Vali vali…
…vai sittenkään ei?
Moni meistä tietää ihmisen, jolla ei ole mikään ikinä hyvin, vaikka kaikki elämän perusasiat kohdallaan ovatkin. Siis tarkoitan tyyppiä, joka on syntynyt kultalusikka poikittain persiissään, mutta siitä huolimatta hän ei vain osaa arvostaa sujuvaa arkea, hyvää taloudellista tilannetta, tasaista terveyttä, ystäviä, perhettä tai sitä, että saa tehdä työkseen sitä mitä haluaa. Ja että vaikka kaikki on ihan ok, mikään ei ole hyvin siltikään. Ikinä.
Olen itsekin sortunut ja sorrun yhä turhaan valittamiseen, mutta onneksi sentään olen herännyt miettimään asiaa. Voi voi kun mä oon väsynyt. Voi voi kun mun jalka on kipee. Voi voi kun nää farkut ei mahdu mulle. Voi voi kun mulla on kauhee nälkä. Tässä iltana eräänä pohdiskellessani omaa arkeani ymmärsin kirkkaasti, miten elämäni on vuosien varrella muuttunut. Olen vähentänyt valittamista huimasti ja oppinut näkemään asioissa paljon enemmän myönteistä. Vaikka probleemia ja takaiskuja on ollut nyt enemmän kuin aikaisemmin, fiilarit ovat silti pysyneet enimmäkseen plussan puolella.
Heräsinkin ajattelemaan sitä niin, että ehkäpä kyse ei olekaan siitä, että elämäni olisi muuttunut kovin paljoa. Kyse on ehkä sittenkin siitä, että ihan itse olen opetellut katsomaan asioita myönteisemmällä tavalla.
Myönteisyys on asia, jota voi oppia. Jos siis vain haluaa opetella.
Olen vakaasti sitä mieltä, että ihminen voi muuttaa elämäänsä paljonkin korjaamalla elämänasennettaan. Aina voi valita valittaako vai ei. Itse sitä vaikuttaa elämäntilanteeseensa. Oikeastaan itse pitääkin vaikuttaa, sillä kukaan muu ei voi muuttaa juuri meidän elämäämme paremmaksi, ainakaan pysyvästi. Ainakaan omalle kohdalleni ei ole tällaisia ihmisiä sattunut, vaikka hienoja ihmisiä tunnenkin. Toki läheiset tekevät elämästä merkityksellisempää, mutta kukaan ei kuitenkaan pääse sisälle ajatuksiimme, josta kaikki lähtee. Ja eikö ole jännää sekin, että kaikki mitä juuri nyt tapahtuu, on jollain tapaa omien valintojemme tulosta. Jos oma valinta ei miellytä jälkeenpäin, on turha rupsia, kun on bausat housussa. Hieman kärjistettyä, mutta ehkä ymmärrätte pointin!
Muistan, miten Mielen salattu voima -dokkarissa kerrottiin, että ihmisen kielteiset odotukset pahentavat mitä tahansa tilannetta. Ja että ajatuksen voima voi jopa sairastuttaa ja omalla asenteella on iso merkitys.
Jostain Norman Vincent Pealen kirjasta muistan lukeneeni, että ihminen hyödyntää vain keskimäärin 1/5 osaa voimavaroistaan.
Ajatella! Voimmeko oikeasti olla niin urautuneita ja jumiutuneita, että emme edes pysty kuvittelemaan, että pystyisimme (vielä) parempaan. Kun ajattelemme itsestämme, arjestamme ja elämäntilanteestamme luovemmin ja myönteisemmin, ihmeitä voi alkaa tapahtua.
Minä ajattelen, että olemassaolomme on tarkoitus olla pääosin myönteistä. En voi uskoa siihen, että elämän tulisi olla yhtä vastoinkäymisissä rämpimistä, vaikka sitäkin on koettu. Paljon.
Mutta eikö ole mahtavaa, että me voimme tehdä elämästämme sellaista, millaista sen haluamme olevan! Toki jossain määrin olosuhteet määrittävät mahdollisuuksimme, mutta omilla valinnoilla voi useimpiin asioihin vaikuttaa.
Selailin uudestaan saksalaisterapeutti Mathias Jungin kirjaa Pikku prinssi meissä (Kirjapaja 2007). Kirjassahan pohditaan elämän eri teemoja klassikkosatu Pikku prinssin jalan jäljissä.
Kirjassa sanotaan, että liian usein uusi jää kokematta, kun päässämme kuiskivat vanhat viestit. Vain muuttuessaan ihminen pysyy uskollisena itselleen.
Tärkeintä kuitenkin olisi nauttia elämästä, juuri nyt, oli muutoksen tarvetta tai ei.
Mutta:
Ihminen ei ole koskaan tyytyväinen siellä missä on, sanotaan Pikku prinssissä. Kirjailija Saul Bellow taas on todennut, että Kaikki on valmista mukavaan, viihtyisään ja hauskaan elämään. Silti jokin meissä saattaa kysyä, mitä seuraavaksi?
Hullu saa olla, mutta ei tyhmä. Kyl.
Aurinkoista keskiviikkoa!
Jukka
Minäkin saan näppyjä valituksesta. Toisaalta huolestumisensa ja pähkäilynsä osalta voi myös harrastaa armeliaisuutta itselleen. Riskien ja murheiden ennakointi ynnä työstäminen on kuitenkin evoluution tulos. Huolettomat optimistit ovat kuolleet sukupuuttoon ja meidän tulisi tulla toimeen sillä mitä meistä on tullut. Siksi onkin hyvä harjoittaa omista peloistaan ja harmeistaan tietoiseksi tulemista. Silloin pystyy ehkä paremmin pitämään riskienhallintakoneistonsa aisoissa. 😉
Richard Hanson kirjoittaa tästä oivaltavasti kirjassaan Buddhan aivot.
Maija Haavisto
Mieheni on valitettavasti juuri tuollainen. :-/ Ja tietenkin hän kieltää itse asian. Se ei kuitenkaan estä häntä kommentoimasta minun ”negatiivisuuttani”, jos vaikka sanon, että huh, onpa asia X ruma tai kauhea, vaikka jokin biisi. 😛
Itse olen vakavan sairauden myötä oppinut paljon suhteellisuudentajua. Saatan minäkin valittaa joskus pikkuasioista, mutta yleensä sellaiset eivät hetkauta minua tippaakaan. Ja muiden ihmisten valitus, ja nimenomaan se suhteellisuudentajun puute, tuntuu tosi rasittavalta. Esim. miehelläni on tapana valittaa siitä, jos esineisiin tulee näkyviä jälkiä (enkä nyt puhu mistään valtavasta tahrasta sohvassa vaan asioista, joita ei edes juuri huomaa).Niin turhaa!
Myös äitini on supervalittaja, minkä takia esim. mummini, hänen äitinsä, ei siedä häntä ollenkaan (itse olen katkaissut hänet välit kokonaan, tosin muista syistä). Hänestä oikein hohkaa sellainen negatiivisuuden ja myrkyllisyyden ilmapiiri. Toxic person, kuten sanotaan.
Suomalaisilla on myös huono tapa valittaa asioista, oikeistakin epäkohdista, sellaisille tahoille, jotka eivät voi niille mitään. Jotkut kaverit aina valittavat minulle asioista, joille joku muu (esim. heidän työpaikkansa) voisi tehdä jotain, mutta minä en. Kun huomautan tästä, he kyllä myöntävät, että olen oikeassa – mutta eivät valita sinne oikealle taholle. Aargh.
Jenny B-H
Nuo tietoisuustaidot taitavat olla aika moneen asiaan ratkaisuna!
Kiitos myös kirjavinkistä! Itse asiassa aloin juuri lukea (myös) Neale Donald Walschin Ystävyys jumalan kanssa -kirjaa, muistelen, että suosittelit häntä (tosin ensimmäistä kirjaansa) joskus aikaisemmin. Walschin Facebook-statukset ovat muuten hyvin kiinnostavia, suosittelen tilaamaan ne.
Jenny B-H
Kiitos kommentistasi, Maija!
Totta, että usein valitamme tahoille, jotka eivät voi tehdä asialle mitään! En oikein tiedä, millaisia tarpeita sellainen asialla mässäily sitten oikein tyydyttää. Valittaminen on monelle kuin small talkia ja vaikuttaa myös turvalliselta keskustelun aiheelta. On paljon helpompi valittaa kuin olla jostain myönteistä mieltä.
Ja sitten kun OLISI aihetta oikeasti valittaa (tai antaa rakentavaa palautetta), moni on ihan hiljaa.
Itse asiassa kirjoitin tästä valittamisesta myös Kodin Kuvalehteen, jutun pitäisi tulla piakkoin ulos!
Tyyne Mursu
”Valittaminen on monelle kuin small talkia ja vaikuttaa myös turvalliselta keskustelun aiheelta. On paljon helpompi valittaa kuin olla jostain myönteistä mieltä.”
Toi on niin totta! Itse olen yrittänyt harjoitella positiivista ajattelua (tai edes vähän positiivisempaa ajattelua) jo muutaman vuoden ajan. Kuvittelin, että kun pääsen opiskelemaan mieluisaa alaa, elämä sen kun tästä paranee ja tutustun siisteihin samanhenkisiin tyyppeihin. Ja voi mikä pettymys! Todellisuudessa meininki siellä on sitä, että ketään ei kiinnosta mikään (muu paitsi bailaaminen) ja maanantaina jengi valittaa mielummin siitä, että on maanantai kuin että puhuisivat vaikka siitä, mitä kivaa tuli tehtyä viikonloppuna. Sanoinko, että melkoisen energiaa vievää porukkaa! Noh, ensi vuonna on sitten parempi etsiä kavereita jostain muualta kuin oman pääaineeni opiskelijoista.. Ja kuten kirjoitit, vain minä itse voin tehdä itsestäni onnellisen. Tässä kesän kerään energiaa ja yritän keksiä toimintastrategiaa ensi vuotta varten 🙂 Jotain sellaista, ettei positiivinen asenne unohtuisi, vaikka tuntisi itsensä kuinka yksinäiseksi. Vaikka tämä hetki tuntuisi kuinka kakalta, yritän aina ajatella, että hyviä asioita tulee tapahtumaan 🙂
Niin ja tuo Mielen salattu voima oli hyvä.
Jukka
Walsh fb on ollut tilauksessa jo jonkin aikaa 😉
Kirja- ja linkkivinkeistä puheen ollen, olen pyöritellyt jo jonkin aikaa kolmen kaverin tekstejä Neale Donald Walsh, Eckhart Tolle ja viimeisenä Richard Rohr: ”Falling upward”.
Tästä kolmikosta löytyy melko hyvä kattaus elämän ihmettelyn nälkään. Hiukan eri näkökulmista, mutta jotain yhteistäkin. Kaikki puhuvat Jumalasta ( tms.) ja jostain jota voisi sanoittaa sieluksi. Järjen ja tunteen ”yläpuolella” oleva osa ihmistä. Se mikä on. Peukutan näitä. 😉
Jenny B-H
Kiitos kommentistasi!
Ymmärrän sua ihan täysin. Pikkasen ärsyttävää on just se, että usein kiinnitetään huomiota epäkohtiin eikä tahdota nähdä niitä asioita, jotka on hyvin. En yhtään ihmettele, jos tuntuu siltä, että energiat katoavat! Eikä se maanantai muuksi muutu, vaikka sen herättämistä negatiivisista tunteista kuinka jauhaisi.
Tsemppii! Ja varmasti hyviä asioita tapahtuu 🙂
Jenny B-H
Minäkin aina palaan tuohon Tolleen, mutta hänen kirjojensa lukeminen vaatii kauheasti keskittymistä 🙂 Toisaalta ihan hyväkin saattaa olla se, että hänen kirjojaan lukee ajatuksella ja vähän kerrallaan.
Richard Rohr onkin ihan uusi tuttavuus, täytyy tutustua, kiitos taas vinkistä.
Jukka
Tollessa on tosiaan sellainen hauska piirre, että jonkun tekstin oivaltaminen saattaa kestää useita lukemisia, kunnes tapahtuu jotain, jonka kautta voi ymmärtää sanoman. Pelkkä lukeminen ei tunnu riittävän, tarvitaan myös konteksti sisällölle.