Päivä ystävällisenä ihmisenä

Yksi uusimpia Facebook-villityksiä on Kevennä elämää – Positiivisen energian levityskampanja. Sivustolle on liittynyt jo lähes 10 000 ihmistä. Kampanjan tarkoituksena on unohtaa (hetkeksi) kaikki negatiivinen ja keskittyä positiivisiin asioihin, toisten auttamiseen, hyvän tekemiseen ja sanomiseen. Itsekin klikkasin osallistu-nappulaa samalla ajatellen, että kliffaa hei, onpa kiva idea. Sitten aloin miettiä, että onko ystävällisyys, empaattisuus, lojaalisuus ja hyvien tekojen tekeminen meiltä niin hukassa, että sitä varten täytyy erikseen perustaa Fb-ryhmiä ja kutsua ihmisiä koolle. Voih. Toisaalta kyllä viesti virtuaalimaailmasta voi myös toimia monelle muistuttajana ja antaa lisäpontta ”parempana ihmisenä” toimimiseen jatkossakin.

Kun on vilpittömästi mukava toiselle, elämä on hauskempaa. Hyvä mieli lisää hyvää mieltä. Toisaalta kammoksun tekopirteyttä ja sitä, että lauotaan kohteliaisuuksia niitä kuitenkaan tarkoittamatta. Päällepäin ystävällisesti toimiviin, mutta selän takana toisin käyttäytyviin ihmisiin törmää, sille ei voi mitään. Se on kuitenkin sellainen juttu, että minkä taakseen jättää, sen takuuvarmasti edestään löytää. Ja ei, aina ei voi olla hyvällä tuulella. Eikä toisen tunteiden kautta voi elää. Toki jos ympärillä on jatkuvasti kireitä ihmisiä, vaikea siinä on toimia positiivisesti. Mutta tehdääs näin: Ole iloinen minulle, niin minä olen sinulle.

Vastikään minulle vieras ihminen teki minusta puolen tunnin tapaamisen jälkeen analyysin, jonka mukaan hän piti minua empaattiselta, ystävälliseltä ja lojaalilta vaikuttavalta tyypiltä. Ooh, positiiviset asiat tekevät aina hyvää kenen tahansa itsetunnolle, mutta minun oli pakko kyllä korjata, että osaan minäkin olla hankala, kärsimätön ja todellakin polttaa pinnani. Kukaan ei ole täydellinen, mutta jokainen voi muuttua. Onnekseni olen huomannut sen, että mitä enemmän ahmin elämäntaito-opuksiani, sitä enemmän pystyn kontrolloimaan tunnetilojani, erityisesti juuri niitä negatiivisia. Tai sitten se on vain ikä, joka rauhoittaa. Hihhulia tai ei, aivan sama. Yksi helppo tapa päästää höyryjä ulos ketään loukkaamatta ja torjua apatiaa on liikunta. Tänään spinnataan!

Kaikkien huonotuulisten ja elämäänsä kyllästyneiden kannattaa hankkia vauva, joko oma tai laina! Ei vain voi olla huonolla tuulella, kun on näin muikeaa seuraa.