Hyötyliikunta on uusi musta

Ainakin, jos minulta kysytään. Noooo, kuinkas moni teki fyysiseen hyvinvointiin liittyviä uudenvuodenlupauksia? Itse en tehnyt varsinaisia, mutta olen jo pidempään pyrkinyt lisäämään aktiivisuuttani arjessa. Siis sellaista hyötyliikkumista monin eri tavoin, joka ainakin omasta mielestäni on tosi tärkeä osa hyvinvointia. Ja vaikka urheilenkin toisina viikkoina keskivertoihmistä huomattavasti enemmän, eivät nekään määrät vielä oikein riitä kompensoimaan jatkuvaa istumista päivisin. Ja hei, omasta mielestäni esimerkiksi kilometrin tai parin matka on ihan turha mennä julkisilla tai autolla. Kuka haluaa notkua ruuhkabussissa, kun voi kävellä, jos vain pystyy kävelemään? Normi-ihmisen (ilman kävelyä haittaavia kremppoja) kävelytahti kilometrille on noin 10 minuuttia ja onhan reipas kävely mainiota treeniä, joka parantaa peruskuntoa ja vaikuttaa terveyteen ja myös painonhallintaan, joten ei muuta kuin jouluiset konvehdit sulamaan. Juuri muuten oli Hesarissa juttua bussikuskista, joka oli laihduttanut vajaassa vuodessa 30 kiloa kävelemällä ja ruokavaliotaan muuttamalla. Kyllä kävely on hyvää liikuntaa siinä missä muutkin lajit: reipas puolen tunnin kävely eli noin kolmen kilometrin kipittäminen kuluttaa 70 kiloiselta ihmiseltä reilu 150 kilokaloria eli yhden minikokoisen voisilmäpullan tai pari banaania. Ja onhan sitä hyvä olla raittiissa ilmassa. Ja jos vielä pääsee metsään, niin kyllä siellä sielukin lepää ja sauvat mukaan ottamalla kävely muuttuu entistä tehokkaammaksi ja tuo enemmän hyötyjä yläkehon lihaksia ja liikkuvuuttakin ajatellen.

Kirjoitin jo reilu kuukausi sitten saaneeni testiin Salli-tuolin. Harmillisen vähän olen sitä päässyt käyttämään, kun joulukuussa olin niin vähän työhuoneellani, mutta olen kyllä jo omalla käyttökokemuksellani tuoliin tyytyväinen. Ja nyt tammikuussa asia korjaantuu, Salli, täältä tullaan! Ainoa pulma tutustumisvaiheessa oli turhan matalalla oleva työpöytäni, mutta sain asian ratkottua niin, että Sallia käyttäessäni käytän toista pöytää. Satulatuolilla istuminen ei toki takaa automaattisesti hyvää istumisasentoa, vaan kyllä siinäkin saa tarkkailla, että muistaa pitää keskivartalossa kevyen jännityksen ja itsensä ryhdikkäänä, eikä anna olkapäiden kiertyä eteenpäin. Kovin helposti sitä aina töihin uppoutuessaan vain löytää itsensä istumasta jotenkin aivan rojahtaneena itsensä päälle, buu. Mutta selkeästi Sallilla on vaivattomampaa pitää ergonomisempi asento istuessa. Toiset joutuvat tosin hieman totuttelemaan kehojaan Salliin, alussa saattaa nimittäin selkä väsähtää ja reidet sekä istuinluut kipeytyä. Itsekin aloitin Sallilla istumisen lyhyemmissä pätkissä. Ja noin kerran tunnissa on joka tapauksessa syytä nousta jaloittelemaan ja välillä myös tekemään ylävartalonkiertoja, selän rullauksia, ojennuksia ja pyöristyksiä, että aineenvaihduntaan saa jälleen vauhtia ja veri alkaa kiertää kropassa.

Mitä enemmän ikää tulee, niin sitä parempaa huolta sitä haluaa itsestään pitää, ainakin näin on käynyt omalla kohdallani. Parikymppisenä liikunnanohjaajana en oikein osannut arvostaa rauhallisempien ryhmäliikuntatuntien päälle, vaan sitä halusi aina painaa kovaa ja täysillä. Nyt olen taas hyvin innoissani esimerkiksi siitä, että usean vuoden tauon jälkeen ohjausrepertuaariini lukeutuu myös niska-selkä-tunti. On ihan mahtavaa päästä suunnittelemaan yksityiskohtaisesti tuollaista yläkehon ja niskan alueen hyvinvointia lisäävää jumppaa, joka aijettä sentään, tekee hyvää myös itse ohjaajalle. Eilisen niska-selkä-tunnin jälkeen nimittäin kropassa tuntui ihan taivaalliselta. Tosin niin tuntui taivaalliselta myös tämän aamuisen intervallistepin jälkeen, joka tosin veti itseni niin piippuun, että jouduin ottamaan vartin päiväunet! Oooooh, arjen luksusta sekin.

Millaisia suunnitelmia sinulla on niin arjen aktiivisuuden kuin tarkoituksellisen liikunnan lisäämiseksi tänä vuonna? Huolestuttaako runsas istuminen? Laittakaamme parhaat vinkit jakoon!

Toivon tehokasta keskiviikkoiltaa sinulle. Aina on mahdollista liikkua vähän enemmän ja aloittaa voi juuri nyt!

P.s. Pysyttele linjoilla. Seuraavassa Salliin liittyvässä postauksessa arvotaan yksi satulatuoli.

Huippua liikunnassa on se, että sen voi aloittaa koska vain, vaikka juuri nyt. Ja on hyvä muistaa, että vartin happihyppely on parempi kuin ei happihyppelyä ollenkaan! (Kuva: Pinterest)

Huippua liikunnassa on se, että sen voi aloittaa koska vain, vaikka juuri nyt. Ja on hyvä muistaa, että vartin happihyppely on parempi kuin ei happihyppelyä ollenkaan! (Kuva: Pinterest)