Oletko lujaa luuta? Jos et, voit päästä ilmaiseen luuntiheysmittaukseen

Kaupallinen yhteistyö Novelle

Oletko lujaa luuta? Neljä kertaa luitani murtaneena ja murtumista pitkäänkin kärsineenä luiden vahvistaminen liikunnalla ja ruokavaliolla on meikäläiselle tärkeä juttu. Siksi lähdinkin ilolla mukaan kaupalliseen yhteistyöhön Novellen kanssa. Hartwall Novelle on mukana Suomi 100 –juhlavuoden Lujaa luuta –hankkeessa, joka toteutetaan yhdessä Terveystalon ja Bindexin kanssa.

Kalsiumin saanti vaikuttaa myös hampaisiin.

Nelikymppisenä luun tiheys alkaa vähetä

Mitä enemmän ikää tulee lisää, sitä hauraammaksi luut voivat muuttua. Siis jos ei sporttaa ja huolehdi siitä, että saa kalsiumia tarpeeksi ruokavaliosta. Toki myös muut asiat, kuten D-vitamiinin saanti, vaikuttavat luuston kuntoon.

Itse en tieten tahtoen halua antaa luustoni hapertua! Osteoporoosi ei siis kiinnostele, vaan mummonakin haluan olla sporttinen ja hyvinvoiva. Suomessa on arviolta 400 000 osteoporoosia sairastavaa, joista vain joka neljäs tietää sairaudestaan. Ihan hurjia lukemia.

Asia on erityisen ajankohtainen itselläni näin neljänkympin kynnyksellä, jolloin luun tiheys alkaa pienentyä ja homma vain kiihtyy vaihdevuosien aikana, jotka toivottavasti ovat vielä kaukana tulevaisuudessa.

Suomessa tapahtuu vuosittain jopa 40 000 luunmurtumaa, joissa osasyynä on luuston haurastuminen. Suomalaisella innovaatiolla, Bindex-luuntiheysmittauksella, on mahdollista kartoittaa omaa osteoporoosiriskiä ilman säteilyä ja vain parissa minuutissa. Terveystalo kutsuu 10 000 riskiryhmään kuuluvaa naista ilmaiseen luuntiheysmittaukseen. Tee ensin luustotesti Novellen sivuilla. Mikäli kuulut riskiryhmään, voi varata mittausajan.

Taipuu, taipuu! Kaikenlainen liikunta on hyväksi kropalle. Luut tosin tykkäävät erityisesti hypyistä ja nopeista suunnanmuutoksista.

Kalsiumia saa myös Novelle-kuplavedestä 

Onneksi myös luuston kuntoon voi jokainen vaikuttaa omilla elintavoillaan. Se tarkoittaa säännöllistä liikuntaa, monipuolista ruokavaliota ja tupakoimattomuutta. Säännöllinen tupakointi lähes kaksinkertaistaa tiettyjen murtumien, kuten lonkkamurtuman mahdollisuuden. Naisilla röökaaminen aikaistaa myös juurikin vaihdevuosia, mikä taas altistaa osteoporoosille. Ei siis kannata.

Itse en juo maitoa, mutta syön maitotuotteita, kuten juustoa ja rahkaa. Kirjoitin pari vuotta sitten aikakauslehteen terveysartikkelin, jossa asiantuntija tuolloin totesi, että aikuisen tulee saada kalsiumia 1-1,5 grammaa päivässä. Se vastaa kuulemma noin neljää maitolasillista! Uuh en ikinä pystyisi siihen.

Onneksi myös useissa kasviksissa on kalsiumia, harmi vain, että melko vähän. Parsakaalissa, pavuissa, siemenissä ja linsseissä sitä on hieman tavallista enemmän. Hyvä juttu, sillä parsakaalia syön noin 3 kertaa viikossa.

Jos maitotuotteet eivät sovi tai maistu, kalsiumia tulee kuitenkin saada vaikka sitten makuvedestä. Puolen litran pullo karpalon makuista Novelle Plus Kalsiumia sisältää reilun kolmasosan aikuisen päivittäisestä kalsiumin tarpeesta. Lasillinen Novelle Plus Kalsiumia vastaa kalsium-määrältään puolikasta maitolasia tai kolmea desiä parsakaalia.

Onneksi rakastan kuplavettä! Kun niissäkin on mahdollista valita terveellisempiä vaihtoehtoja, niin kyllä kiitos, täytyy olla tarkkana juomatiskillä.

Ainoa, joka muuten voi tinkiä kalsiumin saannista on täysin suolattoman ruokavalion syöjä. Mutta kuka tässä maailmassa pystyy syömään suolattomasti, kun sitäkin on joka paikassa?

Tässä rentoudutaan kovan jumpan jälkeen.

Luut rakastavat pomppuja

Luut rakastavat myös hyppimistä ja pomppuja. Hyppiminen on tehokkainta luuliikuntaa, mutta se ei sovi esimerkiksi polvivaivaiselle tai raskaana olevalle. Eikä se ole kiva heillekään, joilla on vaikkapa virtsanpidätysvaikeuksia.

Hyvä uutinen tulee tässä: myös suunnanmuutoksia, nopeita pysähdyksiä, kiihdytyksiä ja keinahteluja sisältävät lajit vahvistavat luustoa. Sellaisia ovat esimerkiksi erilaiset tanssit ja mailapelit. Ei muuta kuin salsaamaan ja pelaamaan sulkapalloa siis! Aikuisena liikunta lähinnä ylläpitää luuston kuntoa. Runsaasti hyppyjä sisältävät lajit voivat kuitenkin myös parantaa luuston vahvuutta hieman jopa aikuisiällä. Eli jos pystyy hyppimään, se kannattaaa.

Itse harrastan paljon luuliikuntaa: juoksen ja vaikka nyt vähemmän ohjaankin, niin yhä lähes viikottain aikataulussa on vähintään yksi ryhmäliikuntatunti, jossa tulee hypittyä. Viimeksi salilla personal trainerini pisti minut hyppimään hyppynarulla! Huh, se vaatikin harjoitusta! Stiplua pukkasi tuon tuosta.

Arjessa ei aina ehdi ajatella osteoporooseja tai muitakaan sairauksia ja kremppoja, jotka saattavat näkyä vasta sitten joskus ja saapuvat luoksemme ilman oireita tai näkyviä merkkejä. Mutta hyvä on muistaa, että jokainen valinta, oli se sitten hyvä tai huono, voi vaikuttaa joko myönteisesti tai negatiivisesti. Uskon siihen, että kun terveelliset elämäntavat ovat suurin piirtein ja enimmäkseen hallussa, meidän ei tarvitse hätäillä.

Pikainen luujumppa

Tässä vielä muutama vinkki luita vahvistavaan jumppaan, jonka teet vaikka alkulämmittelynä salilla tai omassa olohuoneessasi 30 sekuntia per liike:

1 Hiihtohyppely

Hyppää pitkä askel eteen niin, että toinen jalka jää kauas taakse kantapää ilmassa.

Pidä polvet hieman pehmeinä ja joustavina.

Vuorottele jalkojen paikkaa isolla hypyllä.

Ota vuorokädet liikkeeseen mukaan, niin saat nostettua samalla sykettä ylös.

2 Vartalonkiertohyppy

Hypähdä korkealle samalla vartaloa kiertäen niin, että kädet ja jalat osoittavat vastakkaisiin suuntiin.

Pidä hartia rentona ja kurota käsillä kauas.

Toista liike toiselle puolelle.

3 Laukkahyppy

Hypähdä paikallasi hieman etuviistoon vuoroin oikea, vuoroin vasen jalka johtaen.

Ponnista koko keholla alhaalta niin korkealle ylös kuin pystyt.

Ojenna vartalo ilmassa suoraksi.

Kurota käsillä kohti kattoa ja ojenna takimmaista jalkaa suoraan taakse.

Toista hyppy liikettä toisella jalalla johtaen.

4 Mamboaskel

Astu askel eteen ja siirrä kehon paino etujalalle. Anna takajalan kannan irrota samalla lattiasta.

Ojenna lantiota eteenpäin ja avaa kädet sivuille samalla rintaa ulospäin röyhistäen.

Vaihda takimmainen jalka eteen pienellä hypähdyksellä. Toista liike toinen jalka johtaen.

5 Tikitys jaloilla

Pidä selkä ryhdikkäänä, keskivartalo tiukkana ja laske ylävartalo kevyeen etunojaan.

Pidä kehon paino kummankin jalan päkiällä niin, että kannat pysyvät ilmassa.

Ota kummallakin jalalla vuoronperään nopeita askelia paikallasi kannat yhä ilmassa.

Pidä kädet edessä ja anna pään jatkaa niskan suoraa linjaa.

Huolestuttaako luustosi kunto? Oletko maistanut Novelle Plus Kalsiumia jo? Leppoisaa iltaa!

Tätä kysymystä kannattaa pysähtyä pohtimaan!

Yhteistyössä Novelle