Hyvä elämä

Eroon roinasta!

Uusi vuosi tarkoittaa minulle uuden alkua. Se ei näy itselläni siinä perinteisessä mielessä, että alkaisin jumpata hulluna tai ryhtyisin lakkoilemaan eri asioiden parissa, vaan enemmänkin hankkiudun eroon turhasta ja täytän innolla neitseellisen puhdasta, joululahjaksi saamaani kalenteria. Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, en aio tehdä yhtäkään uudenvuodenlupausta. Aion kyllä tehdä monta uudenvuodentoivomusta. Ensi alkuun kirjoitin paperille kymmenen asiaa, jotka ovat minulle tärkeitä, mutta joita olen aikapulassa (=tekosyy) laiminlyönyt tai en ole muuten vain saanut aikaiseksi toteuttaa niitä. Nyt pidän huolen, etteivät ne vain jää haaveeksi.

Olisi muutenkin mahtavaa täyttää tuleva vuosi vain asioilla, jotka tuntuvat kivoilta ja joista oikeasti nauttii. Mutta kas, hei, sehän on mahdollista, meillä jokaisella.

Minulla on työ, josta pidän, joten suuri elämänmuutos sillä saralla ei ole tarpeellinen. Mutta mitä jos olisikin niin, että olisin työpaikkaani tai ammattiini tyytymätön? Silloin vaihtaisin alaa tai muuttaisin asennettani työtäni kohtaan. Lakkaisin etsimällä etsimästä vikoja työstäni. Ja jos olisin kertakaikkisen kyllästynyt, lopettaisin koko homman ja alkaisin tehdä jotain aivan muuta. Luetteloisin asioita, joita tykkään tehdä, ja valitsisin sieltä sitten itselleni sopivan suunnan. Ajatuksella: Rakastan kukkia – pääsisinköhän kukkakauppaan töihin. Olen päättänyt, että itse en aio kuluttaa enää minuuttiakaan tekemällä mitään, mikä tuntuu epämieluisalta.

Aion nyt luopua myös aikakauslehdistä, joita joka paikka pullistelee kiitettävästi. Myös kotimme kaapit odottavat raivaajaansa. Tilan raivaamisella elämään ei tarkoiteta mielestäni kuitenkaan pelkästään materiasta eroon hankkiutumista, vaan joskus se voi koskea myös ihmissuhteita. Välillä vain nyt käy niin, että ihmiset kasvavat erilleen ja jokin suhde saattaa alkaa tuntua enemmän taakalta kuin iloa tuottavalta asialta. Jos ihmissuhde on kulahtanut eikä merkitse kummallekaan enää mitään, miksi kuluttaa sellaiseen aikaa ja energiaa. Itsensä kannattaa ympäröidä iloisilla ja aikaansaavilla ihmisillä, se nimittäin tarttuu!

Kun hankkiutuu eroon vanhasta, elämään astuu yllättäen aivan uusia asioita. Turha roina täyttää paitsi kaappeja, myös mieltä. Menemään voi heittää paitsi tavaraa, pois voi heivata myös omia jumiutuneita asenteitaan. Miksi hillota asioita, joita ei tarvitse ja jotka eivät merkitse mitään? Miksi raahata mukanaan vanhoja käyttäytymismalleja, jollainen ei edes halua olla tai jolla tavoin ei tahdo enää toimia? Ei kuitenkaan kannata olla muuta kuin oma itsensä. Eikä mitään kannata tehdä sen takia, että muutkin tekevät niin. Paitsi tietenkin, jos haluaa.

Tuleva vuosi on hyvä hetki alkaa keskittyä omaan elämäänsä ja käyttää energiansa oman elämänsä tekemiseen juuri itselle mieleiseksi. Antaa niiden muiden elää omaansa.

Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse odottaa edes vuodenvaihteeseen saakka.

Voit aloittaa kaiken yllämainitun jo tänään. Juuri nyt.

 

 

 

2 thoughts on “Eroon roinasta!

 1. Loistava kirjoitus jälleen.
  Kirjoitit aiheesta, jota olen miettinyt usein ja jonka koen tabuna, nimittäin kuluttavien ihmissuhteiden tai ystävyyssuhteiden, joissa ollaan kasvettu erilleen – päättämisen. Olen viimeisen vuoden aikana pyrkinyt tunnistamaan tällaisia suhteita, varsinkin niitä kuluttavia ja yrittänyt päästä niistä irti. Sillä, miksi pitää kiinni ihmissuhteesta, joka vie voimavarojasi, vaan ei anna mitään takaisin – ikinä.
  Tulipa mieleeni vielä omasta onnesta Sonja Lyubomirskyn kirja Kuinka onnelliseksi Lyubomirsky kirjoittaa, että onnellisuudesta 50 % tulee perimästä, geenien arpomana, vain 10 % on olosuhdesidonnaista, mutta jopa 40 % on ihmisen oman asennoitumisen varassa. Peräti 40 % on siis sellaista, johon voi asenteellaan ja tekemisillään vaikuttaa. Mutta sinähän tiedät tämän. Olethan lukenut kirjan. Ohjat on käsissämme. Lets enjoy the ride :)

  1. Kiitos :)

   Tuo kyseinen teema taitaakin olla hieman tabu, sillä ei siitä juurikaan puhuta mielestäni.
   Enkä siis tarkoittanut mitään siltojen polttamista takanaan, mutta joskus on ihan hyvä miettiä, mitä pystyy itse ihmissuhteessa (ystävyys- tai pari) antamaan ja mitä siltä saa.
   Monesti ihmiset taitavat olla liian kilttejä, että ei kehdata sanoa suoraan, vaan sitten roikotetaan suhdetta mukana, ja kumpikin osapuoli saattaa olla tyytymätön tilanteeseen.
   Joskus on ihan hyvä ottaa oma rooli ihmissuhteessa toisen osapuolen kanssa puheeksi senkin takia, että aina omaakaan käytöstä ei ehkä tajua tai huomaa.

   Ja toi on niin totta, että ihmiset syyttävät olosuhteita ja elämäntilannetta onnettomuudestaan. Ja myös onnellisuudestaan. Vaikka oikeasti se onnellisuus ei tule kenenkään muun kautta, ei edes lottovoiton. Se on tila, joka pitää löytää ihan itse omasta itsestään :)

   Ihanasti sanottu, let’s enjoy the ride. Niin tehdään!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *