100 tuntia istumista
Pari päivää sitten Hesarissa oli juttua istumatyöstä ja venyttelyn tärkeydestä. Ihan mahtavaa, että istumisen haitoista uutisoidaan koko ajan enemmän. Istuminen ja sen haitat on ehdottomasti yksi terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä lempiaiheistani, sillä istunhan itsekin suuria määriä päivittäin. Meidän istumatyötä tekevien istumislukemat kun ovat aika lailla järkyttäviä, viikossa istumme jopa yli 100 tuntia (ja makaamme reilu 50), siinä ovat kannikat kuulkaas kovilla. Kun tähän vielä lisätään hiljattain uutisoidut, jättikokoiset, jopa kilon painavat lounasateriat, joita uutisten mukaan ravintoloiden buffapöydästä lautasillemme kauhomme, niin on aika turha miettiä, miksi pari kolme hikijumppaa viikossa ei laihduta tai saa meitä pysymään paremmassa kondiksessa. Arjen aktiivisuudella onkin iso merkitys hyvinvointia ajatellen, eikä se oikeasti ole edes vaikeaa, mutta omasta halusta se on kyllä kiinni. Monille tuntuukin ilmeisen vastenmieliseltä kulkea jalan edes muutaman pysäkin välin pituista matkaa tai nousta rappusia rullaportaiden sijaan. Näkeehän sen jo aamulla metroasemalla, porukka jonottaa rullaportaiden oikeaan laitaan, jotta ei tarvitse kävellä niitä ylös! Itse nykyään istun julkisissa kulkuvälineissä vain, jos matkaan nuorimman lapseni kanssa, minulla on duuni- ja treenikassin lisäksi vielä jotain muuta kannettavaa tai olen jo ohjannut monta jumppaa kyseisenä päivänä. Olen jo kuukausia sitten ottanut tavakseni seistä aina kuin mahdollista. Tähän minut herätti se, kun eräs haastattelemani työfysioterapeutti totesi, että edes kuntoliikunnan säännöllinen harrastaminen ei riitä poistamana pitkäaikaisen istumisen aikaansaamia terveyshaittoja. Myös se, kun kuulin jatkuvan istumisen ilman taukoja lisäävän jopa keskivartalolihavuutta, on toiminut hyvänä herättäjänä.
Paljon istuvan on myös muistettava nousta jaloittelemaan säännöllisesti. Itse pyrin nousemaan ylös kerran tunnissa. Jatkuva istuminen aiheuttaa painetta lannerangalle ja jäykistää jopa selkää, koska kehon aineenvaihdunta ja verenkierto hidastuvat. Tulee hartia- ja selkäoireita ja jopa raajojen puutumisia, ei hyvä.
No, koska teen välillä pitkiäkin työrupemia läppärini ääressä, aina istumiselle ei löydy vaihtoehtoja eikä pelkkä seisominenkaan liene terveellistä. Kultainen keskitie tässäkin, siis. Onneksi istuessa voin aina kiinnittää huomiota hyvään ryhtiin ja siihen, että en kuin huomaamatta valu niihin keholleni ja terveydelleni epäedullisiin istuma-asentoihin, joista tosin löydän itseni jatkuvasti. Toiseksi istuimen voi myös valita ja innostuin suuresti, kun minulle tarjottiin testiin kotimaisen Sallin satulatuolia. Tähän asti olen istunut isältäni perityssä 1980-luvun alkupuolelta peräisin olevassa työtuolissa, joten muutos istumisessa voi olla aika huikaiseva. Raportoin kokemuksistani Salliin liittyen muutamissa postauksissa, ja mikä parasta, myös sinulla voi olla mahdollisuus voittaa itsellesi Salli-satulatuoli vuoden vaihteessa blogissani tapahtuvassa arvonnassa.
Ensi vaikutelma Ferrarin punaisesta testituolistani on hyvä. Olin kammoksunut tuolin kokoamista ja paketti makasikin työpöytäni vieressä useamman päivän ennen kuin uskalsin ryhtyä puuhaan, johon kului valehtelematta noin kaksi minuuttia. Siitä selviää siis jopa tällainen, jolla on kokoamisasioissa peukalo oikeasti keskellä kämmentä. Sallilla on todella kattavat ja informatiiviset nettisivut, käykäähän tutustumassa. Siellä voit lukea lisää muun muassa istumaterveydestä ja Sallilla istumisen plussapuolista. Jännityksellä jään odottamaan, mitä työtuolin vaihtaminen saa aikaiseksi omassa kropassani.
Laittakaahan kokemuksia jakoon: kuinka paljon istut päivittäin? Mitä teet istumisen vastapainoksi? Huolestuttavatko istumisen haitat?
Huikaisevan hyvää viikkoa! Tapahtukoon paljon ihania asioita meille kaikille.
Tuula
Minä istun koko työpäiväni, siis n. 7,5 tuntia! Se on paljon se, eikä sovi minulle. Käyn työpaikan keittiössä, vessassa tai kopiokoneella niin usein kuin nyt suinkin kehtaan. Vaihdan istuma-asentoa usein ja pyörittelen nilkkoja ja koukistelen polvia. En käytä hissiä, vaan kävelen 4. kerrokseen. Iltaisin venyttelen varsinkin lonkankoukistajat, etu- ja takareidet, sekä selkä- ja rintalihakset.
Viikonloppuna en ehtinyt jumppaan, mutta treenasin mm. leikkipuistossa. Juostiin hippaa lasten kanssa ja lisäksi käytin hiekkalaatikon reunaa steppilaudan korvikkeena, dippailin & punnersin kiipeilytelinettä vasten ja hyppelehdin ympäriinsä. Tuli lämmin ja kroppa kiitti. Vähän kyllä mua katsottiin pitkään 😀
Monika
Olisi hienoa, jos toimistotyöntekijän kalusteiden kehittämiseen panostettaisiin niin, että töitä voisi tehdä terveellisellä tavalla. Vielä en ole nähnyt tarjonnassa mitään sellaista, joka antaisi selkärangalle sen tarvitseman liikevapauden ja jaloille niiden tarvitseman liiketilan.
Salli Satulatuoli on yksi askel sinnepäin, mutta sitäkin voisi vielä parantaa. 🙂 Salli on malliltaan niin leveä (vrt tavalliset satulat), että kapealantioisella ihmisellä voi kipeytyä lonkat. Odotan kovasti, etä markkinoille tulisi tuoli, johon mallia on otettu kouluratsastussatulasta tai lännensatulasta, koska ne on tehty (pitkäaikaiseen) istumiseen, missä tavoitellaan ihmisen painopisteiden (pää-hartiat-rintakehä-lantio-polvet-nilkat) saamista samaan, pystysuoraan linjaan.
Mixu
Minulla on ollut käytössä Fabello-staulatuoli, joka on Sallia kapeampi malli.
Selkäni väsyi työpöydän ääressä istumiseen, joten ostin muutama vuosi sitten iteselleni sataulatuolin ja nostettavan työpöydän. Pari vuotta istuinkin tyytyväisenä, kunnes työpaikkamme muutti uusiin hienoihin toimitiloihin, johon ei saanut tuoda mukana omia kalusteita. Nyt täytyy taas pärjätä normaalilla työtuolilla. Ennen ei uutta saa, ennen kuin on lääkärintodistus satulatuolin tarpeelle. Vielä ei ole…
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi MIXU! Onpa kurjaa, että omia kalusteita ei saanut enää tuoda uudelle työpaikalle. Kuulostaa tosi kummalliselta, että pitää olla lääkärintodistus satulatuolin tarpeelle, luulisi, että tässä voitaisiin toimia ennaltaehkäisevästi.
Itselläni on kovat odotukset tuosta Sallista, saa nähdä, miten toimii minulla.
Kivaa päivää sinulle 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi MONIKA, olen täysin samaa mieltä, terveellisiin ja kehoystävällisiin työn tekemisen tapoihin olisi syytä työnantajien panostaa, ne kun varmaankin näkyvät aika lailla suoraan sairauspoissaolojen vähenemisenäkin.
Minä olen vasta aloittanut Sallin testaamisen ja olen ihan noviisi tuolin kanssa, saa nähdä, miltä alkaa tuntua. Odotukseni ovat korkealla! Tosin paljon ei tarvita, että tämä entinen tuolini kohtaa voittajan… 🙂
Hyvää viikon alkua sinulle!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos TUULA kommentistasi, ainakin olet tosi aktiivinen arjessa, mikä on just hyvä.
Kun todellakin istuu koko työpäivän, on ihan pakko muistaa nousta ylös ja välillä ihan taukojumpatakin.
Parempi se on puistossakin hyppelehtiä kuin seistä paikallaan, katseista viis 🙂
Anitta
Ensimmäisen kerran tulin blogiisi ja kyllä osui ja upposi tämä kirjoitus! Istun suurimman osan päivästä, ensin koko työpäivän ja sitten illalla koneen ääressä suunnitteluhommissa. Viimeinen kyllä vapaaehtoista. Pyrin sitä vähentämään ja ainakin osan ajasta teen hommaa seisten.
Ja kyllä on alkanut huolestuttamaan. Selkä ja hartiat on ok, mutta jalat alkaa olla loppu (kipeytymistä edesauttaa nilkan virheasento). En edes osaa kuvailla, miltä jaloissa tuntuu, kai se on puutumista. Kävin jo työterveydessä ja tutkimus/seuranta on vielä kesken. Toivottavasti saan jotain apua tai ainakin herätystä siihen, että on pakko tehdä joku muutos.
Salilla käyn 2-3 kertaa viikossa ja kävelemässä, mutta pitäisi kai olla aktiivisempi. Taukojumppana kyykkyyn ylös -liike on tuntunut parhaalta. Kai se saa veren kiertämään paremmin.
Nyt jatkan blogisi lukemista…vaikuttaa niin hyvältä heti ensi lukemisesta lähtien 🙂
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos paljon ANITTA kommentistasi ja palautteesta!
Mielestäni jo se, että itse tiedostaa istuvansa paljon ja alkaa etsiä vaihtoehtoisia tapoja olla ja esimerkiksi työskennellä, on jo iso askel kohti parempaa terveyttäkin. Ja vaikka se arjen aktiivisuus ja hyötyliikunta eivät aina nappaa, niin ehdottomasti niiden lisääminen ihan pienin teoin kyllä vaikuttaa ihmisen jaksamiseen, terveyteen ja hyvinvointiin suuresti. Hyvä tuo taukojumppaliikkeesi, todella varmasti virkistää verenkiertoa ja auttaa taas jaksamaan istumaankin.
Ihanaa päivää sinulle 🙂
Minnis
Valitettavasti teen istumatyötä, mutta koitan hillitä negatiivisia vaikutuksia venyttelyllä, asennonvaihdoilla ja lähtemällä liikkeellä vähintään tunnin välein. Lisäksi kuljen 7. kerrokseen portaita pitkin, mikä aiheuttaa työporukassa silmien pyöritystä ja muutoin kummastumista. Kotona onneksi pienet lapset ja omakotitalo pitävät liikkeessä, vaikken joudakkaan osallistua mihinkään säännölliseen ryhmäliikuntaan tms. En jaksa myöskään kantaa siitä murhetta, aikansa kutakin – tämä elämänvaihe on nyt tällainen. Kotona koitan päivittäin venytellä ja tehdä punnerruksia tai kyykkyjä tai mitä tahansa lihaskuntoa muun touhun lomassa. Jos illassa tekee vaikka 5×20 punnerrusta ja kyykkyä, se on ihan jees eikä vie ajallisesti paljon. Joinain iltoina sitten pidempi kuntopiiri tai hulavanteen pyöritystä telkkua katsellessa. Kesällä pyrin liikkumaan pyörällä töihin jne. Joskus lasten kanssa se aiheuttaa haasteita, mutta taitaa olla enempi asennekysymys. Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu sellaisen työn löytäminen, jossa istuminen on harvinaista herkkua 🙂 Kiitos kivasta blogista!