Älä! Kuule ei!

Kiinnitinpä valmentajakoulutuksessa huomiota jälleen siihen, että kyllä sitä ihminen voi paljon sanoa asioita negatiivisen kautta, ihan vain vahingossa ja jopa tiedostamatta. Myös älä-kieli on tuttua monelle, erityisesti ehkä meille vanhemmille. Itse viljelin sitä ennen enemmänkin, nyt pyrin välttämään sitä parhaani mukaan. Ja ajatelkaapas, kolmekymppinen kaverini kerran totesi äitinsä vieläkin käyttävän älä-kieltä tyttärensä kanssa puhuessaan: älä sitten vain hukkaa sitä, älä vain hajota sitä, älä sitten vain tee sitä ja tätä. Ainakin itselläni nousevat niskakarvat pystyyn ja voisin jopa nähdä pienehkön kapinafiiliksen nousevan, että no varmasti hukkaan, kun kerran nyt tuli osuvasti puheeksi.

No, tämä kuten moni muukin asia vaatii itselläni yhä vain harjoittelemista. Asioiden ilmaisemisella positiivisen kautta on merkitystä. Kieltolausehan on oivallinen tuomaan ihmisille mieleen juuri sitä, mitä ei tarvitsisi. ”Kielletty” tai epätoivottu asia saattaa silloin jopa tapahtua. Vai mitäs tuumaat tästä: älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia! Älä ajattele vihreää kirahvia! No älä ainakaan ajattele näitä molempia yhtä aikaa ajamassa autoa. Hahaha!

Ja näitähän riittää:

En halua myöhästyä! Olisiko sittenkin parempi: tahdon olla ajoissa.

Onpa liukasta, toivottavasti en kaadu! Olisiko sittenkin parempi: onpa liukasta, toivottavasti pysyn pystyssä.

Koulutuksessa juuri kävimme tätä asiaa läpi. Alitajunta ei ymmärrä ei-sanaa. Sitä saa, mitä tilaa, ja jos pelkäät koko aamun olevasi myöhässä, tuskin ehdit paikalle ajoissa tai ehkä nippa nappa. Esimerkiksi minkä tahansa tavoitteen saavuttaa vaivattomammin, kun asiaa ajattelee ja käsittelee myönteisen kautta. Kiellot eivät toimi mitenkään hyvin.

Tämän pissatarinan, joka aina vain traumatisoi minua, olen jakanut joskus aikaisemminkin:

Olen tehnyt virheitä vanhempana, kaikenlaisia. En esimerkiksi saa mielestäni pois vuosia sitten tapahtunutta asiaa, kun keskimmäiseni oli vauva ja esikoinen nelivuotias. Asuimme Kurvissa, vanhassa kerrostalossa, ja jouduin vetämään vaunut rappusia pitkin hissitasanteelle. Olimme viettäneet kuumaa kesäpäivää Brakun asukaspuistossa ja tulleet kaupan kautta kotiin, ja esikoinen suorastaan kiemurteli vessahädästä, voivotteli tilaansa ja pelkäsi pissaavansa housuun. Hikisenä, väsyneenä ja kireänä karjuin hänelle ulko-ovemme avattuani, että ÄLÄ nyt vain pissaa housuun, me ollaan ihan just kotona! Ja jatkoin: NYT ei kyllä ole hyvä juttu, jos sulta tulee pissa, enää hissimatka pitää kestää. Ja kuinkas sitten kävikään. Vasta jälkeenpäin ymmärsin, että olisi ollut tuhat kertaa parempi sanoa, että vähänkö sä olet hyvä pidättämään! Vau! Hienosti menee! Ihan just ollaan kotona!

Jatkamme harjoituksia.

Ostin tyttärelle lahjaksi valkoiset Converset ja ojensin lahjan samalla sanoen "Älä sitten heti likaa niitä." FAAAAAK!! Miten tyhmä sitä voinkaan olla, aijabaja.

Ostin tyttärelle lahjaksi valkoiset Converset ja ojensin lahjan samalla sanoen ”Älä sitten heti likaa niitä.” FAAAAAK!! Miten tyhmä sitä voinkaan olla, aijabaja.

P.s. Kirjat on arvottu, 15-vuotias onnetar apunani.
Anthony de Mellon Havahtuminen lähtee LEENALLE, Vuoden mutsi HELILLE ja Lorna Byrnen Enkeleitä hiuksissani HEIDILLE. Laitan voittajille meiliä tulemaan. ONNITTELUT! Postia tulossa loppuviikosta!