Kuvittele! Visualisoi!

Jo Albert Einstein tiesi kertoa, että kuvittelukyky on yksi ihmisen tärkeimmistä ominaisuuksista. Einstein totesi, että kuvittelukyky antaa esimakua elämän tulevista iloista. Saat kaiken, mitä kuvittelet.

Kuvittelu ja mielikuvaharjoittelu ovatkin tehokkaita keinoja päästä tavoitteisiinsa. Niitä suosivat niin huippu-urheilijat, elämäntaitovalmentajat kuin esiintyvät artistitkin. Itse suosin mielikuvaharjoittelua joskus vuosia sitten, kun koin joutuvani tiukkaan tilanteeseen, hienosti sanottuna mukavuusalueeni ulkopuolelle.

Kun 12 vuotta sitten aloin ohjata ryhmäliikuntaa, jännitin ihmisten edessä olemista niin, että usein voin fyysisesti pahoin ennen jumppatuntiani. Sitten tajusin alkaa kuvitella tilannetta etukäteen, ja vaikka kädet täristen meninkin laittamaan musiikkia stereoihin, en enää tuntenut kuolevani siihen paikkaan. Myös ennen työhaastattelua tai vaikkapa vieraalla kielellä tekemääni haastattelua saatoin kuvitella tulevan tilanteen etukäteen. Käytin myös keinoa, jossa kuvittelin muiden olevan alasti. Silloin tilanteessa oli paljon helpompi olla lungisti.

Vuosiin en ole jännittänyt oikeastaan enää mitään. Minut paransi se, että altistin itseni jatkuvasti epämiellyttäviin tilanteisiin. Sekä ohjaajana että toimittajana työskenteleminen on tarkoittanut ihmisten edessä olemista ja esiintymistä, vaikka juuri sellaista joskus vuosia sittenkin vihasinkin. Siedätyshoito toimii.

Nyt olen alkanut käyttää mielikuvaharjoittelua jälleen, mutta hieman eri tavoin. En siis enää kuvittele sinun olevan alasti, kun puhun kanssasi, heheh.

Tänä aamuna, kun huristin pitkin Länsiväylää Helsinkiä kohti, kuvittelin ajavani sillä unelmien autolla, mustalla Land Cruiser -maasturilla. Miten tasainen ja soljuva ajonautinto olikaan! Tunsin uppoavani nahkaverhoiltuun penkkiin ja stereoiden äänikin soi kauniimmin kun omassa Toyotassani, josta toki kiitollinen olen siitäkin.

Olen myös epätyytyväinen painooni, vaikka se, kiitos kovan treenin, on siirtynyt uudelle, alemmalle, kymmenykselle. Ilman liikuntaa se ei jatka laskusuhdanteisessa suunnassaan, mutta samalla kun urheilen, olen ottanut tavakseni kuvitella itseni hoikempana. Katselen parin vuoden takaisia valokuvia itsestäni, kun olin tosi timmissä kunnossa. Hipellän kaapissa olevia, tällä hetkellä liian pieniä vaatteita. Tiedän mihin tähtään, ja nämä keinot sysäävät (treenin lisäksi) minua tavoitettani kohti.

Kun luo mielessään mielikuvia, joissa unelmat ovat jo toteutuneet, luo samalla tunteita ja ajatuksia siitä, että se mitä tavoittelet, on jo sinulla. Ja silloin se kolkuttelee pian ovellasi. Haaveita visualisoidessa on tärkeää epäröimättä keskittyä lopputulokseen.

Jostain luin vielä neuvon, että kannattaa keskittyä liikkuvaan mielikuvaan, sillä se on helpoin näky pitää mielessä. Niinpä tässä autoasiassakin näen itseni huristamassa pitkin Länsiväylää unelmieni autolla, enkä näe itseäni esimerkiksi autokaupassa potkimassa maasturin renkaita. Näen itseni kirmaamassa hoikkana pitkin Meri-Espoon upeita rantapolkuja.

Visualisointia voi myös harrastaa silloinkin, kun asiat eivät ole menneet aivan putkeen. Itse olen ottanut tavakseni käydä kulunutta päivää läpi ennen nukahtamista. Jos jokin asia on mennyt perseelleen, kuvittelen sen uudelleen ja annan sille onnellisen lopun. Eilen olin tuuraamassa sisäpyöräilyn perustuntia. Olin itse väsynyt, asiakkaat olivat jotenkin flegmaattisia muutamaa lukuun ottamatta ja kaiken kruunasi se, että toiseksi viimeisessä biisissä cd:ni alkoi jumittaa. Tunnin jälkeen vielä sain palautetta siitä, etten ollut kuulema tarpeeksi selkeästi ilmoittanut, mitä tehdään ja kuinka kauan, joten eräs henkilö ei ollut osannut säästellä voimiaan. (Siis häh, eikö millä tahansa tunnilla vedetä täysillä alusta loppuun… selkeää, eikä tartte mitään säästellä, hehe). No, kelasin tunnin sitten päässäni läpi lopettamalla sen täydelliseen sukseeseen. Sunnuntaina poljetaankin sitten taas kuin huomista ei olisi, sen lupaan.

Minkä mieli kykenee kuvittelemaan, sen se kykenee myös saavuttamaan, sanoi W. Clement Stone. Juurikin näin. Kannattaa kokeilla!

Ja nyt mä mielikuvaharjoittelen meille pitkät, itkuttomat ja katkeamattomat unet ensi yöksi ja ne perhanan ylähampaat sieltä ikenestä esiin.