Hyvä arki

Luuletko, että (negatiivinen) mielipide kiinnostaa toista?

Luuletko, että (negatiivinen) mielipide kiinnostaa toista? Miksi joku luulee tietävänsä toisen asiat paremmin kuin tämä tyyppi itse? Tai miksi ylipäänsä usein halutaan välttämättä kertoa toiselle oma mielipiteensä hänestä, hänen asioistaan, elämästään, tekemisistään. Luulevatko ihmiset, että maija meikäläistä oikeasti kiinnostaa jonkun toisen, usein vieläpä itselle tuntemattoman maija meikäläisen mielipide hänestä? Tähän asiaan olen törmännyt nyt viime viikkoina niin monessa paikassa, niin Facebookissa kuin eri blogeissakin, etten voi olla tätä pohtimatta.

Melkein lienee tarpeetonta sanoa, että usein se mielipide on negatiivinen. Kaikkien ei ole helppo kehua toisia. Rakentavan palautteen antaminen on sekin taitolaji, mutta sitä voi harjoitella. Silti sanoisin, että jokainen järkevä, terve aikuinen tietää kyllä omat asiansa parhaiten. Meidän muiden ei tarvitse huolestua, huolehtia tai kertoa, mitä mieltä olemmekaan.

Jokainen näkee asiat tavallaan 

Jokainen meistä katsoo asioita omasta vinkkelistään. Mielipiteitä ja makuasioita on niin paljon kuin ihmisiäkin maailmassa. Emme koskaan voi olla aina toisten kanssa samaa mieltä. Eikä tarvitsekaan. Mutta silti: En mitenkään ymmärrä sitä, että miksi pitäisi toiselle tieten tahtoen kertoa, mitä mieltä itse on hänestä. Mitä tyypissä on omasta mielestä väärin tai vialla. Voiko olla, että itse jotenkin uskoo, että se oma mielipide on jotenkin oikea, totuus kaikesta?

Ei kai nyt sentään, vai?

Miksi vaikka nyt sitten sanoa toiselle sen, että hän on omasta mielestä liian lihava, liian laiha, liian nuori, liian vanha, liian koulutettu, liian kouluttamaton, liian lyhyttukkainen, liian pitkätukkainen, liian ujo, liian ulospäinsuuntautunut, liian sporttinen, liian vähän liikkuva. Hänellä on liikaa tatuointeja tai liian vähän niitä. You name it. Koskaan ei kukaan voi miellyttää kaikkia, oli sitten mitä tahansa.

Tarvitseeko kaikesta aina avautua?

Itse ajattelen niin, ettei kaikkia omia mielipiteitä aina tarvitse tuoda isosti esille. Ja makuasioista on turha väitellä. Aina voi kuitenkin miettiä, tekevätkö omat sanat toisen onnelliseksi vai surulliseksi. Koskaan ei voi esimerkiksi tietää, mitä toinen käy läpi sillä hetkellä, joten miksi turhaan pahoittaa lisää kenenkään mieltä.

Käytöstavat on hyvä olla. Jos niitä ei ole saanut lapsena kotoa, nekin voi opetella.

Kuitenkaan ei kannata antaa kenenkään toisen mielipiteen meistä määritellä itseämme, eihän.

Olen juuri lueskelemassa Elizabeth Gilbertin kirjaa Big Magic – Uskalla elää luovasti. Siinä hän toteaa, että esimerkiksi Eat, pray, love – Omaa tietä etsimässä -teoksen luki 12 miljoonaa ihmistä. Hän sai viestejä laidasta laitaan, sellaisia, joissa luki, että halveksun kaikkea mitä edustat kuin myös että kirjasi on raamattuni. Hän toteaa, ettei antanut palautteiden määritellä itseään eikä työnsä seurauksilla ole paljonkaan tekemistä hänen itsensä kanssa. Hän toteaa, että hänellä on vastuu vain teoksen tuottamisesta. Hän kieltäytyy ottamasta harteilleen ylimääräisiä hommia, kuten esimerkiksi sen nuuskimista, mitä joku ajattelee hänen teoksistaan sen jälkeen, kun ne ovat lähteneet kirjoituspöydältä.

Viisasta, toki taito, jota sitäkin pitänee harjoitella. Mutta silti:

Jos haluaa kertoa mielipiteen, kerrotaan mieluummin se asia, joka ei pahoita toisen mieltä, koska siitä ei hyödy kukaan. Puhutaan toisista hyvää, myös selän takana. Se, mitä toisista puhut, tavalla tai toisella se palaa luoksesi, uskon siihen todella.

Mukavaa oloa!

10 thoughts on “Luuletko, että (negatiivinen) mielipide kiinnostaa toista?

 1. Kiitos Jenny siitä että olet olemassa ja jaksat hymyillä ja innostaa meitä muitakin hymyilemään ja pitämään huolta itsestä ,sekä nauttimaan elämän pienistä ihmeistä.

 2. Kiitos tästä kirjoituksesta <3 olen tätä asiaa paljon pohtinut koska olen saanut juuri tuollaista kohtelua osakseni läpi elämäni…minulle on sanottu kaikenlaista kuten "et sä niin onnellinen ole" ja "sulla on liian nuori mies" "sun mies ei sovi sulle" "sun hiukset on liian pitkät ja harmaat" jne jne…olen kyllä tietoinen siitä että nämä puheet on kateutta ja ilkeyttä mutta se ei paljon lohduta kun kyseessä on ollut ihminen ( ihmiset ) joita olen pitänyt ystävänäni. Jatkuva negatiivisen arvostelun kohteena oleminen vakuttaa itsetuntoon alentavasti ja tuottaa alakuloa jopa masennusta. Mielestäni se on henkistä väkivaltaa ja usein narsistiset ihmiset syyllistyvät siihen koska eivät kestä sitä että joku on onnellinen tai että jollain on jotain sellaista mitä itsellä ei ole. Jos ei osaa puolustautua tai vetää rajoja sille miten itseään antaa kohdella on syytä ottaa etäisyyttä tuollaisiin ilkeisiin ihmisiin sillä valitettavasti he eivät muutu ja jättäytymällä heidän vaikutuspiiriinsä alistuu heidän kynnysmatokseen eikä siitä seuraa mitään hyvää. Itseään pitää oppia suojelemaan.

  1. Kiitos Hannele kommentistasi! Niin se vain on, että muilla riittää mielipiteitä. Mutta me voimme jo alkaa muuttaa maailmaa antamalla kaikkien kukkien kukkia ja pitämällä mölyt mahassamme silloin, kun niillä ei aiheuta muuta kuin hämmennystä. Uskon myös tuohon, että jos jatkuvasti kuulee, että omat valinnat ja itse on jotenkin vääränlainen, siihen todella alkaa uskoa. Ihmissuhteitakin voi detoxata… vaikka olisi kuinka pitkä historia takana, kenenkään ei tarvitse jatkuvasti ottaa niskaansa toisten huonovointisuutta ja negistelyä. Eli kuten sinäkin totesit, itseä pitää oppia suojelemaan ja se on ihan sallittua.
   Ihanaa alkuviikkoa sinulle, kaikkea hyvää! <3

 3. Tämä ilmiö tuntuu olevan ei vain paikallinen, vaan vähintäänkin valtakunnallinen. 😮 Mutta sinä, Jenny, olet vaikuttanut positiivisesti minun ja ilmiselvästi monen muunkin elämään. 😍 Kyllä sinä saat olla siitä iloinen. 😊💗

  1. Kiitos Päivi sinulle kauniista sanoistasi! Olen samaa mieltä, ilmiö on vähintäänkin valtakunnallinen. Onneksi sinä ja minä voimme jo tehdä toisin! Pienessä ihmisessä on iso muutos, siihen jaksan uskoa.
   Kaikkea hyvää viikkoosi <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *