10 kiloa hoikemmaksi kuudessa kuukaudessa, näin minä syön

Minulta on pitkin kevättä kysytty mitä syön, ja tässä tämä postaus vihdoin tulee! Painoa on pudonnut viimeisen puolen vuoden aikana nyt 10 kiloa ja se tuntuu koko olemuksessa. Kesäkuussa olen liikkunut säännöllisemmin ja pyrin urheilemaan joka toinen päivä, mutta keväällä urheilin noin 1-3 kertaa viikossa. Muutos itsessäni on siis tapahtunut ennen kaikkea ruokavalion muuttamisella.

Syön säännöllisesti, useimmiten neljä kertaa vuorokaudessa. Syön melko päiväpainotteisesti, eli panostan aamupalaan, lounaaseen ja välipalaan. Syön oikeastaan joka aterialla jotain proteiinia. Päivän aikana juon vettä pari kolme litraa. En kiellä itseltäni mitään, ja jos herkuttelen, herkuttelen viikonloppuna. Viime viikonloppuna vedin mäkkärissä hampurilaisaterian. Muutenkin mökillä tuli syötyä enemmän, mitä siellä nyt sattui olemaan tarjolla. Vietän myös tipatonta vuotta, joten alkoholia en juo tällä hetkellä lainkaan.

Pitkälti ruokavalio pyörii tuon päivällä syömäni salaatin ympärillä. Useimmiten käyn ulkona syömässä, ja otan mieluiten salaatin kolmella pääraaka-aineella,  jos saan itse valita. Kasvisten syöntiä voisinkin selkeästi lisätä kotona. Jos mitään salaattiaineksia ei kotona ole, keitän usein vaikka nyt sitten kalapuikkojen tai kanapastan seuraksi porkkanoita, parsakaalia tai kukkakaalia. Kananmunia tulee syötyä lähes päivittäin, 1-5 kappaletta.

AAMUPALA

  • maitorahkapurkki, banaani, omena, pieni kourallinen pähkinöitä TAI
  • bulgarian jogurtti, isompi kourallinen manteleita TAI
  • kaurapuuroannos ja kaksi 4 minuutin kananmunaa TAI
  • 1 siivu Real-ruisleipää, oivariinia, juustoa ja 4 minuutin kananmuna, avokado
  • 2 kuppia maitokahvia, vettä tai lasi mehua

LOUNAS

  • iso salaatti, jossa on 2-4 proteiininlähdettä. Perusjuttujen, kuten salaatinlehtien, kurkun ja tomaatin lisäksi usein valitsen seuraavista 2-3 täytettä: vihreitä papuja, herneenpalkoja, lohimoussea, avokadoa, katkarapuja, mozzarellaa, halloumia, parsakaalia, parsaa, fetajuustoa TAI
  • munakas serranon kinkulla, juustolla ja tomaateilla.

Töissä syön lounaan puolilta päivin, viikonloppuisin kotona ateriavälit vähän heittelevät. Kotona syön normi kotiruokaa, mutta usein kanaa tai lohta, joskus harvoin pastaa. Olen kananmunien suurkuluttaja!

Tämän lounaan söin Super Bowl -ravintolassa ja lautasella oli nyhtöbroileria, minttukorianterijogurttikastiketta, punasipulia, kurpitsansiemeniä, riisiä ja kasviksia.

Tämän salaatin söin Skifferissä. Halloumia, kesäkurpitsaa ja pähkinöitä.

Turussa kylmänä ulkokuvauspäivänä söin Ravintola Neråssa poikkeuksellisesti pastaa lounaaksi. Olin niin jäässä, että lämmin pasta houkutteli. Pääraaka-aineena oli lammasta, tosi hyvää.

Tiistain salaatti Teatterissa. Katkarapuja, sieniä ja mozzarellaa. Kaksi pientä leipäpalaa.

VÄLIPALA

  • Usein syön välipalaksi jonkun hedelmän, kuten banaanin, omenan tai persikan ja kourallisen pähkinöitä
  • Jos olen varustautunut huonosti, eikä minulla ole mitään oikeaa ruokaa, syön edes proteiinipatukan tai proteiinipitoisen (palautus)juoman tai ProPudin pirtelön
  • Jos en ole syönyt välipalaa töissä, niin kotiin tullessa noin viiden aikaan syön usein ruisleivän, jossa on oivariinia, juustoa ja kananmunaa

ILLALLINEN

  • uusia perunoita, savustettua lohta kermaviilikastikkeella TAI
  • itse väsätty salaatti, jossa perusainesten lisäksi esimerkiksi lohta TAI
  • kalapuikkoja (3 kpl) uusia perunoita, kermaviilikastiketta, kananmuna, joku kasvis TAI
  • kanaa homejuustolla ja kermassa, täysjyväpastalla, kurkkua, tomaattia TAI
  • 1-2 ruisleipää, oivariinilla, juustolla ja kananmunalla, persikka, kirsikoita, mansikoita, mitä nyt kotona sattuu olemaan

Aika tavallinen illallinen kotona, jos sellaisen syön.

Yhtenä iltana kävin tyttären kanssa sushibuffassa. Jaksoin syödä kaksi kertaa tämän lautasen sisällön, sitten ei vain uponnut.

Toki illallinen ja viikonloppusyömiset kotona vaihtelevat enemmänkin. Mutta jos syön pastaa tai vaikka makaronilaatikkoa, otan nykyään puolet siitä annoksesta, minkä söin ennen! Ongelmani olivat suuret annoskoot ja otin usein lisää siksi, että ruoka oli hyvää, en siksi, että minulla olisi ollut nälkä. Puolisoni totesi eräänä päivänä, että hän on huomannut, että syön nykyään pienempiä annoksia kuin hän, kun asia oli pitkään päinvastoin!! Mutta ei meillä lasketa tai tarkkailla.

Eräs tuttavani kysyi pari viikkoa sitten, kuinka paljon saan kaloreita vuorokaudessa. Oli pakko sanoa, että ei mitään aavistusta! En ole koskaan ollut kalorinlaskija enkä ole sitä nytkään. Ainoa, mitä alussa tarkkailin, oli tuon proteiinin riittävä saaminen, mutta nyt sekin on niin automaattista, ettei sitä tarvitse erikseen huomioida.

Syön sokeria, mutta useimmiten tietoisesti vain viikonloppuisin. Viime viikonloppuna landella söin vähän karkkia ja pullan. Kotiin harvoin ostamme vaaleaa vehnäleipää. Useimmiten syön ruispaloja, realia tai Lidlin kauraleipää. Huomasin, että lihaa syön aika vähän nykyään, toki leivän päällä välillä kalkkunaa tai metvurstia pari siivua. Ennen söimme kotona usein jauhelihaa, mutta viime aikoina emme näköjään juurikaan.

Nälkä ei ole ollut kertaakaan ja mietinkin, pysynkö nyt näissä syömisissä vai pitäisikö jostain vähentää. Kasviksia voisin lisätä. Olen myös yllättynyt, miten paljon syön nykyään hedelmiä, sillä oli pitkä aika, etten juuri niitä syönyt. Jos kova makeanhimo vaivaa, saatan syödä vaikka persikan tai kirsikoita. Auttaa!

Jonkun mielestä tahtini hoikistua on hidas, mutta tämä on juuri se tahti, joka sopii minulle. Useamman kerran jojoilleena ja nopeasti laihduttaneena en vain enää koskaan aio lähteä siihen rumbaan.

Olen nyt puolivälissä matkaani: 73 kg/173 cm. Tarkoitus on painaa vuoden vika päivä 63 kg, toki jos alan panostaa taas lihaskuntoon, niin silloin vaakaa on turha orjallisesti tuijottaa (jota en oikeastaan nytkään tee)

Kommentteja? Kiinnostaisi kuulla SINUN ruokatottumuksistasi! Matkaani voit seurata myös Instagramissa!

Lue myös:

Elämänmuutos etenee menestyksekkäästi

Elämänmuutos oli parasta, mitä saatoin antaa itselleni 40-vuotislahjaksi

Ensimmäinen maraton on mieletön kokemus!