Miten pukeutua juoksulenkille, nyt kun ilmat vaihtelevat

Lukijan toivepostaus tulee tässä: Miten pukeutua juoksulenkille, nyt kun ilmat vaihtelevat? Kiitos vain pyynnöstä ja hyvästä ideasta. Tässä muutama sananen.

Juoksen kesät talvet ja nyt alkavat olla ne ajat, kun oikeasti täytyy katsoa lämpömittarin lukemia ennen lenkkiä ja laittaa nenää ulos parvekkeelta, että tuuleeko vähän vai kovaa vai onko tarjolla vain pimeää, sateista ja muuten hyytävän raikasta syysilmaa. Sunnuntaina, kun olin juoksemassa polkupuolikkaan Tuusula trail runissa, olin ennen starttia aivan jäässä, mutta keho lämpeni ensimmäisten parin kilsan aikana. Jossain vaiheessa toisella kierroksella alkoi kuitenkin tulla taas kylmä, kun olin ensin hikoillut ja sitten kroppa alkoi jäähtyä. Päällä olivat (kuten postauksessa mainitsinkin) ohuet kesätrikoot, t-paita, lyhyet juoksusukat, säärystimet ja paksumpi korkealla kauluksella varustettu pusero, joka on tarkoitettu talvijuoksuun. Sormikkaat olivat ensin tarpeen, mutta sitten laitoin ne taskuun. Toisella kierroksella alkoivat näpit taas kylmetä, jolloin puin hanskat uudelleen päälle, mutta viimeiset 6 kilometriä juoksin ilman, koska kaaduin suohon ja käsineet olivat läpimärät. Mutta kuten sanottu, ennen lenkkiä saa olla viileä tai jopa kylmä! Itselläni oli kuitenkin sunnuntain viimaan kaikin puolin sopivasti päällä, vaikka hampaat kalisivatkin lähtöviivalla kylmyydestä.

Kyllä se niin taitaa olla, että itselle sopivan juoksuvaatetuksen löytää kokeilemalla. Myös tuo + 10 astetta -ohje on hyvä. Kuva: Timo Turkka

+10 astetta lisää oikeaan lämpötilaan

Usein noudatan lenkkivaatteita valitessani sitä sääntöä, että lisään päivän lämpötilaan +10 astetta ja valitsen asun tuon korkeamman lämpötilan mukaan. Kuitenkin jos on kovin kylmä tuuli, tuo ohje ei aina ihan pidä paikkaansa. Merenrannassa sää on erilainen kuin esimerkiksi metsässä, se on hyvä muistaa. Vaihtoehtoisesti tuon paksumman juoksutakin vaihdan ohuempaan juoksupaitaan ja tuulitakkiin. Riippuu vähän tuulesta ja siitä, sataako. Jos sataa tuulitakki on tarpeen. Mitään sateenkestäviä takkeja en harrasta, sillä en usko, että sellaiset hengittävät ja olo voi juostessa tulla tukalaksi.

En enää juokse shortseilla, mutta kesätrikoita käytän kyllä, vaikka ylihuomenna alkaa jo marraskuu. Kaverini taas on jo vaihtanut talvitrikoisiin, ja vetää vielä shortsit niiden päälle, mutta itse koen, että kesäkamat riittävät yhä itselleni, kun ei ole vielä pakkasta täällä etelässä. Makuasioitakin nämä varmasti ovat myös ja jos on kovin kuumakalle, mitä vähemmän vaatetta, sitä parempi lienee. Itse en halua hikoilla turhaan vaatteiden takia, mutta en myös tykkää siitä, jso lenkin aikana alkaa palella.

Suojelen akillesjänteitäni

Vasta kun pakkasta alkaa olla oikeasti -5 astetta ja enemmän, vaihdan paksumpiin talvijuoksutrikoisiin. Oikein kovalla pakkasella käytän villaisia urheiluun tarkoitettuja pitkiä ”kalsareita” ja väljempiä juoksuhousuja niiden päällä. Sama homma yläosassa, urheilutopin ja paksumman talvijuoksutakin väliin pääsee kovalla pakkasella (15-20 asteella) villainen pusero. Käsissä paksummat hanskat ja päässä pipo.

Jo nyt kaverin neulomat villasäärystimet ovat oikeastaan vakiovaruste kesätrikoiden kaverina. Suojelen nimittäin akillesjänteitäni, jotka eivät piittaa kylmästä ja joiden tulehtuminen olisikin sitten juoksun estävä hankalampi homma. Toinen, mikä minulla on näillä parin asteen plussakeleillä aina mukanani, ovat juoksuhanskat. Pitkien lenkkien aikana sormista tulee usein kylmä, vaikka muualta olisikin ihan sopiva. Kaula on kolmas paikka, jonka haluan suojata hyvin joko juoksutakilla, jossa on korkea kaulus tai sitten tuubihuivilla tai molemmilla. En halua vilustua siksi, että kaulaan tai niskaan olisi juoksun aikana puhaltanut kylmä tuuli.

Muista vaihtosukat, jos olet kisoissa

Sunnuntaina mokasin sillä tavalla, että olin unohtanut ottaa mukaan vaihtosukat. Plutasin pari kertaa ja sukat olivat aivan märät, olisi ollut hyvä päästä vaihtamaan ne kuiviin heti kisan jälkeen. Kiinnostelisi muuten kokeilla juoksusukkia, jotka ovat ns. vedenkestäviä. Saa vinkata hyvistä vedenkestävistä sukista, jos sellaisista kokemusta. Kiitos.

Ja yksi asia, jota ei saa unohtaa ulkona juostessa, on heijastimet! Jos juoksukamoissa ei ole hyviä heijastimia, heijastinliivi kannattaa hankkia. Itse ostin oman liivin viime talvena ja maksoin siitä 8 euroa.

Millaisissa vaatteissa sä juokset nyt loppusyksystä tai kovalla pakkasella?

Jenny

INSTAGRAMISSA: jenny_vastaiskuankeudelle

FACEBOOKISSA: vastaiskuankeudellefi