Suurimmat syyt liikkumattomuudelle…
…ovat henkisiä.
Kun vielä tein aktiivisesti personal trainerin hommia, kaikista mieluiten työskentelin aloittelevien tai vuosikausia urheilematta olleiden liikkujien kanssa. Myös itselleni treenarina palkitsevinta kun oli nähdä se, miten sohvalle jymähtänyt ihminen todella löytää sen liikunnan palon. Väistämättä jossain vaiheessa jokainen asiakas kun sanoi saman lauseen, toki omin sanoin: Jos joku olisi minulle kertonut sen, miten mahtava ja energinen olo liikunnasta tulee, en olisi ikinä ollut liikkumatta. Joidenkin suusta lause kuului jo muutaman viikon jälkeen. Jotkut tarvitsivat kuukausia. Mutta aina lopputulos oli sama.
Olen viime päivinä miettinyt paljon sitä, miksi ihmiset eivät liiku. Oletko sinä ikinä miettinyt, miksi liikut tai miksi et liiku? Tiedän, että liikkumaan lähteminen ja liikunnan aloittaminen on vaikeaa, jos ei ikinä ole urheillut tai on pitkä, jopa kymmenien vuosien tauko takana. Itse olen liikkunut aktiivisesti koko elämäni, mutta silti nuorimman lapseni synnyttyä jouduin taistelemaan liki kaksi vuotta, että sain liikunnan palautettua rutiiniksi. Ja vaikka olisi jotain vaivoja, vammoja tai kremppojakin, uskon, että useimmille löytyy silti laji, jota voi harrastaa. Mutta ei. Osa meistä ei ilmeisesti vain halua tai tajua haluta kokea sitä mahtavaa liikunnan aikaansaamaa henkistä ja fyysistä hyvää oloa.
Liikunnan lisäksi arjen aktiivisuus on monilta ihan kateissa. Autolla ajetaan ei vain kohdetta lähimmälle pysäköintipaikalle, vaan monessa tapauksessa on pakko päästä aivan oven eteen. Bussipysäkillä palellaan mieluummin paikallaan vaikka vartti, kun kävellään kymmenen minuuttia. Lapset jumittavat mieluummin läppärillä kuin leikkivät pihalla ja paitsi että vanhemmat siitä marmattavat, he myös itse näyttävät lapsille huonoa esimerkkiä siitä, miten arjen aktiivisuutta vältetään kaikin keinoin. Jokainen tietää, että pitäisi paitsi hyötyliikkua, tulisi myös urheilla itsensä hikeen ja hengästymiseen. Miksi se on sitten niin vaikeaa?
Erilaisten vaivojen lisäksi syitä liikkumattomuuteen lienee monia ja väitän, että suurin osa niistä on henkisiä. Toki elämäntilannekin vaikuttaa. Yksi hyvä ystäväni on totaaliyksinhuoltaja, jolla on haastavat työajat. Jokainen jumppahetki tulee suunnitella tarkkaan, mutta silti hän siinä onnistuu. Uskon, että pohjimmiltaan meitä vaivaa saamattomuus, laiskuus, kärsimättömyys, pelko, häpeä, huono itsetunto, ajankäytön hallitsemattomuus, viitsimättömyys, mukavuudenhalu, väsymys, stressi ja motivaationpuute. Tässä eräitä mainitakseni.
Totta on, että motivaation on tultava itsestä. Jos liikkuu siksi, että lääkäri käskee tai puoliso painostaa, voi olla varma, että liikkumisella ei ole tulevaisuutta. Sekään ei riitä motivaattoriksi, että farkkujen nappi ei suostu enää kiinni. Motivaation on tultava omista toiveista ja ennen kaikkea omasta tahtotilasta. Liikun, koska haluan sitä itse. Liikun, koska haluan voida paremmin. Liikun, koska haluan olla terveempi. Toki pakko voi tuntua aluksi riittävältä motivaattorilta, mutta kauaa se ei kestä. Toinen asia, mitä ihminen miettii liikaa, on se, mitä muut ajattelevat. Salille tai ohjatulle ryhmäliikuntatunnille ei uskalleta ensikertalaisena tulla, koska pelätään, että konkarit nauravat tai tuijottavat, jos tekee jotain ”väärin” tai hassusti. Ja tämä on monen suusta kuultu totuus, eikä vain mitään yläasteikäisten epävarmuutta, vaan ihan oikeasti aikuinen ihminen voi hävetä itseään ja olemattomia taitojaan. Ujostellaan sitä, miltä itse näyttää, kun liikkuu ja onko olo kuin norsulla posliinikaupassa. Niin turhaa! Itse kysyn ennen jokaista ohjaamaani tuntia oli laji mikä tahansa, että onko paikalla ensikertalaisia. Pidän myös heistä mahdollisuuksieni mukaan hyvin huolta läpi tunnin, toki ilman, että tulee mitään silmätikkufiilistä. Kannustan mielelläni ekakertalaisia tulemaan esimerkiksi sisäpyöräilemään tai pumppitunnille. Sekaan vain! Jokainen on aloittanut joskus, ohjaaja on juurikin paikalla neuvomassa ja kertomassa, mitä tehdään. Kärsimättömyys taas näkyy monesti siinä, että esimerkiksi laihduttajalla tuloksia pitäisi tulla heti eikä vasta ensi kuussa. Motivaatio tahtoo lopahtaa, kun parin ekan treenin jälkeen vaaka ei näytäkään vielä vähemmän. Silloin on hyvä muistaa, että eivät ne kilot viikossa ole kroppaan kertyneetkään. Sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä tarvitaan ja myös epämukavuutta on pakko kestää. Yksi suurimmista tekosyistä lienee tuo, että minulla ei ole aikaa. Aikaa on kuitenkin facebookiin, työhön, telkkariin, shoppailuun, kaikkeen muuhun sitä löytyy. Kyllä aikaa löytyy liikunnallekin, se on varma. Jos liikkuu päivässä puoli tuntia, jäljelle jää vielä 23,5 tuntia kaikkeen muuhun!
Kun alkaa liikkua, tulee olla kärsivällinen. Joku tavoittaa jo ensimmäisellä kerralla sen ihanan kehossa pulppuavan endorfiinihumalan, joka saa pakahtumaan onnellisuudesta. Joku toinen tavoittaa sen tunteen vasta myöhemmin, olemme erilaisia. Suosittelen kuitenkin, että hikoilet ja hengästyt monta kertaa viikossa, vaikka se aluksi tuntuisi vastenmieliseltä ja väsyttävältä. Jos väsyttää, liiku silti (toki omaa kehoa kuunnellen). Riittävän unen lisäksi liikunta virkistää minua enemmän kuin yksikään kahvikuppi tai sohvannurkassa vietetty tunti. Vaikka jumppasaliin menisi kuinka ryytynyt ohjaaja, sieltä lähtee aivan eri tyyppi pois. Hikoilulla ja hengästymisellä on myös jotenkin uskomaton, puhdistava vaikutus, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kuona sekä kropasta että mielestä katoaa kunnon liikuntasessarien aikana. Toimii!
Olen niin monta kertaa nähnyt sen, miten liikkumaton ihminen puhkeaa liikunnan myötä täyteen loistoonsa. Entisestä apeasta, epävarmasta ja itsetuntokriisejä potevasta sohvaperunasta voi jo muutamissa viikoissa alkaa kuoriutua ihan eri ihminen.
Liikunnan iloa kaikille! Ja sinä, joka et ole toviin liikkunut, sinua tsemppaan erityisesti. You can do it!
Tuula
Kiitos hyvästä tsemppikirjoituksesta! 🙂
Itse olin monta vuotta melko vähällä liikkumisella lasten syntymien ja vauva/taaperovuosien myötä. Nyt, kun kuopuskin on jo 3,5v, alkaa taas liikkumisen himo poltella yhä enemmän. Viime vuoden ajan kävin zumbassa, ja viikko sitten kävin bodypumpissa, ekaa kertaa moneen vuoteen. Sitä tekee mieli enemmänkin! Ja kahvakuulan kaivoin esiin naftaliinista, jes.
Ennen lapsia liikuin monta kertaa viikossa (jumpissa, salilla, pyörällä, lenkillä) ja olin hyvässä kunnossa. Jotenkin koen, että identiteettini on liikkuvainen ja hyväkuntoinen, ja siksi varsinkin raskauksien jälkeen tunsin itseni ihan vieraaksi, kun kroppa oli lössähtänyt, rinnat paisuneet ja kunto normaalia paljon huonompi.
Liikkumisesta tulee valtavan hyvä ja energinen olo. Nautin siitä, kun tuntee tehneensä jotain ja kenties on tsempannut itsensä yli oman jaksamisensa (kiitos ohjaajien 😀 ). Tykkään siitä, että voin hallita omaa kroppaani, eikä päin vastoin. Ja joo, tunnustan, että joskus pullistelen peilin edessä hauista (vaikkei se kovin iso olekaan) ja tykkään omasta kropastani paljon enemmän, jos koen olevani hyvässä kunnossa. Hyvä kunto – parempi mieli 🙂 Kunto-ohjaajan tai personal trainerin työ olisi lähellä sydäntä, mutta johtuen nivelreumastani en uskalla sille alalle lähteä.
Tulipas taas vuodatus, hups! Sä vaan inspiroit näillä teksteilläsi ja ajatus alkaa pulputa 🙂
Jaanaba.fitfashion.fi
Mää olin joskus 25-vuotiaanakin ihan sitä mieltä, että määhän en liiku ja hikoile. =D Sittemmin tuli terveydellisiä ongelmia ja tajusin, että mun on liikuttava jos haluan elää terveen elämän ja nykyään treenaan hyvin paljon ja se on aika parasta mitä mulla on.
Katri
Hyvä kirjoitus! Pohdin itse juuri muutama päivä sitten omia liikuntamotiivejani: http://kjunna.blogspot.fi/2013/11/lyhyt-historia-lahes-kaikesta_21.html
Laura
Täysin totta! 🙂 Oon viettänyt lähes koko 21-vuotisen elämäni harrastamatta liikuntaa sen enempää, kuin mitä koulussa on ollut pakollista. En pitänyt yli 30kg ylipainoisesta vartalostani ja ulospäin puheliaan luonteeni alla itsetunto oli melko lailla nollissa. Ajattelin kuitenkin, että yksinkertaisesti INHOAN liikuntaa – niin paljon, ettei mikään mahti maailmassa tai tyytymättömyys itseä kohtaan saanut lähtemään liikkeelle. Viime tammikuussa jokin kuitenkin napsahti päässäni ja aloin kertaheitolla syömään terveellisemmin, hommasin salikortin ja pyrin nukkumaan riittävästi. Kappas keikkaa, minähän nautinkin oikeasti liikunnasta! Koululiikunnan säikäyttämänä olin vain ottanut niin vahvan inhoavan asenteen kaikenlaista liikuntaa kohtaan, etten antanut sille vuosikausiin minkäänlaista mahdollisuutta. Lähes 30kg hoikempana, huomattavasti energisempänä ja iloisempana ja ehdottomasti enemmän omana itsenäni oon kuitenkin älyttömän tyytyväinen siitä, että kokeilin – ja sille tielle jäin. Vuosi sitten Laura olisi ollut 8-tuntisen koulupäivän jälkeen niin puhki, ettei edes harkitsisi illalla muuta kuin suklaalevyä ja telkkaria. Tänä päivänä Laura lähtee innosta puhkuen pitkän päivän jälkeen juoksulenkille purkamaan päivän asioita päästään ja ottamaan aikaa itselleen. 🙂
Kaikki eivät voi rakastaa hiihtoa, juoksemista tai salitreeniä, mutta uskon vahvasti, että jokaiselle löytyy silti jokin mukava, liikunnallinen laji. Onneksi kirjo on niin valtava! 🙂
Kirjoitin omaan blogiini hieman aihetta käsittelevän postauksen lokakuussa Liikuntapäivän hujakoilla: http://maailmanauraa.blogspot.fi/2013/10/liikuntapaivana-liikkumaan.html
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos TUULA pitkästä kommentista ja kivasta palautteesta 🙂 Aivan mahtavaa kuulla, että inspiroin. Sinä sen sanoit, hyvä kunto – parempi mieli. Raskauksien jälkeen voi viedä todella pitkän aikaa, että pääsee takaisin siihen liikkumiseen kiinni, joka oli ennen raskautta. Kaikki valvominenkin väsyttää ja vie voimia urheilulta, joten tosiaan armoa itselle(mme)!!
Itse taistelin liki pari vuotta olemattoman liikuntamotivaation kanssa. Olisin voinut olla armeliaampikin, koska pakottamisella ei päästy eteenpäin ollenkaan.
Treeni-iloa sulle!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos JAANABA kommentista! Susta on vaikea uskoa, että et ole liikkunut, nykyään kun olet tuollainen tehopakkaus ja supersporttinen mimmi. Tämä sun tie liikkujaksi antaa varmasti uskoa ja lohtua muillekin! Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa. Ihania treenejä!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos KATRI! Tulen tutustumaan 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi LAURA!
Aivan mahtava ja upea kertomus siitä, miten olet alkanut liikkua ja miten olet saanut siitä paljon, jee!
Tulen tutustumaan sun blogiisi, huippua viikkoa sulle 🙂
Sanna
Oon nyt kesästä asti yrittänyt harrastaa liikuntaa. Vieläkin tuntuu vähän ikävältä lähteä lenkille, eikä lenkin jälkeen tule mitään super hyvää oloa, on vaan hiki ja hengästyttää, eikä jalat kanna… Mutta tuntuu hyvältä ajatella, että mää tein sen, mää kävin lenkillä! Ja omien tavoitteiden saavuttaminen ja ennätysten rikkominen on kanssa jotain, mistä olen aivan innoissani. Tuntuu mahtavalta, kun pystyy juoksemaan kovempaa vauhtia kuin kuukausi sitten tai kilometrin verran pidempään kuin eilen!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos SANNA kommentistasi! Mahtavaa, miten olet lähtenyt liikkeelle, koko ajan jaksat enemmän ja enemmän. Jossain vaiheessa alat luultavasti myös nauttia juoksemisesta, siihen asti on vain tsempattava ja onhan tuo itsensä voittaminen ja lenkin jälkeinen hyvä fiilis jo mahtava palkinto. Jatka samaan malliin, ehdottomasti!