Aloittelija kuntosalilla

Aloittelija kuntosalilla tässä hei tai siltä ainakin tuntui.

Olen edistynyt! Aloitin nyt ja lakkasin odottamasta, että  jotain tapahtuu.

Ihminen on sellainen, että helposti sitä odottelee vuoden, pari tai vuosikymmenenkin. Että jotain tapahtuu. Että joku muu tarttuu asiaan, jonka haluamme muuttaa. Tai että joku muu fiksaa jonkun epätoivotun asian elämässämme. Tai että joku muu laihduttaa puolestamme, alkaa treenata kuntosalilla, vaihtaa työpaikkaa tai toteuttaa ne meidän suurimmat haaveemme.

Mutta: sitä jotain muuta ei ole olemassakaan, sitä ei ole koskaan ollutkaan, ainakaan aikuisiällä. Jos itse jotain haluaa, on itse alettava hommiin.

Mutta mikä siinä aloittamisessa on niin vaikeaa? Tai sitten alkuinnostuksen jälkeen asian ylläpidossa? Onko se kiire, huono ajanhallinta, töistä johtuva väsymys, lapsista johtuva väsymys, ruuhkavuodet, laiskuus, sohvan vetovoima, välinpitämättömyys, luovuttaminen ennen kuin on aloittanut. Vai onko se sittenkin jokin oma sisäinen henkinen este? Onko taustalla pelko? Pelko ja häpeä siitä, ettei osaa ja pysty?

Seuraava kysymys: Miksi omaa osaamattomuutta pitäisi hävetä? Miksi aloittaessa jotain uutta tai jotain asiaa pitkän ajan jälkeen, pitäisi jo osata se? Miksi ihminen pelkää usein sitä, mitä muut ajattelevat? Mitä sitten jos mokaa?

Jokainen mokaa. Siihen ei kuole ja häpeä ja ahdistus ovat vain tunteita.

Siinäpä mietittävää erityisesti niin itselleni kuin ehkä jollekulle toiselle.

Hankin eilen kortin kuntosalille. Olin jo kauan kelannut, että salille pitäisi päästä. Tämän alkuviikon liikunnat jäivät vähiin, koska kiire, muuta tekemistä, väsymystä ja kaikki tekosyyt tähän päälle. Torstaina kävin ohjaamassa oman intervallituntini ja huomasin, että taas oli hurahtanut viikko ilman liikuntaa. Olin vähän pettynyt itseeni. Tai ehkä enemmän hieman ärsyyntynyt. Torstaina päätin, että lauantaina menen salille, oli mikä oli. Perjantaina vein porukkaa lentokentälle enkä sen jälkeen jaksanut evääni liikauttaa, vaan otin kaiken irti omasta ajasta. Mutta lauantaina tein, kuten olin päättänyt, marssin lähistölle avautuneelle salille ja siltä istumalta törsäsin kaikki liikuntasetelini. Olin kypsytellyt päätöstä viime viikkoina ja puntaroinut vaihtoehtoja. Saisin käydä salilla niissä paikoissa, joissa ohjaan, mutta itselleni on tärkeää, että kotisalille pääsee nopeasti hölkäten. Valintakriteeri 1. 

No, salille sitten painelin. Asiakaspalvelun tosi mukava tyttö teki sopimuksen kortista ja opasti selkeästi, kuinka paikan päällä toimitaan ja missä on mitäkin. Ensimmäinen pelkoni oli se, että osaanko käyttää saamaani ranneketta niin, että pääsen edes pyöröovista sisälle! Hyvin meni ja sain treenikamat päälle. Sitten ei muuta kuin juoksumatolle lämmittelemään ja sen jälkeen hieman keppijumppaa.

Keppijumpatessani tutkin vaivihkaa laitteita, en nyt muista mitä merkkiä ne olivat, mutta kovin nykyaikaisia. Olen kahdesti opiskellut liikunnanohjaajaksi (keskeyttänyt tosin molemmilla kerroilla), kouluttautunut 15 vuotta sitten FAF Personal traineriksi ja tehnyt muille ihmisille aikanaan kymmeniä varmaan satoja kuntosaliohjelmia, mutta silti minua jännitti. Kävelin salilla hitaasti ees taas ja silmäilin laitteita. Päätin, että ensimmäisellä kerralla kokeilen vähän kaikkea ja katson, missä mikäkin laite, tangot ja taljat sijaitsevat. Vaivihkaa tarkkailin, miten muut tekivät missäkin laitteessa ja hyvin onnistuin itsekin, pienoisesta alkukankeudesta huolimatta. 70 minuuttia siitä, kun olin astunut pukuhuoneesta juoksumatolle, olin taas ulkona.

Ja mikä mahtava mieli oli lihastreenistä, myös siitä, että olin saanut aikaiseksi. Olin uskaltanut mennä yksin uudelle salille uusien laitteiden ääreen ja onnistunut tekemään ihan hyvin. Että jos itselläni oli jännitystä ilmassa, niin en ihmettele, jos peruspirkko tai pauli, joka ei ole koskaan ollut kuntosalilla, jännittää. Silloin kannattaa kyllä hankkia joku opastamaan, suosittelen. Itsekin aion pyytää alkuun päästyäni jeesiä, liikeideoita ja treeniseuraa kavereilta.

Nyt sitten pohdin, miten myös saisin itseni sinne salille jatkossa, säännöllisesti. Kun tuloksia alkaa tulla, se motivoi toki. Siihen asti merkitsen jokaisen treenin kalenteriini. Ensi viikolla sali kutsuu minua maanantaina, keskiviikkona ja lauantaina. Ne ovat tärkeitä tapaamisia itseni kanssa, ja pidän niistä kiinni.

Mutta vinkkejä ja tsemppiä kaivataan tässä osoitteessa. Mikä saa sinut kerta toisen jälkeen motivoitumaan liikkeelle? Nyt saat auttaa minua, jos haluat.

hyvinvointiblogi