Aarrekartan teko-ohjeita

Sunnuntaina askartelin uuden aarrekartan. Edellisen version olin tehnyt marraskuussa. Vaikka aikaa karttojen välillä oli vain vajaa viisi kuukautta, niistä tuli melko erilaiset. Leikkasin pitkin talvea aikakauslehdistä kuvia, jotka sytyttivät minua jollain tapaa heti ensisilmäyksellä. Jos kuva aiheutti minussa edes hetkellistä epäröintiä, en leikannut sitä talteen.

Jonkun silmissä silppu, jonkun silmissä aarre!

Kartan teko on todella helppoa ja tapoja on varmasti kymmeniä erilaisia. Perinteisen kartan tekemiseen tarvitset sakset, liiman, läjän aikakauslehtiä leikeltäväksi ja pohjan, esimerkiksi kirjakaupasta eurolla saatavan, jättikokoisen kartongin.

Uudessa kartassani minulla on selkeästi muutama teema, joista koti ja hyvinvointi nousevat kirkkaimmin esille. Sommittelin kuhunkin teemaan liittyvät kuvat ja tekstit lähelle toisiaan. Käytin tosiaan paljon myös tekstejä, jotka minuun jollain tapaa kolahtavat. Hyvinvointi- ja liikunta-aiheet täyttävät karttani keskiosan. Karttaan voi myös valita erilaisia tavoitteita: pitkän tähtäimen suunnitelmat, lähitulevaisuuden suunnitelmat ja vielä haaveilun tasolla olevat asiat. Siihen voi merkitä, mistä on kiitollinen, mitä elämästään tahtoo ammentaa muille, mitkä asiat innostavat itseä. Sen voi myös jakaa vaikkapa teemoihin koti, työ, vapaa-aika. Jotkut tekevät kartan pelkästään liikunnasta tai työhön liittyvistä asioista. Painonpudotuksesta haaveileva voi täyttää aarrekarttansa kokonaan itseään motivoivilla treenikuvilla. Eräs talonrakentaja teki fiilisaarrekartan talohankkeestaan ennen kuin rakentaminen alkoi. Uskon, että on niin monia aarrekarttoja kuin niiden tekijöitäkin.

Kyl. Se on muutto sitten seuraavaksi 4 h + k ja 115 m2.

Eilen sitten satuin muuten liittymään netissä Pinterest-palveluun, jossa pinnataan eli kerätään juurikin itseä kiinnostavia kuvia talteen omalle Pinterest-sivulle. Itse tein sinne kansiot muun muassa treenimotivaatiokuville, kotiin liittyville kuville ja mietelauseille. Tänään aamulla satuin sitten lukemaan Facebookista Almonda-valmennuksen blogipostauksen, jossa nimitetään Pinterestiä uuden ajan aarrekartaksi. Niin totta! Sitten muistin myös, että Oi mutsi mutsi kertoi aikanaan tekevänsä aarrekarttansa Pinterest-palveluun, muka laiskuuttaan, mutta hän taisikin vain olla trendien aallonharjalla.

Vaikka lähes inhoan askartelua (saako tuollaista edes äiti-ihminen ääneen sanoa..) ja itsekin olen siirtynyt ainakin periaatteessa perinteisen tyylin lisäksi digitaaliseen aarrekartta-aikaan, minusta on jostain syystä ihanaa selailla aikakauslehtiä ja leikellä kuvia tarkasti niiden ääriviivoja pitkin. Sitten vähän sommitella ja liimata juttuja kartongille. Ah, todella terapeuttista! Sitä paitsi askarteluseurana oli tytär, 10, ja tuntui siltä, että kerrankin teimme jotain vastaavaa yhdessä.

Ja tässä valmista settiä. Pohjapaperiksi valitsin tällä kertaa energisen ja kesäisen keltaisen.

Ja siitä ensimmäisestä kartasta vielä. En valitettavasti vielä ole uuden auton omistaja (tämä olisi tarpeen, voitte kuvitella, millaista on tunkea viisi ihmistä ja lastenvaunut Toyota Corollaan, eipä sinne muuta enää sitten mahdukaan) enkä myöskään ole päässyt New Yorkiin, mutta osa asioista on toteutunut. Huvittavaa oli erityisesti se, että leikkasin naisen tekemässä spagaattia ja liimasin sen aarrekarttaani, tavoitteenani treenata itseni spagaattiin. No, spagaatti ei vielä luonnistu, mutta kuvan mallin tapasin taannoin henkilökohtaisesti.

Jotkut pitävät aarrekarttatouhua tarhaikäisten puuhasteluna, mutta itselläni se selkeyttää niitä asioita, mitä minä haluan ja mitä minä toivon elämältäni. Se muistuttaa, mitä minun tulee tehdä, jotta toiveeni täyttyisivät. Ei se sentään niin mene, että sitä leikkaa, liimaa ja askartelee ja seuraavaksi joku soittaa ovikelloa, että tässä uuden autonne avaimet, madame.

Monet sanovat kuitenkin, että kannattaa miettiä tarkoin, mitä haluaa, sillä sen voi saada. Itsekin olin melko tarkka, esimerkiksi uudelta kodiltamme toiveeni on isojen ikkunoiden lisäksi tarkalleen 4 h + k, 115 m2, heh. Sitä odotellessa!

Itse säilytän aarrekarttaa esillä ja pysähtelen päivittäin vilkaisemaan sitä hetkeksi. Ajattelen, että toiveita todellakin kannattaa pohtia ja tarkastella arjessa, jotta saisi kartan toimimaan vielä tehokkaammin.

Visualisointi on tehokasta niin mielikuvissa kuin paperillakin. Jokainen meistä luo itselleen sellaisen elämän kuin tahtoo. Aina sitä vain ei meinaa uskoa, mutta kukaan muu ei voi tehdä elämästäsi sellaista, millaista sinä haluat sen olevan. Ja jos ei lainkaan edes tiedä, mitä elämältään toivoo, voi aarrekartta auttaa juuri selkeyttämisessä.

Iloisia askarteluhetkiä itse kullekin! (Ja kyllä, siinä todellakin oli ripaus sarkasmia mukana, minä kun niiiiiiiiin inhoan askartelemista)

P.s. Vielä ehtii osallistua arvontaan! Vastaisku ankeudelle on myös Facebookissa! Ja Pinterestiin ken tahtoo, minulta saa kutsuja, kommenttia vain alle.