Sinullakin on kymmeniä mahdollisuuksia valita

Sinullakin on kymmeniä mahdollisuuksia valita, oli elämäntilanteesi millainen tahansa. Tosin joskus en itsekään jaksaisi tehdä valintoja itse vaan haluaisin sälyttää vastuun omasta arjestani jollekulle toiselle. Se ei kuitenkaan toimi, sillä jokainen meistä on oman elämänsä pääarkkitehti.

Valitset itse, otatko vastuun vai jäätkö rannalle ruikuttamaan.

Valitset itse, otatko vastuun vai jäätkö rannalle ruikuttamaan.

Aamulla kun heräsin hyvin pyörityn yön jälkeen, mielessä oli vain yksi lause: minä valitsen, millä fiiliksin tähän päivään lähden huolimatta hyvin herätystä yöstä.

Päätin valita lähteä tähän tiistaihin hyvillä fiiliksillä. Sitten tartuin Sisäinen voima -kirjaani, jota selailen itsekin lähes päivittäin:

Valitset itse

Menetkö illalla lenkille vai jäätkö sohvalle. Käveletkö portaat vai otatko hissin. Annatko anteeksi vai oletko katkera. Menetkö kävellen vai sittenkin pyörällä. Oletko koko päivän pahalla tuulella vai annatko tunteen tulla, olla, hiipua ja kadota. Yritätkö saada asiasi selväksi huutamalla vai selitätkö vielä kerran. Elätkö rakkauden vai vihan kautta. Luetko kirjan vai katsotko telkkaria. Syötkö sipsipussin vai salaattia. Murehditko sinulle tehtyjä vääryyksiä vai annatko olla. Ostatko lipun Kuopioon vai Barcelonaan. Juotko aamulla kahvia vai teetä. Sanotko, että miksi minä vai sanotko sittenkin, että hitto, miksipä en minä. Menetkö elämässäsi eteenpäin vai jäätkö jumiin menneeseen. Oletko tässä hetkessä vai jossain ihan muualla. Laitatko jalkaasi tänään lenkkarit vai pikkukengät. Luotatko sisäiseen voimaasi vai odotatko, että toiset ihmiset, materia ja muu maailma tekevät sinut onnelliseksi. Ymmärrätkö sen, että jokaisella on asioista oma näkökulmansa vai väitätkö viimeiseen asti, että sinä olet oikeassa. Katsotko peiliin vai syytätkö muita. Raahaudutko elämästä läpi vai elätkö hyvää arkea. Onko lasisi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä.

Kaikkeen et voi vaikuttaa etkä kaikesta edes päättää, mutta niin moneen asiaan elämässäsi voit. Moneen asiaan voit ennen kaikkea vaikuttaa, mutta monesta asiasta voit myös päättää.

Valitset itse, syötkö tänään kantarellisoosia vai jauhelihakastiketta.

Valitset itse, syötkö tänään kantarellisoosia vai jauhelihakastiketta.

Mitä kannattaisi valita?

Kannattaa valita asioita, ajatuksia ja fiiliksiä, jotka tekevät tästäkin päivästä elämisen arvoisen ja miellyttävän, sillä arjen toki ei tarvitse heräilystä johtuvasta pienestä aamukoomasta tai mistään muustakaan ulkoisesta asiasta huolimatta olla taistelua eikä raahautumista. Meillä on niin monia mahdollisuuksia vaikuttaa arkeemme, ettei tosikaan. Vaihtoehtoja on paljon mutta usein katsomme maailmaa niin rajoittuneesti, ettemme huomaa puoliakaan siitä äärettömästä mahdollisuuksien ikkunasta. Toki elämä läväyttää myös eteemme sellaista, jota emme itse olisi koskaan halunneet valita. Mutta sellaisestakin on mahdollisuus selvitä.

Toki myös toistamme itseämme päivästä toiseen, vaikka voisimme valita toisin. Sekin on inhimillistä, sillä ihminen tottuu ja urautuu helposti, eikä silloin näe kaikkia niitä uusia reittejä, jotka olisivat meille mahdollisia. On helppo toistaa samaa vanhaa ja onhan se myös turvallista.

Kaikkea ei toki tarvitse pohtia, kaupan maitohyllyllä ei tarvitse viettää iäisyyksiä miettimässä, ottaako nyt Valiota vai Arlaa, mutta välillä on hyvä pysähtyä huomaamaan se, että oikeasti elämässä mahdollisuuksia on aika lailla.

Itse vain on otettava vastuu omiin pikku kätösiin. Itse pitää antaa itselle tilaisuus oivaltaa se, että se, joka voi omaan arkeemme vaikuttaa lopulta eniten, on me itse. Minä, sinä, hän.

Ah. Tiistaikin on toivoa täynnä, kuten torstai. Mukavaa tuhansien mahdollisuuksien päivää sinulle!

Ihana kesäsade vai ankea syysilma? Sinä valitset.

Ihana kesäsade vai ankea syysilma? Sinä valitset.

Lue myös:

Onnellinen kaikesta huolimatta

Itsestäänselvyyksiä ei ole