Ensimmäisellä pilatestunnilla ikinä..

..Kyllä, ja olen myös yksi heistä harvoista suomalaisista, joka ei ole ikinä zumbannut!

Viime viikko meni jotenkin hieman reisille hyvinvoinnin suhteen, päivät olivat niin täynnä ohjelmaa, että syöminen oli paikoin miten sattuu ja viitenä yönä nukuin huonosti, vaikka muuten huippuviikko olikin. Sunnuntaina kävin ohjaamassa iltasisäpyöräilytuntini ja päätin, että tänä viikkona keskityn jälleen hyvinvointiini. Koska mitä enemmän hommaa, uskon, että sitä enemmän tulee keskittyä siihen mitä tekee, mitä syö, miten nukkuu ja miten liikkuu. Eilen meninkin nukkumaan taas samaan aikaan kolmevuotiaan kanssa enkä ole edes varma, kumpi meistä nukahti ensin. Tänään kellon soidessa 5.30 ei ollut ollenkaan vaikeaa nousta ylös hommiin viimeistelemään tämän päivän tulevia kuvauksia. Kyllä se niin on, että tuo unirytmi 21-05 sopii itselleni kaikista parhaiten ja heti, jos tulee liikaa poikkeuksia siihen, menee koko paletti sekaisin. On kivempi olla virkeä kuin lähes reväyttää suunsa haukottelemalla jatkuvasti. Lisäksi huonosti nukkumisesta tulee itselleni nykyään ihan krapulainen olo, vaikka en olisi alkoholia nähnytkään.

Toinen asia, joka tässä parin viime viikon aikana jäi heitteille, oli äiti-lapsi-harrastus 17-vuotiaan esikoiseni kanssa. Blogini kautta meillä oli iloinen kunnia päästä kokeilemaan pilatesta Helsingin Pakilaan Pilates Powerhouse -nimiseen viihtyisään pikkusaliin. Kahdesti saimme nauttia ihastuttavan ohjaaja Eerika Tenhovuoren yksityisopetuksesta. Koska olemme tyttäreni kanssa molemmat untuvikkoja pilateksen suhteen, saimme tunneilla tutustua myös erilaisiin välineisiin, joita ohjatuissa harjoituksissa välillä käytetään. Paikoin liikkeet olivat haastavampia, välillä helposti omaksuttavia. Ei ollut helppoa kuulkaas rullata putken päällä maatessa ylös, hyvä kun ensin pysyi siinä putkella päällä. Ensimmäinen reaktioni tuossa liikkeessä olikin, että eikö minulla olekaan vatsalihaksia! Mutta, kuten keskimmäinen tyttärenikin totesi pari päivää sitten, että äiti, sulla näkyy vatsalihakset! Ne vain on tuolla vielä vähän piilossa tuon renkaan alla! Kyllä ne siellä ovat, mutta pilatestreeni ei voi tehdä niille muuta kuin hyvää. Olen kyllä viime aikoina keskittynyt kaiken kovan treenin ohella enemmän myös kehon huoltoon ja esimerkiksi kehon syvien lihasten harjoittamiseen, mutta tekemistä vielä on, sen tiedän ja tunnistan.

Pilates Powerhousen tunnelma on ihana!

Pilates Powerhousen tunnelma on ihana!

No, takaisin pilatekseen. Tunsin itseni välillä kuin norsuksi posliinikaupassa, erityisesti kun tarkkailin ohjaaja-Eerikan sulavaa liikehdintää, mutta tykästyin lajiin kyllä kovasti ja aiomme mennä vielä testaamaan myös Pilates Powerhousen ohjattuja ryhmätunteja. Sali on muutaman vuoden vanha ja tuntitarjonta vaikuttava, heillä on laaja kirjo erilaisia tunteja aina vauva-äiti-pilateksesta miesten omaan pilatesryhmään. Uskon, että seuraava etappi itselläni on pilateksen perustason ryhmä.

Pilateksen tarkoitushan on tuoda kehoon notkeutta, voimaa ja liikkuvuutta, joiden kautta voi myös löytää kehon neutraalin asennon. Pilateksessa oli oikeastaan ihan pakko kääntyä sisäänpäin ja fiilistellä omaa kroppaa, tuosta noin vain hutaisten liikkeitä ei voi tehdä. Uskonkin, että se on myös hyvää keskittymisharjoitusta muun treenin ohella. Omaa pilatesuraani on takana vasta kaksi kertaa, ja toki noiden yllä olevien tavoitteiden saavuttaminen vaatii kymmeniä harjoituskertoja, mutta ei voi sanoa, ettenkö olisi ollut lajissa kehittymiskelpoinen. Laji sopiikin varmasti lähes kaikille ja kuinka monelle kovaa liikkujalle se tekisikään todella hyvää! Molempien tuntien jälkeen itselläni oli sellainen olo, että olisin kasvanut ainakin muutan sentin ja koko keho oli jotenkin auki ja kevyt. Niin monestihan sitä helposti istun minäkin olkapäät edessä lytyssä tietokoneella, joten ei ihme, että pilateksen jälkeen tuntui jotenkin erilaiselta. Myös hengityksen saaminen osaksi liikkeitä alkoi sujua, vaikka paljon ajattelutyötähän se vaatii alussa, että missä vaiheessa hengittää sisään ja missä ulos. Sama kuin joogassa, ja siinä menen paikoin sekaisin, mutta eiköhän sekin tule tekemällä.

Äiti-lapsi-harrastuksemme pilates.

Äiti-lapsi-harrastuksemme pilates.

Vaikka pilates oli myös osa kokeilen jotain uutta joka viikko -projektiani, toivon, ettei se oikeasti jää vain näihin kahteen kertaan. Olenhan ikuinen joogan aloittaja ja miten sekin jää aina alkuinnostuksen jälkeen niin helposti kuukausiksi, joskus joogakertojen välillä jopa vierähtää vuosi. Lopulta se, että haluaa tehdä jotain, vaatii sitä, että sille raivaa aikaa. Jos intoa on, asiat ovat vain järjestelykysymyksiä. Itselläni tosin on tällä hetkellä vielä niin paljon jumppia ohjattavana, että oma fyysinen harrastus ei  oikein houkuttele, enemmänkin houkuttelee lepopäivä, mutta pilatesta oli ihana testata. Ja varmasti pidän sen jollain tavalla mukana elämässäni myös jatkossa, kunhan pääsen hieman kevyempiin liikuntaviikkoihin käsiksi.

Näinikkäästi!

Näinikkäästi!

Toinen asia, mikä on mahtavaa, on se, että noita pienempiä saleja on yhä tarjolla. Itse olen kotoisin Pakilan viereisestä Paloheinästä ja silloin nuoruudessani ohjatuille tunneille joutui lähtemään keskustaan asti. Toivonkin, että ihmiset rohkeasti uskaltautuisivat lähisaleilleen, jotta ne pysyvät pystyssä eivätkä jää noiden isompien ketjujen jalkoihin. Pilates Powerhousea voin suositella lämpimästi. Paikan energiat olivat kohdillaan ja siellä oli hyvä olla ja liikkua. Jatkoon, ehdottomasti jatkoon, kuten meidän perheessämme on tapana sanoa.

Ihanaa liikunnallista tiistaita sinulle!