Voihan tunne!

Ja ennen kaikkea ärsyyntymisen tunne! Sellainen voisi pysyä pois minusta liki kokonaan.

Olipas ihan mahtava koulutuspäivä tänään, monta tuntia itsetutkiskelua ja erilaisia harjoituksia. Osallistun siis parhaillani Valmentamon Olonkeveys-valmentajakoulutukseen. Olonkeveydessä ei keskustella ravitsemuksesta tai kaloreista, vaan keskitytään mieleen ja tunteisiin, järisyttävän mielenkiintoista! Valmentajakoulutus pitää sisällään siis myös näitä asioita, joita täällä blogissanikin usein pohdin. Mistä pääsenkin myös tämän illan teemaan eli tunteisiin ja niiden hallintaan. Kah, sitäpä olisin eilen illalla voinut harrastaa.

Eilinen onnellisuuskohtaus on kyllä kovasti vielä päällä, mutta koki pikku kolauksen eilen iltapuhteilla. Olin nimittäin odottanut sunnuntai-illan yinjoogaa kuin kuuta nousevaa, ja myös tyttäreni, 15, oli ilmoittautunut kyseiselle tunnille. Lapsi lähti päivällä hengaamaan kaverinsa kanssa ja kun oli lähes aika lähteä joogaan vajaan parinkymmenen kilometrin päähän, tyttöä ei näkynyt missään. Laitoin sitten tekstaria perään ja sain vastaukseksi, että ”tulos!” johon vastasin, että ”ai bussissa?”. Kun lapsi ei enää vastannut mitään, aloinkin sitten mielessäni lietsoa samantien erilaisia ajatuksia, kuten me ei varmana enää ehditä ollenkaan, niin paljon kun MÄ tätä odotin ja kerrankin kun MÄ olen suunnitellut jotain, niin käy näin ja autokin on tuolla hautautuneena lumeen ja siinä kestää iäisyys, että kaivan sen esille.

Samalla pelkäsin, että tytär ei tosiaankaan enää ehdi mukaani ja joutuu maksamaan sakkomaksun, koska ilmoittautumistakaan ei voinut enää perua. Jostain syystä en myöskään ollut halukas lähtemään yksin itselleni uutena ajankohtana olevalle tunnille (nynny). No, kun selvisi, että lapsi odotti vielä bussia Kampissa laitoin hänelle uuden viestin, jossa paitsi motkotin myös purin turhautumistani. Kuitenkin samaan aikaan suunnittelin mielessäni ratkaisua koko asialle, että lapsi tulee bussilla puoliväliin, pakkaamme hänen joogakamppeensa täällä kotona ja noukin lapsen kyytiini ja ehdimme kuin ehdimmekin joogaan. Ja kas, juuri näin tapahtui! Ja jo matkalla lasta noutamaan minua alkoi ärsyttää oma käytökseni. Miksi en heti voinut ottaa käyttööni suunnitelma B:tä? Miksi minun piti marmattaa ja purkaa ärsyyntymistä lapselle, kun jollain tapaa kerran tiesin, että asia järjestyy? Toki minua otti päähän se, että lapsi ei toiminut kuten olimme sopineet, mutta silti olisin voinut antaa olla, mutta enpäs antanut. Ja kuinkahan monta kertaa lie itse saman ikäisenä olen toiminut hieman toisin kuin oli tarkoitus. Plääh.

Yinjoogasessio oli ihana, mutta minulla oli koko treenin ajan kauhea morkkis ärsyyntymisestäni ja reagoinnistani tapahtuneeseen. En pystynyt keskittymään harjoitukseen ollenkaan, kun päässäni pyöri huono äiti -ajatuksia ja ratkaisumalleja siitä, miten kykenisin olemaan zenimpi seuraavissa yllättävissä tilanteissa. Ajatukseni sinkoilivat villisti ees taas ja läsnä oleminen hetkessä oli totaalisen nollissa. Odotin vain, että tunti loppuu ja pääsen keskustelemaan asiasta lapsen kanssa ja pyytämään anteeksi typeriä sanojani.

No, ihan oikein minulle.

Ja tämän haluan kertoa sinulle siksi, että tämä mielen ja tunteiden hallinta tai hallitsemisen yrittäminenkin on välillä suoranaista yksi askel eteen, kaksi taakse -meininkiä. Vaikka olenkin kehittynyt huimasti tunteideni tunnustelussa ja erityisesti kaikenlaisten tunteiden hyväksymisessä ja pois hengittelyssä, ärsyyntymistä todellakin tapahtuu yhä vielä. En vain aina osaa hillitä itseäni tai reagoida neutraalilla tavalla. Joskus kun vituttaa, niin sitten vituttaa. Näin se menee. Mutta verrattuna entiseen, morkkis tulee jo pienestäkin ärsyyntymisen purkamisesta toiseen ihmiseen, kun joskus aikoinaan vähät moisesta välitin.

Silti olen hyvin onnellinen, että olen edes lähtenyt tälle tielle tutkimaan itseäni, omia käyttäytymismallejani, tunteitani ja sitä, mitä pääkopassani liikkuu. Koska tämä kyllä antaa paljon enemmän kuin ottaa. Vaikka tänäänkin kurssilla totesin, että mitä enemmän opin ja oivallan, sitä enemmän minusta tuntuu siltä, että sitä vähemmän tiedän. Sillä mennään.

Antoisaa alkanutta viikkoa!

Snadisti jäi tämä fiilis uupumaan. Nooooo ensi kerralla sit! (Kuva: Pinterest)

Snadisti jäi tämä fiilis uupumaan. Nooooo ensi kerralla sit! (Kuva: Pinterest)