Aurinkovirtaa…

Aurinkovirtaa…

…Tarvittaisiin nyt tässä osoitteessa. Tulipa pitkästä aikaa nukuttua viime yö huonosti tai valvottua erinomaisesti, kummin asian nyt sitten vain haluaa ottaa. No, onneksi olen kehittynyt sen verran, ettei tämän väsymyksen tarvitse määrittää tuntemuksiani sen enempää tässä hetkessä. Voin olla väsynyt, mutta iloinen ja onnellinen.

Myös paikka Loviisan ulkosaaristossa on itselleni tärkeä ja senkin luontoa haluan suojella.
Paikka Loviisan ulkosaaristossa on itselleni tärkeä.

Ja sitten asiaan: Pääsin tekemään ensimmäistä Blogiringin kampanjapostausta yhteistyössä Helsingin Energian eli Helenin kanssa, mikä sattui tosi sopivasti, sillä lähiaikoina koittavan muuton vuoksi myös sähköasiat ovat pinnalla oman perheen arjessa. Tähän mennessä olemme pärjänneet viisihenkisenä perheenä tosi pienillä sähkökuluilla, sillä olemme luultavasti harvoja, joilla ei ole ollut astianpesukonetta ja pyykitkin ovat peseytyneet taloyhtiön pesulassa. Myös 1950-luvun talossa pistorasioita on harvakseen, joten sähkön kulutus on ollut vähäistä. Oikeasti, vanhimman tyttären huoneessa toimivaa pistorasiaa ei ole ollut lainkaan! Pian muuttuva tilanne (kyllä, vihdoin ne kaksi viimeisintä todellista unelmaani ovat toteutumassa: olen pian sekä pyykinpesu- ja astianpesukoneen onnellinen omistajatar, jihuu!) saa miettimään myös sähkönkulutusta ja sitä, miten sähkö tuotetaan. Vaikka emme mikään erityisen ekoperhe olekaan, niin toki ympäristön tila huolettaa ja pyrin tekemään parhaani niissä puitteissa, joissa itse pystyn vaikuttamaan. Kierrätän paljon, lajittelen roskia, en hanki turhaa ja valotkaan eivät pala huushollissamme tarpeettomasti. Uskon, että ympäristön vointi on suorassa vuorovaikutuksessa ihmisen vointiin ja tyyppinä, jonka on helppo rentoutua niin meren äärellä kuin metsän siimeksessä toki haluan, että luonto voi hyvin. Kesällä voin istua laiturilla tuntikausia ja vain tuijottaa merelle tai järven selälle. Niitä harvoja hetkiä, kun osaan olla ilman kännykkää, heh.

Loviisan ulkosaaristoa.
Loviisan ulkosaaristoa.

Hiljattain Helen on aloittanut niin kutsutun aurinko-ohjelman aurinkoenergian tuotannon ja hyödyntämisen lisäämiseksi. Helsingin Suvilahteen Helen Sähköverkko Oy:n sähköaseman katolle on rakennettu 1194 aurinkopaneelin aurinkovoimala ja nyt rakennetaan uutta aurinkovoimalaa Helsingin Kivikkoon. Kivikon aurinkovoimalan pitäisi valmistua kesän 2015 aikana ja alkaa tuottaa aurinkoista sähköä kuluttajille ensi syksynä. Helenin asiakkailla, myös meidän perheellä, on mahdollisuus hankkia voimalaitoksesta henkilökohtaisesti paneelin tuotanto itselleen kuukausimaksua vastaan. Lisää aurinkovoimaa rakennetaan kysynnän mukaan, mikä on hieno homma. Tämä kaikki tapahtuu siksi, että Helenillä on tavoitteena hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2050 mennessä.

Varpaani ulkosaaristossa.
Varpaani ulkosaaristossa.

Itse innostuin kovasti tästä aurinkosähkömahdollisuudesta. Oman paneelin voi varata netissä helen.fi/aurinkovoimala. Ja nyt tarkkana: Kivikkoon rakennettavan aurinkovoimalan paneelien varaaminen alkoi tänään maanantaina 11.5. Itsekin olen haukkana tarkkailemassa, kun Helsingissä tuotettuun aurinkosähköön pääsee käsiksi. Aurinkopaneeli tai aurinkokenno tuo itse asiassa lapsuusmuistoja mieleeni ja on siksikin jotenkin lähellä sydäntäni. Korpijärven rannalla sijaitseva erittäin autenttinen mökkimme kun saa pienen valonsa aurinkopaneelista, jotka ovat talon katolle pystytetty jo minun muistini mukaan 1990-luvun loppupuolella. Voisikohan siis sanoa, että vanhempani ovat olleet edelläkävijöitä?!

Kesä ja aurinko, pian täällä!
Kesä ja aurinko, pian täällä!

Muitakin luonnollisia energiamuotoja on kiinnostava tutkia, koska emme voi jatkaa niin, ettemme välittäisi. Tekojakin tarvitaan, mutta ostamalla tuollaisen nimikkoaurinkopaneelin voi aidosti vaikuttaa uusiutuvan energian lisäämiseen Suomessa. Ja kun ostaa nimikkopaneelin, Suomessa tuotetun aurinkoenergian määrä kasvaa täsmälleen nimikkopaneelin tuotannon verran. Se tuntuu jo siltä, että itse on tehnyt oikeasti jotain hyvää! Lisäksi Helen lupaa rakentaa niin monta uutta aurinkovoimalaa kuin asiakkaat haluavat. Millainen sähkönkäyttäjä sinä olet ja kuinka paljon uudet luonnollisemmat keinot kiinnostavat? Innostuitko?

Mahtavaa alkanutta uutta viikoa sinulle! Minulle saa lähettää ajatuksissa virtaa, nyt sitä tarvitaan. Toivotaan, että myös aurinko pilkahtaa esiin jossain vaiheessa päivää!

Yhteistyössä Helen ja Blogirinki.
Yhteistyössä HELEN ja BLOGIRINKI.8 thoughts on “Aurinkovirtaa…”

 • Tulipa hyvään saumaan tämä kirjoituksesi. Samoja aatoksia ollut meillä! Täytyy tutustua tuohon vaihtoehtoon tarkemmin.

 • Meillä mökillä oli jo v.1992 alkaen aurinkopaneeli. 😀 Heti alusta lähtien. Ei ollut silloin vielä kovin yleistä. Olen ilahtunut, että Helen antaa tällaisen mahdollisuuden. Vuosia olen odottanut.

 • Ajatuksella voimaa sinnepäin!
  Ehkä tässä jotain josta saat voimaa ja energiaa: Huhtikuisen Jamilahden viikonlopun jälkeen olen useasti löytänyt itseni ajattelemasta asioista positiivisemmin kuin ennen – ainakin yritän kovasti….
  Sisäinen voima -kirja on yöpöydällä sängyn vieressä ja useasti olen sen iltaisin aukaissut.
  Pitkä tie on edessä, mutta jokin on liikahtanut toivottavasti oikeaan suuntaan. Suuri kiitos siitä kuuluu sinulle!

 • Moikka Jenny
  Oletkos tietoinen että astioiden pesu koneella on kokonaisuutena taloudellisempaa kuin käsinpesu johtuen siitä että nykyaikaiset astianpesukoneet käyttävät yhtä pesukertaa kohden vain noin 8litraa vettä mihin ei kovin moni pysty käsipesussa.

  Ja sitten vähän sähkönkulutuksesta yleisesti, suuressa osassa kerrostalo kotitalouksista menee nykyään noin 40% sähköstä kodin erilaisten viihde elektroniikka härvelien käyttämiseen eli astian/pyykinpesu koneiden merkitys on aika vähäinen yhteis kulutus noin 400kwh vuodessa, toki eri asia onko tuo paljon vai vähän ?

  ja usein taloyhtiön pesulakoneet kuluttaa paljon enemmän vettä ja sähköä kuin kotikoneet joka maksetaan vuokrassa/vastikkeessa !

  • Hei Nico! Kiitos viestistäsi! Olen tietoinen tästä, että tiskaaminen ei välttämättä ole taloudellista, tosin tuota litramäärää en tiennyt, kiva kun kerroit. Itse pyrin tiskaamaan niin, että en valuta vettä turhaan, uskon, että jää alle tuon kahdeksan litran, mutta enpä ole mitannut. Ja syy, miksi meillä ei ole ollut astianpesukonetta on se, että keittiöön ei sellaista ole yksinkertaisesti mahtunut. Myöskin oma pyykinpesukone on ollut mahdoton mahduttaa kylppäriin, mutta nyt tilanne muuttuu. Olenkin ahkerasti tutkinut viimeiset pari viikkoa pyykinpesukoneita, toiveissa olisi toki mahdollisimman taloudellinen ja ekologinen kapistus.
   Meillä ei juuri katsota telkkaria, mutta toki läppäri ja kännykät on ladattava. Ne muistaakseni vievät kuitenkin aika vähän sähköä, tästä joskus jonkun jutun kirjoitinkin Voimatori-lehteen.
   Meillä tuo taloyhtiön pesula on maksullinen, eli joka koneesta saa pulittaa 3 euroa. Eli turhaan ei tule pestyä pyykkiä 
   Iloista viikonloppua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *