11 vinkkiä arvostaa omaa arkea enemmän

Jatkan vielä hieman taannoista kateuspostaustani, joka nousi yllättävän suosituksi. Selkeästi asia on ollut pinnalla monella muullakin. Huomasin lipsauttavani eilen (näin se on ihmisen muisti lyhyt ja epätoivotuista käytös- ja ajatusmalleista pääseminen vie aikaa, kärsivällisyyttä ja vaatii harjoitusta!) suustani lauseen, että Buu, kaikki ovat Barcelonassa, Italiassa tai ainakin missä tahansa uima-altaalla lämpimässä! Itsehän kävelin semijäässä puoliaurinkoisen teollisuusalueen läpi Lidliin ostamaan käsisaippuaa ja litran maitoa ja huomasin, että t-paita oli lähes liian rohkea valinta heinäkuiselle alkuillalle. Mutta että kaikki! Tuskinpa nyt ihan kaikki. Muutama tuttava ehkä, muttei sentään jokainen.

Rakastan lämpöä ja hellettä ja tarvitsen aurinkoa, että jaksan pitkän talven. Mutta nyt olen lakannut katsomasta säätiedotuksia ja miettinyt, olisiko syytä jo valmistautua syksyyn. Mutta kun oikein tunnustelen tuntemuksiani, huomaan, ettei minua oikeasti enää harmita lämmön puuttuminen tai muiden reissut. Olen mielikuvamatkaillut kuitenkin ahkerasti ja tiedän, että vielä koittaa hetki, kun itsekin pääsen pakaaseineni jonnekin kauas täältä.

Mutta mitä voimme tehdä, ettei antaisi pienen vihreän kateuden pureman vaivata itseä pikku hetkeä kauempaa?

1 Voin valita iloita toisen puolesta. Ihminen voi olla onnellinen toiselle ihmiselle tapahtuvista hyvistä jutuista. Iloitsen ja uskallan sanoa se myös ääneen. Miten hienoa Maija, että voitit 46 miljoonaa eurolotossa! Minullakin on tilillä kolme euroa, mutta onneksi palkka tulee pian. Kehun ja kannustan, vähintäänkin silloin, kun todellista aihetta on.

2 Fiilistelen täysin rinnoin itselleni tapahtuvia hyviä juttuja. En sillä hetkellä mieti, mikä olisi voinut sujua vielä paremmin. Enkä ainakaan mieti sitä, mitä asiasta someen kirjoitan, sen voi hoitaa sitten joskus. Sillä hupsista vain, siinä voi käydä niin, että koko asia tai elämys jää elämättä, kun jo miettii tulevaisuutta tai iskeviä somestatuksia.

3 Voin valita kokea kaikki erilaiset tunteet, mutta silti voin päättää keskittyä eniten niihin myönteisiin. Toimii! En ole ikinä ollut hyvä peittelemään tai hautaamaan tunteita sisälleni, ainakaan pitkäksi aikaa. Parempi antaa niiden epämukavienkin fiilisten tulla, sillä nehän ovat osa elämää. Kun tunnetta ei yritä pakottaa pois, se hiipuu nopeammin. Paradoksaalista.

4  Otan toisen onnen ja unelmien täyttymyksen bensana, josta lainaan omaankin moottoriin voimaa ja vauhtia. Jos hän onnistui, myös minulle kaikki on mahdollista. 

5 Muistan, että vaikka se tuttava liottaisi varpaitaan nyt missä tahansa meressä, ikinä en voi tietää koko kuvaa hänen arjestaan. On hyvä muistaa, että kaikilla on valonsa ja varjonsa, helpot ja vaikeat hetkemme. Se varpaidenliotushetki on sieltä helpoimmasta päästä. Ja hyvä niin.

6 Kiitollisuuden mahti on hyvä opetella. Kun sitä hetken harjoittelee, siitä tulee automaattista. Itse olen vielä uudesta kodista niin fiiliksissäni, että joka aamu kiitän muun muassa toimivasta suihkusta! Kun osaa olla kiitollinen perheestä, työstä, ystävistä, terveydestä, kodista, autosta, harrastuksista, lähellä sijaitsevasta ruokakaupasta, hanavedestä, lehdistä puissa ja parvekekukista, oma elämä ei enää tunnukaan yhtään hassummalta, vaan rajattomalta mahdollisuuksien ikkunalta!

7 Olen iloinen ja ylpeä omista saavutuksistani! Muistan, ettei minunkaan tarvitse kätkeä onneani tai onnistumisia vakan alle. Ei silloinkaan, vaikka lähelläni olisi joku, joka ei osaa iloita mukana tai fiiliksiäni vastaanottaa. Ei ole minun eikä kenenkään muunkaan tehtävä suojella toisia omilta unelmilta. Annan palaa, olen ylpeä itsestäni ja saavutuksistani ja myös näytän sen. En vähättele itseäni, enkä vertaa. Olemme erilaisia, uniikkeja ja hyvä niin.

8 Muistan, että jokaisen haaveet ovat erilaisia. Jokaisen kannattaa keskittyä niihin omiinsa. En haaveile muiden haaveita, vaan omiani.

9 Laitan hyvän kiertämään. Autan ja jeesin muita, toki jaksamiseni rajoissa. Hyvikset palkitaan. Ja aina kun olen itse auttanut toisia hädässä, yllättäen olen sitä apua saanut itsekin silloin kuin sitä olen tarvinnut. Huomioin muut, enkä mene unelmiani kohti kyynärpäät ojossa. Mikään ei ole niin tärkeää.

10 Mietin, mikä itselleni on merkityksellistä ja tavoittelemisen arvoista. Mitä minä haluan kokea elämässäni? En elä elämääni toisten ihmisten unelmien ja tekemisten kautta. En keskity muiden arkeen, vaan keskityn omaan arkeeni.

11 Listaan unelmani ja tavoitteeni ja alan työskennellä pikku hiljaa niiden eteen. Jos haluan alkaa purjehtia, mietin, mitä voin tehdä, jotta haaveeni toteutuisi? Jos haluan matkustaa enemmän, mitä voisin tehdä, jotta se olisi mahdollista? Jos haluan enemmän runsautta ja rahaa, niin miten siitä tulee todellisuuttani? Aina löytyy keinoja.

Kas näin. Oma arki on erittäin jees. Sen muistaa aina, kun malttaa pysähtyä ja avata silmät.

Kiitollinen voi olla vaikka siitä, että voi pulahtaa uimaan, vaikka sitten vähän vilakkaan veteen.

Kiitollinen voi olla vaikka siitä, että voi pulahtaa uimaan, vaikka sitten vähän vilakkaan veteen.