Ekaa kertaa ohjatulla tunnilla?

Oletko halunnut aina tulla ryhmäliikuntatunnille, mutta et vain ole kehdannut, saanut aikaiseksi tai taukoa on takana niin paljon, että salin viikko-ohjelman tutut kiinteytys- ja bodyaerobic-tunnit ovat muuttuneet bodypumpiksi, sh’bamiksi tai muuksi eksoottisen kuuloiseksi tuntilajiksi?

Nyt kirjoitan muutaman rohkaisevan sanan kaikille ensikertalaisille! Tässä muutama vinkki, jos harkitset vaikka sisäpyöräilyyn, bodypumpiin tai muuhun ryhmäliikuntaan tulemista ensimmäistä kertaa elämässäsi tai pitkästä aikaa.

1 Pois takarivistä! Lähes jokaisella ohjaamallani tunnilla on aina joku ensimmäistä kertaa, oli sitten kyse sisäpyöräilystä, bodypumpista tai muusta jumpasta. Tuntinimikkeestä riippumatta ensikertalaiset tai vasta vähän aikaa harrastaneet sijoittavat itsensä liki aina jumppa- tai sisäpyöräilysalin perimmäiseen peränurkkaan. Ymmärtäähän sen, että uusi juttu jännittää, mutta ohjaajana toivon aloittelijat eturiviin lähelleni. Toki tarkkailen jokaista salissa olijaa, mutta jos uusi ihminen on tunnilla kaikista kauimpana ja muiden takana, en välttämättä näe häntä koko aikaa. Enkä tahdo nähdä aloittelijaa kunnolla siksi, että hän olisi jotenkin silmätikkuna konkarien joukossa, vaan sen vuoksi, että pystyn paremmin tsekkaamaan hänen tekniikkaansa ja neuvomaan katsekontaktia ottaen. Lisäksi on hyvä, että vasta-alkaja näkee itsensä peilistä mieluiten sekä sivusuunnasta että edestäpäin. Peilistä ei tarvitse tarkistaa sitä, onko tukka hyvin tai kuinka hikinen ja punainen se naama onkaan, vaan sitä, miltä oma treenaaminen näyttää, pysyykö selkä suorana maastavedoissa, pyöreänä rullauksissa tai eihän polvi tule etujalan varpaiden yli askelkyykyissä.

2 Käsi pystyyn rohkeasti, kun ohjaaja kysyy, onko tunnilla ensikertalaisia. Tiedon saatuamme me jumppaohjukset opastamme sinua tarvittaessa tarkasti ja jopa kädestä pitäen esimerkiksi spinning-pyörän säädöissä, pumppitunnin välineissä ja niska-selkätunnin liikkeissä. Jos jokin asia on epäselvä, ohjaajaa saa nykäistä hihasta myös ennen tunnin alkua tai sen jälkeen. Muista, että jokainen on joskus ollut tunnilla ensimmäistä kertaa, myös ohjaaja.

3 Tule ajoissa! Erityisesti silloin, jos olet epävarma tunnin sisällöstä ja tarvittavista välineistä, kannattaa paikalle tulla vähintään viisi minuuttia ennen tunnin alkamista. Jos tunnille tulija säntäilee päättömästi hakemaan varusteita silloin, kun tunnin pitäisi alkaa, se tarjoaa stressimomentin kaikille. Monesti myös vaikkapa sisäpyöräilyyn tullut ekakertalainen ei tiedä, että pyörän satula ja tanko tulee säätää omille mitoille sopiviksi. Olen monta kertaa lopettanut polkemisen heti alkuunsa, kun viime tipassa paikalle syöksynyt asiakas alkaa polkea polvet lähes suussaan pyörällä, jossa satula ja tanko kolisevat ilman, että niitä olisi mitenkään säädetty ja säätöjä kiristetty. Kaikille on miellyttävää, kun tunti alkaa aikataulussa niin, että kukaan ei voi loukata itseään vaikka siksi, että säädöt ovat päin mäntyä tai joku roudaa hädässä puntteja salin toiseen laitaan.

4 Pukeudu asuun, missä viihdyt. Jos haluat treenata äidin vanhoissa sisäpelitossuissa ja isältä perityissä Kappan verkkareissa, treenaa. Niihin verhoutuneena sinua luullaan korkeintaan Kalliossa asuvaksi hipsteriksi. Uusimpia treenivaatteita ei siis tarvitse omistaa, mutta oman mukavuuden vuoksi sisäliikkumiseen valmistetut varusteet ovat suositeltavat. Tekniset, hikeä suodattavat ja niin sanotusti hengittävät treenivaatteet tekevät harjoittelusta miellyttävämpää, vaikka hiki tulee niissäkin varmasti. Ja kun kunto kasvaa ja kroppa kohenee, onhan se aika motivoivaa katsoa itseään sporttisissa vaatteissa, jotka eivät piilota kehoa alleen. Ja jos todella innostut sisäpyöräilystä, hanki pyöräilykengät, mutta vasta sitten, kun olet varma harrastuksen jatkumisesta. Polkimiin kiinnitettävillä kengillä polkeminen nousee uudelle levelille.

5 Muista vesipullo ja hikipyyhe. En tahdo sinun pökertyvän nestehukasta. Pikku pyyhkeen käyttäminen tunneilla on kohteliasta jo ihan hygieniasyistä.

6 Osallistu tekniikkaopetukseen. Jos sisäpyöräilyssä, pumpissa tai vaikka kahvakuulassa järjestetään tekniikkatunteja tai opi tekemään oikein -hetkiä, kannattaa niihin osallistua. Niillä opetetaan paitsi esimerkiksi pyörän säätäminen juuri omille mitoille sopivaksi tai liikkeiden oikeaoppista, turvallista suorittamista.

7 Tiedä, millaiselle tunnille osallistut. Kysy asiakaspalvelusta, jos olet epävarma. Intervallitunti ei ole oikea tunti ihmiselle, joka on juuri aloittanut liikunnan pitkän tauon jälkeen. Kun tuntitaso kohtaa kuntotasosi, saat myös onnistumisen iloa ja hyvää minä osaan – ja minä pärjään -fiilistä, eikä motivaatio tyssää heti pariin ekaan tuntiin.

8 Muista monipuolisuus ja vapaapäivät. Alussa on helppo innostua jostain lajista niin paljon, että tahtoisi treenata sitä koko ajan. Se kuitenkin usein kostautuu sillä, että motivaatio katoaa muutaman viikon jälkeen ja hyvin alkanut treeni tyssää heti alkuunsa. Eli, ei liikaa samaa, monipuolisuutta kehiin ja muista myös levätä.

Ennen kaikkea, olet äärimmäisen tervetullut liikkumaan! Nähdään tunnilla!

Terkut suoraan pukuhuoneesta! Tältä näyttää itse ohjaaja superhikisen intervallistepin jälkeen. Mutta ei huolta, naaman väri laskee tunnissa parissa!

Terkut suoraan pukuhuoneesta! Tältä näyttää itse ohjaaja superhikisen intervallistepin jälkeen kädet väsymyksestä täristen napatussa kuvassa. Mutta ei huolta, naaman väri laskee tunnissa parissa!