Lomalla lomalla

Vaikka rakastan työtäni ja fiilikset ovat olleet kokonaisvaltaisesti viime päivinä erittäin noususuhdanteiset, en voi kieltää tosiasiaa, etteikö loma olisi jo mielessäni. Tällä hetkellä TJ on 9. Olen jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana.

Vuosi sitten toukokuussahan vaihdoin vakkarityöstä freelanceriksi, sopivasti juuri ennen kesää. Se tarkoitti sitä, että minulla ei ollut lomaa lainkaan. Äitiys”lomalle” jäin viime tipassa ja Piksun kanssa ”lomaillessani” tein hommia enemmän ja vähemmän satunnaisesti. Oikea loma on ollut itselleni hieman vieras käsite sitten vuoden 2009. Mielestäni olen tämän kesäisen lomani täysin ansainnut.

Sattumoisin kuulin radiosta tutkimuksesta, jonka mukaan 70 prosenttia suomalaisista tekee töitä myös lomallaan, hoitaa asioita ja tarkistelee meilejään. No Alepan kassa tai raksagubbe ei varmaankaan, mutta ikävä kyllä tämä lienee arkea monissa muissa ammateissa. Itsekin ajattelin vielä ennen työhuoneelle muuttamista olevani töissä 24/7. Nyt tuntuu kummalliselta, että silloin nautin tuosta ajatuksesta ja tunne oli täysin vapaaehtoinen. Eihän kukaan, se maailman tehokkainkaan ihminen jaksa, jos ei saa joskus huilata. Ja mitä tulee sähköpostin lukemiseen lomalla, tällä kertaa en aio tehdä sitä. Aion ottaa ihan oikeat kolme vapaaviikkoa töistäni.

Työhuonepaikan hankkiminen muutti muutenkin monta asiaa. Se selkeytti työ- ja vapaa-ajan erottelemista. Toki teen toisinaan iltaisin töitä kotoa käsin ja saatan tarkistaa meiliäkin, mutta en enää niin pakkomielteisesti kuin ennen. Se on ihanan vapauttavaa!

Vaikka työ on minulle yhä järkyttävän tärkeää, se ei ole  juuri tällä hetkellä kaikista tärkeintä. Elämässä on paljon muutakin, mihin tahdon käyttää aikaa. Monimutkaista tästä tekee tosin se, että työni liittyy niin moneen asiaan, joita tekisin tai joista innostuisin vapaallakin. Siitä koen toisaalta suurta kiitollisuutta.

En tosin tiedä, miten tervehenkistä se on, että aion tehdä itselleni lomalistan. En vielä tiedä, kuinka monta kohtaa siihen tulee, mutta kirjaan listaan asioita, jotka teen (en vain aio tehdä) lomani aikana! Suorittaja taitaa olla aina suorittaja, lomallakin.

Innostuin eilen lukemaan Hidasta elämää -verkkoportaalista jutun yrityksestä, jossa tehdään nelipäiväistä työviikkoa. Käyn juuri palaveria itseni kanssa, ryhtyisinkö itsekin vastaavaan heti lomani jälkeen syksyllä. Ajatus houkuttelee, ja pomonikin näyttää vahvasti vihreää valoa.

Tässä 10 keinoa, joiden parissa itse rentoudun lomalla:

1. Nukkuminen. Olosuhteista riippuen aion nukkua pitkiä aamu-unia, päiväunia, kauneusunia ja ottaa pikaisia torkkuja. Menen illalla nukkumaan vaikka seitsemältä, jos minua huvittaa. Nukun ulkona, sisällä, auringossa, varjossa.

2. Rantapäivät. Mikään ei voita rantapäiviä. On mahtavaa maata aurinkotuolilla, kuunnella puheensorinaa, lasten kiljahduksia, välillä ummistaa silmänsä ja sitten taas herätä. Välillä antaa itsensä grillautua auringossa, sitten taas vetäytyä varjoon. Kaiken kruunaa vielä jääkylmä huurteinen, jonka tietenkin joku muu kiikuttaa minulle.

3. Lukeminen. Olen ollut niin kiireinen, että lukemista odottaa iso pino aikakauslehtiä kotonani. Kirjoista puhumattakaan. Lomalla aion lukea, lukea, lukea. Mitä enemmän luen, sitä enemmän saan myös ideoita omiin juttuihini.

4. Urheilu. Aion urheilla ihan rutosti!! Juoksen, spinnaan, nostelen puntteja. Jos kuntosalia ei ole mailla halmeilla, keksin jotakin muuta. Intervallitreeni on hyvä tapa ajaa itsensä piippuun nopeasti. Minuutti täysillä juoksua, minuutti kävelyä. Lähiseutujen kukkulat odottavat valloittajaansa. Mäkitreenissä saa sykkeen nopeasti taivaisiin. Aina voi pitää kuntopiirin vaikka parvekkeella: punnerruksia, kyykkyjä, potkuja, hyppyjä, vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä, lankkuja…. mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ja lomalle pakkaan mukaan ne Etolan kahden markan kuminauhat. Longboardilla rullaan siellä, missä on asvalttia. Jee!

Tytär, 10, näyttää mallia, miten saaristossa voi extreme-urheilla.

5. Ruoka ja juoma. Vaikka jälleen olen alkanut välttää liikoja hiilareita ja olen kieltänyt itseltäni makeat herkut, pastan ja leivän, mahdollisuuksia ruoasta nauttimiseen on monia. Ja tuskin drinkki tai pari silloin tällöin tekee pahaa. One GT, please!

6. Perhe ja ystävät. Ihmisten seura, joiden kanssa vastavuoroisuus pelaa, on parasta elämässä. Olen kiitollinen upeista, jännittävistä, kiinnostavista ja energisistä ihmisistä ympärilläni. Toivon, että voin edes hieman antaa heille takaisin sitä iloa, jota he tuottavat minulle.

7. Reissaaminen. Vanhat paikat odottavat palaajaa, uudet uutta seikkailijaansa. Lähikunnissakin on lukemattomia mestoja, missä voi käydä haistelemassa kesää ilman, että täytyy maksaa itsensä kipeäksi. Viemme Piksun myös hieman kotirantoja kauemmaksi.

8. Meri. Merimatkailen ainakin Espoossa, mutta vetäydymme myös ulkosaariston rauhaan. Voisin tuijottaa nukkuvaa lasta ikuisuuden, niin myös merta. On upeaa istua rantakallioilla ja katsoa kauas. Kuvitella, minne voisi merta pitkin purjehtia. Oli sitten tyyni tai myrsky, meri on hieman pelottava, voimakas mutta samalla rentouttava.

Ulkosaaristo on yksi parhaimmista mestoista maailmassa!

9. Hengaaminen. Vaikka minulla onkin pedantti kesälista asioista jotka aion tehdä, aion myös vain olla ja tehdä impulsiivisia suunnitelmia. Soitan ehkä sinulle ja pyydän mukaani torille, rannalle, piknikille.

10. Omat projektit. Aion myös kirjoittaa, mutta silloin kun tekemäänsä rakastaa täydestä sydämestä ( ja jos kirjoitushommia tekee rantatuolista käsin tai uima-altaalla lekotellen), se ei voi tuntua työltä.

Huomenna on enää TJ 8. Sitten se alkaa, elämäni loma!