Asiat eivät mene aina niin, kuten haluamme
Tänään oli hidas ja takkuinen aamu. Viime yönä minua kun taas huudeltiin korjaamaan peittoa ja potallekin piti pikku tyyppi yöllä maanitella. No aamulla sitten väsytti kaikkia, eikä lapsikaan olisi halunnut herätä, saati nousta. Lepyttelin häntä lukemalla kirjan, jotta pääsisimme aamutoimiin. No, lapsi ei halunnut luopua yöasusta eikä pukea päivävaatteita päälle saati, että hän olisi innostunut aamupesulle. Kolmevuotiaan reippaudella hän marssi itsenäisesti pimeään alakertaan varmaan ensi kertaa ikinä, kun jäin itse ylös kylppäriin odottelemaan pientä kiukkuista kuningatarta saapuvaksi takaisin. Lopulta saimme kaikki aamutoimet hoidettua, mutta lähdimme normaalia myöhemmin liikenteeseen. Itselläni ei ollut aamuksi mitään sovittua, joten sinällään se ei haitannut.
Siinä sitten mietin, että olisin voinut ottaa kipinää ja komentaa lasta, mitä ensin, kröhöm, yritinkin. Nopeasti kuitenkin laskin äänen volyymia ja aloin nähdä asian lapsen kannalta ja päätin, että selvä, menemme tänään täysin hänen ehdoillaan. Mietin sitä, miltä itsestäni tuntuisi, jos vaihtaisimme rooleja ja kolmevuotias sanelisi aamusta toiseen, kuinka minun kuuluu toimia ja missä järjestyksessä. Ja kas, kuinka ollakaan, rennoin mielin kaikki alkoi sujua paljon paremmin ja metrossakin seuranani oli pieni iloinen matkustaja.
Tämä taas sai minut miettimään sitä, että kuinka monta miljoonaa kertaa ihminen tekee sen saman virheen, että pakottamalla yrittää saada haluamansa tai kontrolloimalla yrittää päästä haluamaansa lopputulokseen? Itse olen usein hyvin tietoinen, että pakottamalla tai kontrolloimalla mikään ei toimi eikä toivottuja asioita tapahdu, mutta silti sorrun siihen jatkuvasti, varmasti lähes joka viikko. Vaikka tiedän, ettei sellainen johda mihinkään hyvään lopputulokseen, oli kyse sitten uhmaikäisestä riitapukarista, ratkaistavasta työasiasta, uutisesta, jonka kuulemista odottaa tai oikeastaan mistä tahansa. Pakottaminen kertoo vain siitä, että minäminäminä haluan nyt, että jotain tapahtuu. Melko itsekäs lähtökohta, sanoisin. En ikinä unohda, kun joku viisas joskus vuosi sitten kirjoitti blogini Facebook-sivulle, että oikeasti vastoinkäymisiä ei edes ole, on vain asioita, jotka menevät eri tavalla, kuin minäminäminä haluaa.
Ärsyynnyinkö siitä, että lapsi ei tehnyt sitä, mitä halusin vai muistinko olla kiitollinen, että minulla ylipäänsä on lapsi ja vieläpä hyvin ihana sellainen? No sekunnin sadasosan olin tuolla ensimmäiseksi mainitun puolella, mutta hyvin äkkiä sain itseni käännettyä jälkimmäiseen moodiin. Olen opetellut muistamaan ja harjoitellut itse muistuttamaan itseäni siitä, mikä tässä elämässä on lopulta tärkeää ja merkittävää. Ylipäänsä se, että on lapsia, ei ole itsestäänselvyys. Eikä sekään ole itsestäänselvyys, että on terveitä lapsia. Se, että sattuu olemaan lapsi, joka nukkuu välillä huonosti, on pieni murhe tässä maailmassa.
Kiitollisuudesta voi tehdä itselleen ikään kuin hauskan leikin. Vaikka sitten eteen tulisikin niitä epäkohtia, jotka olisivat voineet olla myös tulematta, on asioissa usein jotain hyvääkin. Leikin ajatus on keksiä se hyvä. Esimerkiksi näin: Viime talvena automme aiheutti rutkasti huolta ja massiivista rahanmenoa, mutta meillä sentään oli auto. Työt aiheuttavat välillä aikatauluineen ja tiukkoine vaatimuksineen stressiä, mutta minulla on sentään töitä. Ottaa päähän tiskata minikokoisessa keittiössä, jossa tiskiallas ylettyy juuri ja juuri lantiolle, mutta onpa sentään keittiö ja katto pään päällä. Joskus kiristää kupolia herätä kesken unien, mutta sentään saa herätä uuteen aamuun. Ulkona on hemmetin harmaata, mutta sentään useammalla meistä on kyky nähdä ja saamme nähdä omin silmin sen harmauden.
Kyse on omista valinnoista. Oikeasti useimpien meidän elämä on aika iisiä, ja ne, joiden elämässä on juuri nyt isoja haasteita, surua ja tragedioita, he ainakin oman kokemukseni mukaan valittavat melko harvoin, jos eivät ollenkaan. Useimmat heistä, joilla valittamisen aihetta ehkä oikeasti olisi, he ovat ymmärtäneet sen, mitä kohti itsekin olen vahvasti menossa, että on etuoikeus saada elää ja hengittää.
Otetaan rennosti ja nautitaan. Mikään tässä maailmassa ei ole kontrollissamme emmekä pakolla pysty saamaan mitään, mitä haluamme, kuten postausta tahdittava äiti ja tytär -kuvasarjakin kertoo. Otetaan siis mieluummin rennoin mielin ja rakastavin sieluin vastaan se, mitä vastaan tulee.
Huippua alkanutta viikkoa! Pidetään lippu korkealla.
Tuula
Hahhaa, mainio kuvasarja 😀 Juuri tuon takia minä en edes yritä saada aikaiseksi esim. sööttejä joulukortteja pojista (tekisi kyllä mieli). Okei, yritin joskus, mutta tuloksena oli lähinnä vauhtiviivoja ja lopuksi kaksi kiukkuista pikkupojan naamaa: ”Äiti, onko pakko vielä? Lopeta jo!” 😀 Helpompi kuvata vaikka söpöjä piparkakkuja tai muuta sellaista, mikä pysyy paikallaan.
Ja ihan totta, pakottamatta asiat menevät paremmin. Hankalissa tilanteissa, liikenneruuhkissa yms. yritän välillä ajatella niin, että ehkä tämä on tarkoitettu näin – syystä jota en tiedä. Joten miksi turhaan vetää pulttia.
Mukavaa viikkoa ♥
Jenny/Vastaisku ankeudelle
TUULA, kiitos kommentistasi! Kuvasarja on minustakin aika huvittava, meikäläinen kun on jähmettynyt samaan asentoon ja pikku tyyppi painaa tuhatta ja sataa 🙂
Tiedätkö mietin juuri tuota perjantaina jumittavalla kassalla, minkä mainitsit, että esim. ruuhkassa ajattelet, että tämä on tarkoitettu näin. Itse otan tuollaisen ajan itselleni nykyään meditatiivisella asenteella. Jos kassajono ei etene, se ei etene eikä kiukku sitä saa etenemään sen paremmin.
Ihanaa viikkoa sinullekin <3 Juuri eilen tulit mieleeni ja nyt tulenkin lukemaan blogiasi.
Kati
”Ei meille kukaan luvannut, että täällä olisi helppoa tai oikeudenmukaista” – mottoni joka päivä. Elämään kuuluu olennaisena osana arvaamattomuus ja hallitsemattomuus; se, millä energiamäärällä ja -laadulla sen kohtaa ja antaa lipua ohi lienee se onnenavain. Onnea ja iloa ihaniin ruuhkavuosiin! (17 vuoden päästä kaipaat näitä aamuja sanomattoman paljon…
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos KATI kommentistasi! Hienosti sanottu tuo mottosi, taidan hieman lainata sitä! Ja muutenkin kirjoitit niin viisaasti, kiitos kauniista sanoistasi <3
Maria
Ihana kirjoitus ja juurikin oikeaan aikaan. Voin vain ihailla asennettasi ja koittaa ottaa oppia esim. tämän hetken varsin konkreettisessa tilanteessa, jossa työsopimukseni päättyy tasan 11 päivän päästä. Aiemmin olen aina stressannut ja kuluttanut energiaa asiasta huolehtimiseen (sen ohella, että olen itse asialle tehnyt jotain), mutta tällä kertaa vain toimin, ilman huolehtimista. Ehkä suurin syy huolehtimattomuuteen on se, että kertakaikkiaan väsyin turhaan murehtimiseen. Ja tajusin vihdoin, että huolehtimiseni ei vie asiaa eteenpäin.
<3
minna
Totta turiset Jenny. Samankaltaisia pohdintoja itsellänikin ja juuri samankaltaisissa tilanteissa. Ja kuinka ihanaa ja huojentavaa se onkaan, kun päästää hetkeksi irti siitä kontrollista ja pysähtyy hetkeen sen pienen ihmisen kanssa <3 Mutta vielä se on työn takana, että oppis höllentämään useammin siitä minäminäminä:stä 😉 ..pikkuhiljaa..
Taidanpa lukea lisää blogiasi – tämä kirjotus kolahti, kiitos!
Suvi
Kiitos tästä muistutuksesta! On olevinaan tuttuja juttuja, mutta silti kaukana siitä, mitä käytännössä toteutan. Elämä ei viime aikoina ole todellakaan mennyt niin kuin haluaisin, joten uutta asennetta tarvittaisiin. Pienemmissä asioissa se jo onnistuu, mutta näiden isompien juttujen kanssa tuo asenne vaatii vielä harjoittelua.. Sitä jatketaan siis!
Ihanaa loppuviikkoa sinne!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi MARIA! Huolehtiminen on jotain, mikä tuntuu olevan kuin sisään rakennettu meissä ihmisissä. Itsekin olen tehnyt paljon töitä siitä päästäkseni eikä se silti aina onnistu. Harjoitus tekee mestarin kai tässäkin asiassa 🙂 Mutta hienon oivalluksen olet tehnyt itsekin, onnea kaikkeen tulevaan <3
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi MINNA! Tervetuloa blogiini uudestaankin!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi SUVI! Samanlaista muistuttelua tämä elo on täälläkin päässä ja tämä blogi toimiikin itsellänikin oivallisena muistilappuna! Jatkamme harjoittelua! Paljon iloa sinulle 🙂