Aurinkovoimabuumi…

…on alkamassa, uskon näin.

Kuluneen puolen vuoden aikana olen kirjoittanut kolmesti Helenin Kivikon aurinkovoimalahankkeesta ja tässäpä tulee viimeinen yhteistyöhömme liittyvä postaukseni. Viime viikolla pääsin tähyilemään Kivikkoa ennen kokemattomasta näkökulmasta! Sain nimittäin kiivetä Kivikon hiihtohallin katolle, jonne Helenin toinen aurinkovoimala supersuositun Suvilahden voimalan lisäksi on rakentumassa.

Vaikka voimalatermit ja voimaloiden tekninen puoli eivät olekaan hallussani kovinkaan hyvin ja aurinkovoima kiinnostaa itseäni erityisesti ekologisista ja innovatiivisista syistä, jotain sentään ymmärsin Helenin projekti-insinööri Aku Kimarin puheista. Vierailuni aikana vaihdettiin muuntamoon koneistoa, jotta aurinkovoimalla tuotettu energia tullaan saamaan jakeluverkkoon, kun aika on. Paneeleitahan ei vielä ollut pystytetty katolle, mutta niiden tukirakenteet siellä jo olivat odottamassa, että toiminta päästään käynnistämään. Kun kysyin, miksi paneelit asetetaan katolle ja nimenomaan Kivikkoon, oli se vain ollut sopiva paikka, eikä vie tilaa miltään muulta. Paneelien paino vastaa kuulemma noin viittä täysperävaunullista ajoneuvoyhdistelmää eli tuttavallisemmin pitkää rekkaa, eikä joka katto kestä tuollaista lastia.

Kulmat kurtussa, vähän hirvitti!

Vähän hirvitti!

Kivikon voimalan käynnistymistä odotellessa voi hankkia oman paneelin täältä ja valita sen sijainnin nettisivujen karttaa klikkaamalla. Paneelin voi muuten hankkia joko anonyymina tai niin, että oma nimi ilmestyy näytölle paneelikarttaa klikatessa.

Olisin ollut ihan tyytyväinen tuohon saamaani selitykseen paikan tapahtumista myös maan pinnalla. Mutta kun kerran tarjoutui tilaisuus kiivetä katolle katsastamaan aurinkopaneelien tulevaa sijoituspaikkaa, en voinut kieltäytyä kerran elämässä -kokemuksesta. Korkeanpaikankammoisena myös tulin voittaneeksi itseni ja selättäneeksi jälleen kerran yhden peloistani. Pakko kuitenkin sanoa, että ylöspäin meneminen sujui jouhevammin kuin alastulo. Mutta ei siinä muu auttanut kuin uskaltaa laskeutua teräsrappusia alaskin. En tosin uskaltanut ollenkaan katsoa alas samalla kun jalka hapuili alempaa rappusta, ehkä parempi niin. Muuten olisi saattanut Itä-Helsingin palokunta saada hommia ja joutua pelastamaan neidon pulasta!

Korkealla oltiin.

Hienot näkymät.

Kivikon voimalasta on siis vielä saatavilla paneeleja, mutta uskon vahvasti, ettei kehitys tyssää tähän, vaan voimaloiden rakennushankkeita tulee lisää, kun vain kysyntä kasvaa. Ajankohtaista tietoa saat vaikkapa Helenin aurinkovoimalan Fb-Sivulta. Se on jokaisesta kiinni, millaista sähköä haluaa hankkia ja haluaako olla mukana käyttämässä uusiutuvaa energiaa vai ei. Omia myönteisiä mielipiteitäni aurinkovoimasta tähän projektiin tutustuminen vain vahvisti. Ensimmäisen kerranhan kuulin aurinkovoimasta joskus teini-ikäisenä, kun vanhempani hankkivat aurinkopaneelin mökkimme katolle Mäntyharjulle. Minulla oli jo siis omakohtainen positiivinen kokemus siitä, että aurinkovoimalla on mahdollista saada valoa sysipimeän metsän keskelle vanhaan kesämökkiin, jonne sähköjen vetäminen olisi tullut hirmu kalliiksi.

Usein kuulee, ettei aurinkovoimalla pärjää Suomessa synkeän ilmastomme vuoksi, mutta tämä uskomus on todella vain uskomus. Suomessa kun kuulemma paistaa yhtä lailla kuin Tanskassa tai Pohjois-Saksassa. Kuulin myös, että paneelit hyötyvät kirkkaudesta ja tuottavat sähköä silloinkin, kun aurinko ei porota niihin suoraan. Eli aurinkovoimaa saadaan myös sadesäällä.

Katto on kalteva.

Tilaa on, mihin laittaa!

Mielestäni on myös hienoa, että minimalistisista mökkijärjestelmistä on siirrytty siihen, että aurinkovoimaa saa halutessaan kotiin oman sähköyhtiön kautta. Monia omakotitaloissa asuvia on alkanut kuulemma myös innostaa oman minivoimalan asentaminen: paneelit on mahdollista hankkia omalle katolle ja useimmissa kunnissa ja kaupungeissa riittää pelkkä ilmoitus niiden laitattamisesta.

Olen varma, että aurinkovoimabuumi on Suomessa vasta aluillaan! Mitä mieltä sinä olet?

P.s. Muut Helen-postaukseni löydät täältä:

Aurinkovirtaa, Pian saadaan aurinkovoimaa ja Aurinkoenergiaa saatavilla.

Yhteistyössä Helen ja Blogirinki.

Yhteistyössä Helen ja Blogirinki.