Japanilainen kylpylä Yasuragi Tukholman saaristossa

Pari viikkoa sitten kävin kuin Japanissa keskellä tukholman saaristolaisidylliä, kun matkustin Tallink Siljan ja Tukholmassa sijaitsevan japanilaisen kylpylä Yasuragin kutsumana kylpemään. Jos kaipaat jotain tavallisesta shoppailulomasta poikkeavaa tekemistä Tukholmassa, niin Yasuragissa kannattaa pistäytyä. Meidän porukkamme vietti Yasuragissa vuorokauden, ja seuraavana päivänä matkasimme kotiin osittain uudistetulla Silja Serenadella. Risteilymatkustajana kylpylään ehtii juuri ja juuri, ja matka Tukholman keskustasta Saltsjö-Boohon kestää noin puolisen tuntia. Mutta jos haluaa nauttia hitaasta hemmottelusta ilman kiireen tuntua, kannattaa paikassa myös yöpyä.

Japanilaista tunnelmaa keskellä saaristoa. (Kuva: Yasuragi)

Ulkoallas oli suosikkini! (Kuva: Yasuragi)

Kylpylän pinnat ja muodot olivat esteettisiä, mutta yksinkertaisia. (Kuva: Yasuragi)

Asukoodi on kaikilla sama

Jo hotellin aulassa ei voi olla kiinnittämättä huomiota siihen, että sekä miehet että naiset kulkevat samanlaisissa tummansinivalkoisissa yukatoissa ja sinisissä tohveleissa. Aluksi se tuntui hassulta, mutta yukatassa kulkemiseen tottui hyvin nopeasti. Illallisellekaan ei tarvinnut laittautua: Ei muuta kuin puuvillainen aamutakki päälle ja tohvelit jalkaan. Itse pidin pitkän yukatan alla t-paitaa ja alushousuja.

Omaa uikkariakaan ei tarvittu – kylpylän puolesta naisille oli varattu musta kokouikkari ja miehille uimahousut. Iloinen yllätys oli se, että sekä Yukatan että uikkarin sai ottaa mukaan kotiin (tohveleita ei, sillä ne puhdistetaan seuraavia vieraita varten). Uimapuvut ja tohvelit valittiin ennen kylpylään siirtymistä koolla merkityistä koreista. Yukatat löytyivät yöpyjillä hotellihuoneista, jotka olivat sisustukseltaan kauniin yksinkertaiset.

Japanilaisen arkkitehti Yoji Kasajiman suunnittelema rakennus oli aikanaan ammattijärjestön omistuksessa, mutta siirtyi hotellikäyttöön 1997. Viime vuonna sinne tehtiin mittava, kuukausia kestänyt remontti, jonka jäljissä silmä lepää. Sisustus on minimalistinen ja rakennuksen muodot ja pinnat noudattavat samaa kaavaa: on puuta, betonia, isoja lasipintoja ja pitkiä käytäviä. Luonto tuntuu tulevan kuin sisälle kylpylään suurten ikkunoiden takia: ikiaikaiset, käppyrät männyt henkivät hidasta ja rauhallista tunnelmaa.

Japanilaisessa puutarhassa ei kauaa viihtynyt pikku pakkasen takia.

Pesurituaali on tärkeä osa rauhaan laskeutumista

Ennen kylpylään siirtymistä kannattaa käydä kuuntelemassa info, joita on pitkin päivää ja joissa kerrotaan, miten kylpylässä ennen allas- ja sauna-alueelle menoa kuuluu peseytyä ja rauhoittua. Suihkutiloissa kuuluu istua pienen pyyhkeen päälle pienelle lypsyjakkaralle, ja täyttää vedellä kiulu, josta vettä sitten kaataa itsensä päälle hiljakseen. Toiseen pieneen pyyhkeeseen levitetään saippuaa, ja sillä hangataan keho putipuhtaaksi. Selänpesuun kuulema saattoi kysyä naapurilta apua, mutta itse en kehdannut alkaa huudella ketään jeesimään. Lisäksi ainakin osittain suihkutiloissa on oltava hiljaa ja puhumatta, mikä lisäsi ihanasti levollista tunnelmaa. Kännyköitä ei saa ottaa allasalueelle, joten ei tarvitse stressata täydellisistä Instagram-kuvista! Oli mukavaa viettää somevapaata ja irrottautua käteen liimaantuneesta luurista.

Ensimmäisenä päivänä rakennus tuntui hieman sokkeloiselta. Ihan ensin onnistuimmekin pujahtamaan allastiloihin väärää kautta, mutta löysimme perille pesutiloihin apua kysyttyämme. Ennen kylpylää oli ihana istuskella tilassa, jossa tarjolla oli teetä ja hedelmiä. Pesun jälkeen olikin aika siirtyä allastiloihin ja saunoihin, joita oli lukuisia erilaisia. Oma suosikkini oli höyryävä ulkoallas, jossa oli todella hämyisä ja rauhoittava tunnelma. Moni oli tullut kylpylään yhdessä puolison tai ystävän kanssa, lapsiahan siellä ei näy kuin osittain koulujen loma-aikoina, muuten ikäraja on 16.

Oli hauskannäköistä, kun kylpyläalueen naulakoissa roikkui samanlaista aamutakkia vieri vieressä. Sai olla tarkkana, että otti mukaan oman takin sekä pussukan, jossa saattoi kuljettaa omaisuuttaan. Kylpylästä sai myös vesipullon, jota sai täyttää tiuhaan joko vissyllä tai tavallisella vedellä. Vettä sai olla juomassa jatkuvasti, vaikka janon tunnetta ei oikein edes ehtinyt noteerata.

Hotellihuone oli kaunis ja yksinkertainen. Yukatat odottivat sängyllä.

Huoneessa oli oma kylpyammeensa. Sinne en kyllä ehtinyt.

Meditaatiota ja joogaa

Kylpylässä järjestetään myös suomalaista saunajoogaa ja esimerkiksi jooga- ja meditaatiohetkiä. Itse osallistuin dojossa puolen tunnin meditaatioon ja puolen tunnin yin-joogaan, jota höystettiin äänimaljoilla. Tunnit olivat ruotsin kielellä eikä ohjaaja edes kysäissyt, oliko paikalla ulkomaalaisia. Meidän porukkamme lisäksi bongasin ainakin saksalaisia ja ranskalaisia. Itse ymmärrän ruotsia ja sitä myös puhun melko sujuvasti, joten itselleni ei ollut vaikeaa seurata tuntien ruotsinkielistä opastusta. Varmasti niillä pärjäisi myös ilman kielitaitoa, koska opettajat näyttivät selkeästi, mitä välineitä tarvitaan ja mitä tehdään.

Illallinen oli ihan ookoo, mutta japanilais-ruotsalainen aamupala oli mahtava! Omassa huoneessa olisi ollut mahdollista myös kylpeä, mutta siellä ehti reissumme aikana käydä oikeastaan vain nukkumassa. Hotellin japanilaisesta kaupasta ostin meditaatiotyynyn ja pieniä japanilaisia tuliaisia. Siellä oli myynnissä myös kylpylässä ja huoneessa tarjolla olleet kosteusvoide ja pesuaineet, jotka tuoksuivat taivaallisilta.

Aamupala oli oikein maittava.

Lämmin suositus kylpylälle, se oli mukavan erilainen kokemus. Nopeasti huomasin laitostuvani ja olisin voinut jatkaa aamutakissa kuljeskelua ja kylpemistä vielä päivän pari!

Oletko kuullut paikasta tai käynyt Yasuragissa?

Jenny

INSTAGRAMISSA: jenny_vastaiskuankeudelle

FACEBOOKISSA: vastaiskuankeudellefi

LUE MYÖS, HYVÄN SAA LAITTAA KIERTÄMÄÄN: 

Tilaa tammikuussa ilmestyvä Uuteen nousuun –kirjani

Kehonhuolto on palkinto treenistä

Kävely ja ulkoilu – uudet trendilajit