Asenteet muuttuvat…

..usein kuin vaivihkaa.

Kun huomaat, että asenteesi elämään on muuttunut, on se aika hieno tunne, eikö? Ne arjen pulmat eivät ole kadonneet, mutta oma asenteesi ainakin niihin pienimpiin epäkohtiin ja oikeastaan koko elämään ylipäänsä on aiempaa erilainen. Et enää aina ajattele asiasta, että se on joko huono tai hyvä, toivottu tai epätoivottu. Asioita myös vain tapahtuu ja asiat vain ovat, toiset niistä herättävät sinussa parempia tunteita kuin toiset. Jos yrität varmistella itsellesi vain mukavaa elämää ja siksi pyrit välttämään huonoja kokemuksia, huomaat pian, ettei se vain ole mahdollista tai todellista. Se ei ole mahdollista siksi, koska et voi hallita tätä kaikkea. Toki voit vaikuttaa moniin asioihin ja ehdottomasti kannattaa. Mutta aina tulee mutkia matkaan ja asiat menevät eri tavoin kuin olet itse ehkä toivonut. Voit sairastua, menettää työpaikkasi, puolisosi voi lähteä, mitä tahansa voi sattua. Pelolle tai pessimismille ei kannata antaa valtaa, mutta hyvä on oivaltaa se, että mikään ei ole ikuista. Mikään tunne ei kestä ikuisesti, ainakaan sellaisenaan. Lopulta kaikki menee ohi tai ainakin muuttaa muotoaan.

Joskus saatat haluta takertua siihen pelkästään hyvältä tuntuvaan elämään, hyviin fiiliksiin ja toivoisit, että voisit hallita tätä kaikkea, jotta voisit lillua siellä ihanassa turvallisuuskuplassasi. Se olisi varmasti hauskaa, mutta hallitsemisen yrittäminen ei johda mihinkään. Tärkeämpää on vain antaa asioiden olla ja keskittyä siihen hetkeen, jossa juuri olet. Todellinen vapaus on suostumista elämään sen kaiken arjen keskellä, jonka kohtaat jokaisena hetkenäsi. Toki isot asiat vavisuttavat sitä arkea lähtemättömästi. Mutta kun arjen kohtuullisen mitättömät pikku asiat puskevat päällesi ja uhkaavat mielenrauhaasi, mieti, onko asia todella sellainen, että siitä kannattaa vetää herne nenään. Voithan myös ajatella, että näin on nyt. Mikäs kiire tässä valmiissa maailmassa!

Omaa arvojärjestystä kannattaa myös aika ajoin pohtia. Mitä ovat vaikka ne viisi arvoa, jotka itsellesi ovat juuri nyt arjessasi tärkeitä? Miten hyvin ne toteutuvat, vaikka sitten tänään? Kiitollisuus omasta arjesta auttaa sinua huomaamaan vielä enemmän huomaamisen arvoisia asioita. Vaikka elämäsi ei olisi täysin tai oikeastaan edes lähellekään sen unelmiesi elämän kaltaista, voit olla kiitollinen. Samalla voit sitten työskennellä niiden unelmiesi eteen ja menet kohti sitä, mitä kaipaat.

Päivän voimalause tulee tässä: Mikään ei ole varmaa, ei edes huominen. Joten tänään on loistava päivä elää täysillä.

Aloitin aamuni kynttilän valossa.

Aloitin aamuni kynttilän valossa.