahansa kunhan ei lihapullapastaa

Lihapullapasta on perheessämme jo yleinen vitsi. Valmistin sitä joskus ilmeisesti niin tiuhaan, ettei kukaan enää pysty syömään sitä. En edes minä itse, paitsi ehkä äärimmäisessä nälänhädässä. Sen jälkeen lautasella on esiintynyt tosin tiuhaan kanapastaa. Pelkään, että pian siihenkin kyllästytään ja sitten aletaan boikotoida. Perheen kokki on ihan yhtä hoomoilasena arkisafkan kanssa. Miten se voikaan olla niin vaikeaa?

Ruokakaupparutiineihimme on tavannut kuulua perjantainen retki automarkettiin, mutta viime aikoina sekin on alkanut tökkiä. Niin paljon kivempaa kuin on vaikka lähteä pyöräilemään porukalla tai mennä juoksemaan työviikon jälkeen. Mutta jos skippaa marketin, niin sitten rangaistus on, että oikeasti seisoo siellä ruokakaupassa harva se ilta työpäivän jälkeen. Ja silloin voi olla varma, ettei koriin eikä napaan päädy mitään kovin ravitsevaa. Koska ei vain tiedä, mitä kokata.

Haluan itse syödä ja myös tarjota perheelleni ruokaa, joka on terveellistä, ravitsevaa ja ennen kaikkea sellaista sapuskaa, jota on ilo syödä. Haluaisin oppia käymään ruokakaupassa luovan pääkopan kanssa, joka on täynnä ajatuksia ja suorastaan tulvii loistavia ja helppoja arkiruokaideoita.

Paljasta, mitä teillä syödään ja auta totaalisen Cooker’s Blockin saanutta perheenäitiä.

Ikuisesti kiitollisena!

Jenny

34 comments

  1. Helppo arkiruoka on suolainen piirakka + salaatti (toimii tosin juhlassakin), ja tällä reseptillä hyvä, superhelppo, täyttävä ja suht terveellinenkin: pohjaan purkki rahkaa, 3 dl jauhoja, 1 tl suolaa ja loraus öljyä. Täytteeseen purkki kermaa tai kermaviiiliä, kolme munaa, juustoraastetta ja tonnikalaa/pinaattia/kasviksia/katkarapuja tai mitä nyt kaapista löytyy. Puoli tuntia uunissa. Ja tupla-annos riittää seuraavallekin päivälle.

    1. Kiitos Peppi! Otan tän heti kokeiluun, viimeistään ens viikolla. Kuulostaa hyvältä ja monikäyttöiseltä reseptiltä. Ihanaa viikonloppua!

  2. Mulla on luonnoksissa sellainen arkiruokapostaus, jonka varmasti kirjoitan pian loppuun tän sun tekstin innoittamana. Olin nimittäin joskus ihan samassa tilanteessa, nykyään syön vieläpä pääosin kasvisruokaa niin vaihtoehtoja on vielä vähemmän.. Silti, pienen suunnittelun kautta tosi monipuolista ja vaihtelevaa kotiruokaa syödään nykyään lähes joka päivä!

    Suunnittelu on tosiaan kaiken a ja o, mieti etukäteen vaikka parin-kolmen päivän ruoat jos viikko tuntuu liian pitkältä ajalta. Sit vaan nopea, vartin kauppareissu töistä tullessa ja kotiin kokkaamaan!

    Ja vielä loppuun superhelpot arkiruoat viidelle päivälle:
    Ruokaisa pasta-pestosalaatti, riisi&kana(tai quorn/tofu tms) kermakastikkeessa, uunilohi+salaatti ja kvinoa, uuniperunat vaikka parilla eri täytteellä, spagetti bolognaise. Kaikki voi tehdä kasviksena, maidottomana ja gluteenittomanakin ;)

    1. Kiitos Mirva kommentistasi! Hei mahtavaa, kirjoita ihmeessä se loppuun, täällä on heti yksi lukija!
      Kiitos myös vinkeistä. Huomaan tosiaan, että suunnittelu on kaiken a ja o, kuten säkin sanot. Hommaa on vain ollut viime aikoina jotenkin niin paljon, ettei energiaa ole enää riittänyt ruokailujen suunnittelemiseen, vaikka se säästäisi sitten taas aikaa ja voimia.
      Aion nyt kunnostautua tämän asian kanssa!
      Kiitti myös noista ruokavinkeistä. Otan nekin tekoon.
      Ihanaa viikon jatkoa sulle!

  3. Mitä jos ottaisit kerran viikossa hetken aikaa ja miettisit mitä meinaatte syödä ja tekisit kauppalistan sen perusteella? Itse vielä tilaan haluamani ruokatarpeet kotiin, kauppahalli24:llä toimitus on kaksi kertaa viikossa tänne periferiaan. Käyn Ani harvoin kaupassa, säästyy aikaa ja hermot.

    1. Kiitos Minna kommentista! Näin aion tehdä, joko yksin tai perheen kanssa. Nyt on tullut onneksi niin paljon vinkkejä ja moni on myös kertonut tilaavansa ruoat kotiin, sitä voisin kyllä mielelläni myös kokeilla.
      Kaupassa käynti ainakin ilman kauppalistaa on kyllä melkoista hakuammuntaa ja vähänkin jos on väsynyt tai nälissään, menee se ihan mahdottomaksi.
      Kivaa viikon jatkoa!

  4. Meillä ehkä vähintään viidesosa ruuanlaitosta on sitä, että paistetaan pannulla joko vokkivihanneksia tai muita pakasteesta löytyviä kasvissekoituspusseja ja siihen joku proteiini kylkeen, meillä useimmiten soijaleikkeitä, nyhtökauraa tai härkistä, hyvin maustettuna tietty, niin maistuu hyvältä, eikä oo mitenkään epäterveellistä. Muita nopeesti meillä syntyviä on vihree sienipasta (viipaloi&paista herkkusieniä ja sipulia, lisää kerma ja pakastepinaattia, keitä kylkeen pasta), perunamuusi ja – kyllä, kaupan valmistiskin kaalikääryleet, pizzat ja keitetty ohra kastikkeen (yleensä hapanimelä tai joku curryhomma) ja proteiinin x kanssa.

    1. Kiitos Iituliina kommentista! Pitääkin ostaa useammin valmiiksi pakkaseen noita kasvissekoituspusseja. Myös tuota vihreää sienipastaa aion kokata. Pinaatti on jotenkin unohtunut ihan sinne pakastealtaaseen, vaikka se on hyvää ja ravitsevaa.
      Kaalikääryleitä olisi joskus kiva tehdä itsekin, kun olis aikaa ja inspiraatiota. Voisin kokeilla kyllä noita valmiskääryleitäkin.
      Kivaa viikkoa sulle!

  5. Aika useasti meillä syödään itse tehtyä kinkkukiusausta (koska se on helppo, ja siihen saa laittaa koskenlaskijaa), spagettia jauhelihakastikkeella, mieheni suosikkia perunamuusia ja possunpihvejä, kanaa ja riisiä (yleensä jollain thai-kastikkeella), tomaatti-mozzarella-ilmakuivattu kinkkupiirakkaa ja niitä lihapullia muusin kanssa.

    1. Kiitos Minnea kommentista! Nuo päätyvät myös listalleni! Kinkkukiusausta voisin tehdä viikonloppuna ja todellakin laittaa koskenlaskijaa sekaan.
      Nyt alkaa tuntua siltä, että kiitos kaikkien teidän, ruokakriisikin helpottaa. Pitää vain ennakoida.
      Mukavaa viikkoa sulle!

  6. Leena Maasalo

    Afrikkalainen kanapata
    Keitot
    Valkosipulikana ja itse tehdyt lohkoperunat /salaatti
    Kasvislasagne
    Tän hetken suosikit
    Lihapata punaviinissä
    Jauheliharisotto (paljon kasviksia)
    Salaatit
    Höyryllä keitetyt kasvikset perunat ja kalaa kerran viikossa
    Salaatteja
    Perunamuusi ja jauhelihapihvit( nopeat)

    1. Kiitos Leena selkeästä listasta! Tuoltakin poimin useamman omalle listalleni, kohta on runsaasti eri ruokia kasassa. Kyllä se tästä sittenkin varmaan alkaa suttaantua :) Tänään syödään taas kanaa ja eilistä perunagratiinia :)
      Mukavaa viikkoa sulle!

  7. Voi että, samaistun. :D Mitähän meillä on viimeaikoina syöty. Ainakin makaronilaatikkoa (tää oli oikeestihan hyvää, kun laitoin siihen kaurakermaa, lapsetkin söi kahtena päivänä putkeen!) ja kaupan pinaattilettuja. Välillä on lapsille ja aikuisille eri ruokaa. Kasvisruokavalio, nirso/koostumusherkkä lapsi ja liharuokiin siirtynyt puoliso tuo mukanaan omat haasteensa. Yritän tehdä sellaista ruokaa, jota voi syödä pari päivää.

    1. Kiitos Magia vertaistuesta! Jotenkin helpottaa kuulla, etten ole ainoa.
      Meillä kuusivuotias syö aika hyvin kaikkea tai ainakin maistaa, mutta välillä tulee nirsoilukausia. Sellainen olin itsekin pienenä.
      Tuohon mäkin pyrin, että samaa ruokaa syötäisiin pari päivää, ei haittais ollenkaan.
      Täytyy kokeilla tuota kaurakermamakaronilaatikkoa, kiitos vinkistä!
      Mukavaa viikkoa!

  8. Mutta yritäppä keksiä ruokaa 17v teinille joka ei syö muuta kasvista/vihannesta kuin perunaa! Aika ankeita on keitto ja pataruuat meillä. Ei oo helppo rasti. Kanapastaa(siis kanaa, pastaa ja kermaa + mausteita) menee kyllä. Ranskalaisia syö ja kalapuikkoja. Peruskastikkeet ok. Muusia. Makkaraa. Mureketta. Uunikalaa. Ei siis tarvi ostaa salaattiaineita eikä porkkanoita raasteeseenkaan. Eikä hedelmiä. Eikä marjoja.

    1. Kiitos Siru kommentistasi! Voi ei, ymmärrän tuskasi! Meillä teini ja jo kotoa muuttanut ovat olleet kohtuullisen kaikkiruokaisia, siitä kiitollisena, vaikka välillä kausia on ollut, ettei jotain ole syöty.
      Mä voisin kuvitella, että tuo vaihe menee jossain vaiheessa ohi ja erilaiset sapuskat alkavat maistua, mutta voin myös kuvitella, miten vaikeaa on laittaa ruokaa! Paljon tsemppiä ja inspiraatiota ruoanlaittoon. Kivaa viikkoa myös!

  9. Tiedän tuon tunteen, minäkin tuskailen aina välillä ruokakaupassa kun ei keksi mitään ideoita…
    Minäkin liputan nopeiden keittojen puolesta. Varsinkin sosekeitot uppoavat meillä hyvin. Toinen nopea suosikkimme on tonnikalapasta, sen saa pöytään todella äkkiä. Ja valmiit pinaattiletut maistuvat lapsille myös hyvin.

    1. Kiitos Tweety Blue kommentistasi! Ihanaa, että on muitakin, vertaistuki on aina parasta!
      Mulla oli ennen bravuurisosekeitto, jota söivät kaikki. Taidankin kaivaa ohjeen esiin jostain muistilokeroistani.
      Myös keittojen maailmaan pitää perehtyä. Mies tekee hyvää lohikeittoa, tosin harmittavan harvoin.
      Pinaattiletut menevät meilläkin. Viimeksi tosin unohdin ne uuniin ja olivat aika kovanpuoleisia :)
      Kivaa viikkoa!

  10. Keittoruokia ehdottomasti minä kannatan. Minä voin syödä jopa neljä päivää peräkkäin samaa soppaa. Siinä saa samalla näppärästi syötettyä porukalle kasvikset. Jos haluaa selvitä valmistuksesta nopeasti, laittaa juurekset ja kasvikset pakastepussista, mutta minä tykkään kyllä näpertää puukon kanssa sellerit ja porkkanat ihan erikseen kuutioiksi. Pakasteesta tulisi edullisemmin.

    Jos tekee esim. nakkisopan, johon lihaliemikuution ja pippureiden lisäksi heittää sekaan pakastejuurekset, sipulinkin voi ottaa pakasteesta valmiina kuutioituna ja pilkkoo nakit joukkoon, ei mene kovin kauaa aikaa valmistamiseen. Ja muuten Hellapoliisi julkaisee viikoittain valmiin ruokalistan, johon kuuluu reseptit. Olen usein sieltä vinkkejä ottanut, tosin minun makuuni on toisinaan vähän oudon kuuloisia ainesosia, joita en välttämättä edes löytäisi kaupasta erikseen apua kysymättä.

    1. Kiitos Pirjo-Liisa kommentistasi! Noita keittoja aion nyt kokeilla! Niitähän syö kätevästi just sen pari päivää, mikä olisi tosi ideaali tilanne.
      Mäkin tykkään kyllä kuoria kasviksia, jos vain on aikaa sellaiseen. Ja kuusivuotiaskin mielellään kyllä osallistuu ruoanlaittoon, mikä on hauskaa.
      Hellapoliisin sivut olinkin unohtanut, pitää mennä katsastelemaan, mitä siellä on.
      Mukavaa viikkoa sinulle!

  11. Kinkku/lohikiusaus, lohikeitto, uunilohi ja pottumuusi, lohkoperunat uunissa (oikeista perunoista), kermaperunat, kasvissosekeitto + kananmuna, tonnikalapasta, kanakeitto, hapanimeläkana/possu, uunikasvikset, lihapullat, kanapihvit jauhelihasta + kermaviilikastike, spagetti bolognese, nakkikeitto, varioidut kanakastikkeet riisillä tai pastalla, kesäkurpitsalasagne, lasagne, makaronilaatikko, kylmäsavulohipasta, paistettua parsaa, uunimakkara, pulledpork, tortillat, homemade pizza ja – hampurilaiset… näin aluksi :D Aina salaattia tai kasviksia lisukkeeksi myös!

    1. Kiitos Heli kommentistasi, mahtava lista! Aion nyt tehdä itselleni sellaisen valmiin ruokalistan ja alkaa vähän suunnitelmallisemmin sitten hankkia näitä aineksia. Ennakointi lienee se sana, jolla tätä ruokakriisiä ehkäistään. Sittenpä ei kaupassa tarvitse tyhjän panttina toljottaa, että mitähän syötäisiin tänään.
      Mukavaa viikkoa sulle!

  12. Marttojen keittokirjan takana on 3 vkon ruokalistan pohja, minkä perusteella tehtailin oman. Sovelson niin, että edellisen pvän jämistä tuli seuraavan pöivän ruoka; karjalanpaistista lihakeitto, perunamuusista kasvissosekeitto/kasvislätyt, spagetin jämistä ja jauhelihakastikkeesta minestronekeitto jne. Hätävarana munakas, riisihiutalepuuro ja tonnikala+makaroni. Kinkku-pastasalaatti yks ikisuosikki ja muutkin mitä-kaapista-löytyy ruuat, esim.suolainen piirakka.

    1. Kiitos Paula kommentistasi! Mahtava ajatus tuo, että edellisen päivän jämistä tulee seuraavan päivän ruoka. Kiitos myös hyvistä vinkeistä, otan tuotantoon :) Kivaa viikkoa sulle!

  13. Tämä kanaa pinaatti-tomaattikastikkeessa on tosi hyvää! Sopii muksullekin, kun jättää tiukimmat mausteet pois. :)

    http://whiteandfresh.casablogit.fi/lue/2017/01/kanaa-tomaatti-pinaattikastikkeessa

    1. Kiitos Irina kommentista ja ohjeesta, aion kokeilla!
      Aurinkoista viikkoa sulle :)

  14. Hei Jenny!

    Itseäni ei töki syödä samaa ruokaa montaa päivää, joten meillä syödään soppaa. Isoin mahdollinen kattila kehiin ja keitto tulille. Samalla tulee syötyä vihanneksia ja on hyvää lämmitettynäkin. En todellakaan jaksa tehdä ruokaa joka päivä! Hätävararuokaa on esim. mannapuuro ja ruisleipä. Jos ei ole soppaa tai laatikkoa, niin munkin pää lyö tyhjää 😃 Ainakin sellaisten ruokien kohdalla, jotka ovat hyviä myös lämmitettynä!

    Olen pyrkinyt siihen, että käymme kaupassa vain kerran viikossa. Vaikka meitä on vain kolme, olen välillä miettinyt kauppakassi-palvelun kokeilua. Kauppareissuun kun menee helposti pari tuntia vaikka asumme ihan kaupan vieressä. Palvelu maksaa muistaakseni n. 5e eikä se minusta kuulosta pahalta jos vastineeksi saa kaksi tuntia vapaa-aikaa. Tietysti tilaaminen ja purkaminen vie aikaa, mutta silti. Omassa kaupassamme ei vielä ole tarjolla ko. palvelua enkä vielä ole lähtenyt ”vieraille” vesille, mutta kovasti se houkuttaa!

    Seuraan mielenkiinnolla muidenkin vinkkejä arkiruuiksi, hyvä aihe!

    Kiitos muuten mahtiblogista, annat paljon ajattelemisen aihetta 😃

    1. Kiitos Pipsa, kuulostaa just siltä, mistä mä haaveilen, ei kun soppakattila tulille vain.
      Helpottaisi kummasti, jos samaa ruokaa voisi syödä pari päivää. Meillä ei ole mikroa, mutta äkkiäkös eilisen tähteet lämmittää kattilassa tai pannulla.
      Mekin käytiin kaupassa ennen kerran viikossa, mutta sitten se tosiaan hiipui ja nyt on tullut tehtyä pikaostoksia harva se ilta. Tuosta kauppakassi-palvelusta muuten sain suosituksia facebookissa. Itsekin aion sitä kokeilla. Johan tuon 5 euroa säästää siinä, kun ei ole itse kaupassa tekemässä mahdollisia heräteostoksia… :)
      Kiitos paljon myös palautteesta, kiva kuulla! Aurinkoista viikkoa sulle!

  15. Marja-Leena Laitinen

    Me kaksi, mama ja 20v tytär asumme kaksin ja tietysti kokkaamme yhdessä. Torstaisin teemme ostoslistan seuraavan viikon ruokalistasta ja tarpeista niihin. Yleensä on yksi keittopäivä , se voi olla sose/kala/siskonmakkara/jauheliha keitto. Suosimme ruokia joita voi syödä pari kertaa peräkkäisinä päivinä. Kiusaukset , padat , vuokaruuat…lisäksi tuoresalaatteja.
    Eilen tein välimeren lihapullavuokaa , zuccini, munakoiso , sipuli , kirsikkatomaatti ja tomaattimurskaa ja mausteita, uuniin 200 astetta noin 25-30 min. Jauhelihaan yks kananmuna ja mausteet , pyörittelin isohkoja palleroita ja lisäsin ne fetan kanssa kasviksien joukoon vuokaan . Paistoin noin 15-20 min ja sitten vaan syömään.
    Olen todennut kun hyvin suunittelee etukäteen viikon ruuat , niin säästää pitkän pennin ja ennenkaikkea hermoilu kaupassa jää kokonaan pois.

    1. Kiitos Marja-Leena kommentista! Ihanaa, että te kokkaatte yhdessä! Kiitos ohjeesta ja vinkeistä. Tuohon aion pyrkiä nyt itsekin, että ostoslista seuraavan viikon ruokatarpeista ja sittenpä ei tarvitse pähkäillä.
      Kyllä se niin on, että tässäkin ennakointi se juttu, joka säästää aikaa ja hermoja, kuten sinäkin totesit.
      Aurinkoista viikkoa sulle :)

  16. Yrtit innostaa ainakin minua ja vihreä kaunistaa ruokia ♡ itse tehty italian pata, rakettispaghettia, jauhelihaa, hemapaa, tomaattimurskaa ja mausteita. Itse tehty kasvislasagne, tehtaan tytön levyt, mutta kastikkeeseen voi laittaa milti mitä vain, raastettua porkkanaa, kesäkurpitsaa, pakastepinaattia, raejuustoa, tai päälle muutama siivu juustoa.

    1. Kiitos Minnanen kommentista! Hihityttää tuo tehtaan tytön levyt :) Kiitos myös hyvistä vinkeistä. Täytyykin kokeilla tuota kasvislasagnea, kuulostaa tosi herkulliselta! Mukavaa viikkoa sulle!

  17. Helppo ja nopea keitto syntyy Apetit peruna ja keittokasvis pakasteesta. Lisää lihaa, kanaa, kalaa, jauhelihaa, makkaraa, nakkipaloja ja mausteet.

    1. Kiitos Riikka vinkistä! Pitääkin enemmän ottaa haltuun noita pakasteita ja hyödyntää just keitoissa ja laatikoissa, kun varioidakin voi kerran paljon. Nyt alkaa olla listalla jo monta ruokaa, mistä olen hyvin iloinen ja kiitollinen.
      Aurinkoa sun viikkoon :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *