Retkellä unimaailmassa

Olen alkanut kirjoittaa uniani ylös. Osallistun kevään kuluessa ryhmään, jossa vuorollaan jokaisen ryhmäläisen uni käydään läpi, uneksitaan, sitten sitä tulkitaan ja pohditaan ammattimaisen terapeutin johdolla. Äärimmäisen kiinnostavaa!

Unet ovat portti alitajuntaan ja niiden sanotaan opettavan lisää itsetuntemuksesta. 1980-luvulla keskuudestamme poistunut psykoanalyytikko ja kirjailija Erich Fromm on sanonut unien kertovan itsellemme tärkeitä viestejä. Minua kiinnostaa kovasti, mitä ne tahtovat minulle sanoa. Näkemäni unet liittyvät usein päivän tapahtumiin. Unimaailmani on hengästyttävän vilkasta ja humoristista.

Kuopukseni Piksu herää kerran yössä, ja usein ruokahetkeen mennessä olen jo nähnyt vauhdikkaita unia. Joskus uni jatkuu samasta kohtaa syömisen jälkeen, toisinaan ei. Olen ottanut tavakseni kirjata uneni sängyn vierestä löytyvään univihkoon aamulla HETI herättyäni, mutta nytpä aloinkin miettiä, josko kirjaisin ylös ensimmäiset muistikuvat jo yöllä vauvan herättäessä.

Vihkon tekstiä on huvittava lukea myöhemmin samana päivänäkin. Eräässä unessa ”Kiinnitin huomiota 1980-luvun tunnelmaan”. Toisessa unessa tapahtuikin paljon: ”Hääjuhlien morsian tuli itkien ja puku likaisena huoneeseen”, ”Viereiseen taloon alkoi mennä rynnäkköpoliiseja” ja ”Aloin käydä bänditreeneissä, joissa meille bändiläisille luvattiin Kani-merkkiset, iPhonea muistuttavat puhelimet” ja tätä rataa.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen kuulemaan ryhmäläisteni tulkintoja seikkailuistani unimaailmassa. Unistani olen myös kirjoittamassa myöhemmin keväällä. Kerron, kun juttu valmistuu ja ilmestyy.

Tyttärelläni ja minulla oli eräänä aamuna identtinen nukkuma-asento.