Onnellisuus on tunne, että elämä on hyvää

Onnellisuus on tunne, että elämä on hyvää. Ja se tunne voi iskeä koska tahansa. Imuroidessa kylpyhuonetta, kastellessa kukkia, vastatessa työmeiliin, kirjoittaessa blogia, puhuessa lapsen kanssa. Tunkatessa ylös Malminkartanon jätemäkeä. Juostessa töihin, samalla kun räntää sataa vaakatasossa suoraan naamalle. Törmättyä sattumalta ystävään kadulla.

Kyllä vain.

Onnellisuus on asia, jota en enää pyörittele ajatuksissani 24/7 saati jahtaa sitä niin kuin silloin kauan aikaa sitten, kun olin kuvitellut, etten voi koskaan enää olla onnellinen, mutta halusin olla. Wikipedian ja myös minun mukaani onnellisuus on tunne siitä, että elämä on hyvää. Ja itse koen, että elämäni on hyvää, kun perusasiat, kuten uni, ruokailu ja liikunta ovat kunnossa.

Onnea on saada juosta ulkona, keväisessä valossa.

Onnellisuus voi olla päivittäinen olotila

Viime aikoina se fiilis taas on tupsahdellut yhä useammin esiin, oikeastaan päivittäin. Se suorastaan tärähdyttävä, lämmin ja sisältäpäin kutkuttava olo. Se iskee, vaikka mitään ”spessua” ei olisi tapahtunutkaan. Se iskee, vaikka olisi vähän kiire ja paljon tekemistä. Se iskee, vaikka arki ei ole täydellistä, arki vain on.

Se tuntuu sisäisenä rauhana, tyyneytenä ja tyytyväisyytenä. Parasta tunteessa on se, ettei se johdu mistään ulkoisesta (paitsi joskus vähän linnunlaulusta ja keväisestä valosta), se vain on ja tulee ennen kaikkea itsestäni. Vaikka arjen pienten ja isompienkin ongelmien määrä tuntuu olevan vakio, aika ajoin sitä tuntee itsensä onnellisemmaksi kuin koskaan ennen.

Uskon, että tuo rauhan ja harmonian kokeminen liittyy siihen, että olen oppinut matkan varrella kuuntelemaan itseäni. Nuo hyvät tunteet kumpuavat myös keskittymisestä arjen pieniin hyviin asioihin. Kun elämässä ei tapahdu suurta, olen huomannut vaivatta kaiken sen pienen, mikä on. Tasapaksu arki on ihanaa.

Onnellisuus ei tule toisista

En voisi koskaan enää kuvitella saavani onnea vain toisesta ihmisestä, tietystä tavarasta, tulevasta lomamatkasta tai uudesta asunnosta, vaikka ne ja moni muu asia hetkittäisiä ilonpilkahduksia toki arkeen tuovatkin. Arvostan kaikkea edellä mainittua suuresti, mutta jos niihin nojaa liikaa, pilvilinnoistaan tulee rytinällä alas. Sitäpaitsi ihminen tottuu helposti uuteen ja se, mikä saattoi tuntua hetken aikaa ihmeeltä, alkaa usein tuntua tavalliselta, jos sitä ei ymmärrä arvostaa. Pyrin pitämään mielessäni sen, että olen usein etuoikeutettu eikä itsestäänselvyyksiä ole. Tavaran ja toisen ihmisen sijaan kannattaakin katsoa sisäänpäin, ratkaisu miten tulla onnellisemmaksi on lähempänä kuin uskommekaan. Onni löytyy paitsi meistä itsestämme, myös pikku asioiden havaitsemisesta.

Mutta: viimeisen reilun parin vuoden aikana olen huomannut myös sen, että onnellisuuteni riippuu paitsi itseni tuntemisesta ja kuuntelemisesta, myös vahvasti arjen perusasioiden kunnioittamisesta. Kun syön tarpeeksi usein ja monipuolisesti, kun nukun riittävästi ja menen riittävän aikaisin nukkumaan, kun liikun lähes päivittäin, mutta myös huollan kehoani, onnellisuus on vallitseva olotila, arjen perusvire.

Kannattaa kokeilla!

Jenny

INSTAGRAM

FACEBOOK

Lue myös:

Minulla on kulmakarvat!