Kaupallinen yhteistyö

Aurinkoenergiaa saatavilla!

Vaikka näin iltaisin ja aikaisina aamuina alkaa olla jo mukavan pimeää.

Syksyn väriloisto on nyt komeimmillaan, mutta pian se talvi sieltä kuulkaas saapuu ja kotien lämmityksetkin napsautetaan päälle. Jo aiemmin kirjoitin täällä ja täällä tulevasta Helenin Helsingin Kivikon aurinkovoimalasta, jonka rakentaminen on vielä hieman kesken. Kivikon voimala, Suomen suurin sellainen, tulee valmistumaan talven aikana viime maaliskuussa aloittaneen Suvilahden voimalan rinnalle. Tällä hetkellä Helenin nettisivujen mukaan sieltä on ostettu  jo huikeat 1192 aurinkopaneelia. Nätti lukema, mutta vielä ehdit sinäkin halutessasi shoppailemaan, jos haluat käytännössä vaikuttaa siihen, millaista sähköä maassamme tuotetaan. Nettisivun paneelikarttaa klikkaamalla varaat oman paneelisi, joka tuottaa parhaimmillaan sähköä yli 25 energiasäästölampun verran.

Aurinkopaneelit pystytetään tänne, Kivikon hiihtohallin katolle. Kuva: Aurinkovoimalan Facebook-sivu.
Aurinkopaneelit pystytetään tänne, Kivikon hiihtohallin katolle. Kuva: Aurinkovoimalan Facebook-sivu.

Eilen paistoi, tänään ei, huomisesta ei kukaan tiedä. Yhtä epävarmaa kuin elämä yleensäkin. Se ei haittaa, sillä aurinkoenergian tuotantoa seuraat kätevästi vaikka Aurinkovoimalan Facebook-sivulla. Tosin nykyaikaiset aurinkopaneelit keräävät aurinkoenergiaa pilviselläkin säällä. Noin puolet Suvilahden aurinkovoimalan tuottamasta energiasta saadaan kerättyä hajasäteilystä.

Viime kuukausina on ollut jännittävää saada sähkölaskuja. Muutimmehan alkukesästä 1960-luvun putkiremonttia odottavasta huonokuntoisesta rivarikämpästä muutaman vuoden ikäiseen kerrostaloasuntoon. Ja niin onnellisesti siinä kävi, että sain astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen, ah autuutta. Kylppärissämme on lisäksi lattialämmitys, joka tuo oman kustannuksensa, mutta on parasta arjen luksusta etenkin niillä paukkupakkasilla.

Ei enää montaa kuukautta, niin näyttää taas tältä!
Ei enää montaa kuukautta, niin näyttää taas tältä!

Lattialämmityksestä en ole valmis luopumaan, mutta muuten pyrin säästämään energiaa niillä keinoin kuin vain mahdollista. Mutta onneksi hehkutin lattialämmitystä erään ekoasioista innostuneen ystäväni kanssa jutellessani. Hän nimittäin totesi, että kylppärin ovi tulee pitää aina kiinni, varsinkin, jos kodissa ovat ikkunat auki. Muuten lattialämmitys käy kierroksilla ja tekee turhaa työtä ja ikään kuin yrittää lämmitellä koko asuntoa! Kröhöm. Toki meillä oli koko kesän kylppärin ovi sepposen selällään ja akkunat auki pitkin päivää. Siis aina viime viikkoiseen keskusteluun asti. Näin sitä oppii vanhakin kettu uusia taikoja. Minua myös valistettiin, ettei lämmitetty lattia saisi tuntua paljaiden jalkojen alla kuumalta, vaan enemmänkin neutraalilta. Laskinkin lukemia pykälän alaspäin pienemmän sähkölaskun toivossa.

Mutta sitä ennen näyttää tältä! Hrrrr!
Mutta sitä ennen näyttää tältä! Hrrrr!

En myöskään pese puolityhjiä pyykki- tai tiskikoneellisia, valoja ei pidetä meillä päällä turhaan eikä myöskään sytytellä ja sammutella huvin vuoksi. Lämmintä vettä ei huushollissamme lotrata ja ikkunat avataan ainakin tulevaan talviaikaan vain tuuletuksen ajaksi. Pattereita ei toki kannata säätää ihan tappiin asti, hieman viileässä asunnossa nukkuukin paremmin kuin kuumassa.

Toki sillä viileydelläkin on rajansa.

Tuli mieleen tässä ensimmäinen oma vuokrakotini parinkymmenen vuoden takaa. Vanhan jugendtalon eteisessä meinasi talvella jäätyä, sillä siellä ei ollut lämpöpatteria ja talven kovimmilla pakkasilla lämpötila tippui hieman päälle 10 asteen. Melko rapsakkaa, sanoisin. Ainakin heräsi, kun suihkusta kulki eteisen kautta pukeutumaan.

Kuinkas moni teistä muuten lähti sulkemaan kylppärin ovea kesken postauksen luvun? Myös parhaat omat energiansäästövinkit saa mielellään jakaa kanssamme.

Iloista alkanutta viikkoa! Auringolla tai ilman.

Yhteistyössä Helen.
Yhteistyössä Helen.

6 thoughts on “Aurinkoenergiaa saatavilla!

 1. Sähkölaskumme puolittui, kun suljin lattialämmityksen postimerkin kokoisesta kylpyhuoneestamme. Ovea ei pidetty auki.

  1. Kiitos kommentistasi Opska! Täytyykin ihan seurailla tilannetta, miten tuo pelkkä oven sulkeminen jo vaikuttaa sähkölaskuun. Meidän kylppäri on vieläpä aika iso, ainakin viiden postimerkin kokoinen, joten varmasti lattialämmitys on yksi suurin sähkölaskun aiheuttaja :) Olen kuitenkin jo tyytyväinen siihen, että laskin sitä pykälän alemmas, eikä ole vaikuttanut liian viileältä. Kivaa päivää sinulle!

 2. Mä olen joutunut totuttautumaan tuosta ”t-paidalla sisällä” -lämpötilasta, kun muutettiin sähkölämmitteiseen omakotitaloon… Ne laskut, huh. Ja meillä on sellainen erikoisuus kuin kattolämmitys – juu, 80-luvun kotkotuksia, ei mitään järkeä – joten villasukat on tarpeen kesät talvet, sillä lattiat on aika viileät. Kylppärin lattialämmitys on aika tuittupäinen, säätelee itse itseään eli välillä pamauttaa ihan kuumaksi lattian ja välillä on sellainen ohjeenmukainen ”neutraali”. Enpä olekaan hoksannut, että se saattaisi johtua tuosta että jos kylppärin ovi onkin auki… Täytyypä seurailla tilannetta.

  1. Ohhoh, AnneH. vau, enpäs ole kattolämmityksestä koskaan kuullutkaan!
   Villasukat on kyllä hyvät ok-talossa, sen olen huomannut lapsuudenkodissani. Erityisesti talvella. Kivaa päivän jatkoa sulle!

 3. Kiva postaus! :) Me ollaan miehen kanssa hirmuisen huonoja näissä hommissa, mulla on aina niin kylmä, että haluan, että kotona on lämmintä. Ja sehän toki maksaa.. Onneksi meilläkään ei (usein) pestä kuin täysiä koneellisia pyykkejä sekä astioita. Lisäksi käydään jokusen kerran viikossa jumpissa, ja siellä sitten suihkutellaan ja saunotaan kunnolla. ;)

  Lämmintä viikkoa teidän poppoolle! :)

  1. Kiitos, tulenkin teille vastavierailulle!
   Mä tykkään vähän viileämmästä asunnosta. Ei viime koti, mutta sitä edellinen oli talvellakin niin kuuma, että sitä sai olla kotona sortseissa ja topissa kovallakin pakkasella.
   Oon vieläkin ihan pähkinöinä tuosta lattialämmitysjutusta ja olenkin täällä kotona ollut nyt ovipoliisina :D
   Tärkeitä asioita nämä energiansäästöjutut, muttei niihin(kään) vain arjessa tule kiinnitettyä aina huomiota. Iloista viikon jatkoa sulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *