Juupas eipäs kyllä ei
Aina välillä lupaudun mukaan johonkin, josta mieli (ja ehkä sielukin) innostuu valtavasti, mutta kroppa huutaa jo kyllä-sanan lausumishetkellä, että hei, unohda tää, sä et ehdi, sun voimat ei riitä, tää ei sovi sun elämäntilanteeseen, sä et voi tehdä viittä asiaa kerrallaan, ota nainen järki käteen.
Toisinaan taas kuulen itseni sanovan kyllä siitäkin huolimatta, että tahtoisin sanoa ei.
Jouduin taannoin kieltäytymään muutamasta projektista. Tosin vasta sen jälkeen, kun olin ensin lupautunut tulemaan mukaan. Sitten aloin miettiä tulevaa syksyä, ja tajusin, että ihan oikeasti en repeä joka paikkaan. Jouduin keräämään rohkeutta, mutta kun uskalsin sanoa miten tilanne on, olo oli mahtava, helpottunut, perhosenkeveä.
Olen myös miettinyt paljon sitä, mikä on se voima, joka saa meidät pitämään kiinni vaikkapa ihmissuhteista, jotka eivät anna enää mitään, pelkästään ottavat. Tai mikä saa meidät pysymään työssä tai työpaikassa, joka tuo ahdistusta tyytyväisyyden tunteen sijaan. Entä mikä saa meidät vääntäytymään harrastuksen pariin, joka ei innosta lainkaan.
Ihan oikeasti, mikä saa meidät sanomaan kyllä, kun oikeasti tahtoisimme sanoa ei.
Miksi ihmeessä sitä toimii joskus päinvastoin kuin haluaa?
Itsekin olen elämäni aikana varmasti tehnyt kaikki yllä mainitut asiat, toiset jopa useaan kertaan. Uskon, että usein omalla kohdallani syynä on ollut esimerkiksi tottumus. Tottahan on, että aivot kyllä urautuvat samoille raiteille suorittamaan samoja rutiineja, kun niitä tarpeeksi toistaa. Ihminen on hyvä sopeutumaan, oli tilanne mikä tahansa. Monestakin asiasta voi tulla itselle normaalia, vaikka se ei sitä ehkä olisi.
Vaikka teoriassa olisikin helppo päättää irrottautua kaikesta negatiivisesta ja asioista, jotka eivät tunnu hyviltä, käytännössä se on todella haastavaa. Erityisesti jos asiaan liittyy vaikkapa taloudellisia kysymyksiä, jälkikasvua tai pelkoa siitä, että oma ratkaisu loukkaa muita.
Uusi asia tai tilanne nostaa pintaan paljon kysymyksiä: entä jos en pärjääkään? Vähintäänkin muutos sekoittaa turvallisen arjen ja tuo mukanaan epävarmuutta ja pelkoa siitäkin, että on mokannut. Että ratkaisu ei sittenkään ole oikea. Mitä jos alkaa kaduttaa.
Kun itse olen ollut tilanteessa, että oikeasti vain muutos on ollut ainoa järkevä keino jatkaa eteenpäin, olen harkinnut asiaa pitkään ja joka kantilta. Vielä kertaakaan en ole tehnyt väärää valintaa, aiemmasta poikkeavan kylläkin. Uskonkin siihen, että oikeasti epäonnistumisia tai vääriäkään valintoja ei ole. On vain tilanteita, asioita ja tapahtumia, joista voi oppia jotakin. Jos joku asia ei toimi näin, sitten pitää kokeilla jotain muuta keinoa.
Monessa suuressa kysymyksessä minua on auttanut paljon se, kun olen miettinyt asiaa sitä kautta, että mitä minä siitä saan. Mikä palvelee minua? Se saattaa kuulostaa itsekkäältä, mutta hei, kun oma elämä on kyseessä, niin silloin pitää miettiä omaa itseä. Joskus asia selkenee nopeasti, joskus ei. Aina valintoja ei ole helppo tehdä. Jossain asiassa voi esimerkiksi olla paljon hyvää, mutta sen huono on niin huonoa ja pohjalukemiin romauttavaa, että on syytä miettiä, riittävätkö ne kompensoimaan toisiaan.
NLP-Opiston kurssilla tekemiini muistiinpanoihin olen kirjannut hyvän ohjeen. Kun mietiskelee jotain tiettyä asiaa ja mitä se itselle antaa, voi samalla sulkea silmät. Ensimmäinen asiasta mieleen juolahtava ajatus on usein se itselle rehellisin. Sen jälkeen mieli alkaa hölistä ja vastaus hukkuu sanahelinän alle.
Päätöksen teossa kannattaa kuitenkin ensin pysähtyä ja miettiä, mitä seurauksia valinta tuo mukanaan. Tuoko se hyvää mieltä itselle? Entä läheisille?
Joskus on vain tehtävä se, mihin ei edes usko pystyvänsä.
Jos tekisimme kaiken, mihin pystymme, yllättäisimme itsemme.
Pitäisiköhän kokeilla?
Ehdottomasti!
Ihanaa torstaita!
Jaanaba
Ei oikeesti ookka vääriä valintoja, se on myös mun mielipide.
Jos haluaa sanoo ei tai tuntuu siltä, että pitää sanoa ei niin silloin pitää sanoa ei, ehdottomasti. Se kannattaa ja se saa ainakin mut voimaan hyvin eikä se muittenkaan kannalta usein mitenkään huono asia oo. Itse ainakin oon tyytyväinen jos mulle sanotaan kuten asiat ovat.
Tämmöstä mulla. =)
Ninni
Hyvä kirjoitus! Tykkäsin tosi paljon. Luen paraikaa Michael Niellin Supercoach-kirjaa, jossa puhutaan mm. oikeasti haluamisesta. Esim. koiranomistaja voi ajatella, ettei ”halua lähteä” ulkoiluttamaan koiraa työpäivän jälkeen vesisateessa. Oikeasti haluaa, koska on ottanutkin sen koiran. Ehkä ei tee mieli, ehkä väsyttää, mutta silti haluaa. (Rajataan nyt tän ulkopuolelle ne raasut jotka eivät koskaan ede halunneet sitä koiraa oikeasti, ostivat koska teki mieli.
Niell ehdottaa että kaikki päätökset voisi tehdä sen mukaan, että haluaako oikeasti. Ennen sitä pitää vain ehdottoman varmasti tehdä itselleen selväksi mieliteon ja haluamisen ero ;). Olen itse tässä nyt soveltanut tätä ajatusta noin viikon, aika monella elämänalueella, kauppareissuista satujen lukemiseen. Aika hauskaa tutkiskella sydäntään ihan hassuissa pikkuasioissa. Nytkään ei tee mieli siivota, mutta oikeasti haluan. Kuka nyt sotkussa haluaa elää?
Jenny B-H
Moi Ninni, kiitos palautteesta ja hienosta neuvosta! Toi onkin asia, jota en ole kovin paljon ajatellut. Täytyykin alkaa harjoitella sen miettimistä, mitä oikeasti haluaa ja mikä on mieliteko. Jonkun verran olen ehkä asiaa treenannut esim. orastavan karkkilakon kanssa. Kaupassa olen miettinyt, haluanko suklaata, vai tekeekö mun vain mieli. Jälkimmäinen on ollut useimmiten totta.
Täytyykin etsiä tuo mainitsemasi kirja käsiini.
Ihanaa päivää!
Jenny B-H
Kiitos Jaana kommentistasi!
Juurikin näin, mutta mun täytyy tuota vielä harjoitella 🙂
Mari
Voi, tämä blogi on kyllä oikea onnen keidas! 🙂
Niinpä – mikä ihme on se voima, joka saa jäämään epämiellyttävään tilanteeseen. Erityisen vaikeaa on, jos tilanteeseen liittyy muita ihmisiä. Itse olen kokenut muutostilanteissa omimmaksi ja todellakin myös parhaaksi ratkaisuksi vain riuhtaista itseni irti sen kummempia pohdiskelematta. Joskus tämmöinen spontaani veto sattuu, toisinaan ei, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että muutos kuin muutos on hyvästä! Jokaisesta epäonnistuneesta ratkaisusta elämässäni olen oppinut jotain. Ja aina on tilaa uusille epäonnistumisille ja sitä myötä myös oppimiskokemuksille!
Jenny B-H
Hih, kiitos Mari 🙂
Mullekin olisi ollut tuollaisesta riuhtaisemisesta varmasti hyötyä aikanaan, mutta olen kyllä ollut ja yhä vieläkin olen sellainen edestakaisin soutaaja ja huopaaja, plääh.
Epäonnistumisista voi juurikin aina oppia, siksi ne ovat hyvästä. Näyttelijä Outi Mäenpään luennolta on tarttunut lähtemättömästi mieleeni lause Moka on lahja. Juurikin näin.
Ihanaa päivää sinulle!