Mikä on olennaista?

Tänään kävellessäni puolen tunnin lenkin vapaaehtoisesti vesisateessa nautin joka askeleesta ja mietin, miten hyvin asiat ovat, vaikka ne ovatkin kaukana täydellisestä. Eikä vain pelkästään itselläni, vaan useimmilla meistä. Moni meistä pystyy kävelemään, juoksemaan, hengittämään, puhumaan, kirjoittamaan, urheilemaan. On katto pään päällä, auto pihamaalla, bussilippu taskussa, työpaikka, ystäviä eikä ruokakauppaankaan kävele montaa minuuttia. Nappia painamalla päälle saa tietokoneen, kahvinkeittimen, valot ja telkkarin. Hanasta tulee raikasta ja puhdasta vettä. Lippua vilauttamalla pääsee sinne, minne haluaakin ja lähes jokaisella meistä on joku, jolta saa apua ja tukea, kun todellinen hätä iskee.

Kaveri mainitsi Facebookissa kaveristaan, jonka talo ja omaisuus olivat palaneet poroksi, mutta ystävä oli ihan ookoo asian kanssa. Kului pari päivää ja samainen kaveri postasi, kuinka hänen toinen ystävänsä oli menettänyt onnettomuudessa molemmat jalkansa, ollut viikkoja sairaalahoidossa, mutta kertoi siitä huolimatta voivansa loistavasti. Entäs sitten oma kaverini, joka sairastui vakavasti, mutta jaksoi hienosti raskaat hoidot läpi kohti tervehtymistä, vaikka kotona odotti kolme pientä eikä varmasti arjessa ole hetken rauhaa. Jäin näitä elämäntarinoita miettimään ja tänään törmäsin lyhytdokumenttiin neliraajahalvaantuneesta freestyle-laskijasta, joka taisteli itsensä koomasta takaisin jaloilleen. En voi muuta sanoa kuin että kaikki mainitut ovat superihmisiä, ohhoh ja wau.

Ennen kaikkea nämä tyypit saavat minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että kun ihminen todella kohtaa valtavia haasteita, hän löytää itsestään uskomattomia voimavaroja. Kun maailmassa menee moni asia uusiksi, ei ole tarvetta takertua pikku asioihin. Ja vaikka sitten olisi kuinka säästävalittaja tai pienestä mielensäpahoittaja, niin kun voimaa tarvitaan, uskon, että sitä useimmat meistä itsestään löytävät. Onkin aika jännä, miten annamme usein pikku asioiden vetää mielemme matalaksi. Ihan kuin olisi lupa olla huonolla tuulella siksi, että sataa, on marraskuu, posti tuli myöhässä tai junat lakkoilevat. Mutta sitten jos sairastumme, menetämme ihmisiä, työpaikkoja tai kotimme, meistä löytyy taistelutahtoa vaikka muille jakaa.

Toki me suhtaudumme asioihin eri tavoin, emmekä tuolla kulkiessamme voi mitenkään  tietää toistemme murheita, elämänkohtaloita tai selkäreppuja. En siis minäkään vähättele ketään. Mutta uskon, että erityisesti siksi onkin tärkeää olla aina ystävällinen, kun vain suinkin kykenee, ihan kaikille. Ja he, jotka ovat meille inhottavia, tylyjä tai ikäviä, he luultavasti kaipaavat kaikista eniten ystävällisyyttämme ja luultavasti myös ystävää, jolle avautua.

Päivittäin on hyvä muistaa se, mikä on olennaista. Onko se se, että sataa vettä vai onko se sittenkin se, että hengittää ja saa olla osa tätä kaikkea? Toki ärsyyntyminen ja valittaminenkin ovat inhimillisiä asioita, mutta jos nyt katsomme ympärillemme, ja kaikki on ihan hyvin, niin viettäkäämme edes tämä päivä sillä tapaa, että emme anna ulkoisten asioiden häiritä sisäistä rauhaamme. Ei edes niiden pienten ja mitättömien!

Iloista tiistaita!

Kaikki hyvin! (Kuva: Pinterest)

Kaikki hyvin! (Kuva: Pinterest)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P.s. Kirjapalkinnon voitti nimimerkki Jenny kommentillaan Joseph Murphy: Alitajuntasi voima. Kirja avasi minulle aivan uuden maailmankatsomuksen, jota en vaihtaisi enää mistään hinnasta pois. Kirja innoitti minua muuttamaan elämäni suunnan ja voi miten se onkaan muuttunut.