Hyvä kiertoon

Parhaimpien asioiden joukkoon kesäisessä Suomessa reissatessa lukeutuvat liikennemyymälät, joissa on kirjakauppa. Mukaan tarttui taas muutama kiinnostava elämäntaito-opus. Jenkkiläisen Caroline Myssin kirja Ihmeellinen voima maksoi 6,90 e, (miksihän ihmeessä, hihih). Vaikka Myss vaikuttaa jopa minun makuuni hieman liian hihhulilta, kirjan takakansi sai minut ostamaan opuksen. Teos oli saanut alkunsa siitä, kun Myss oli nettisivuillaan pyytänyt ihmisiä kirjoittamaan hänelle hyvistä teoista, joita he olivat tehneet tai heille oli tehty.

Minusta on ihana tehdä pikkuisia tekoja, joista toinen tulee hyvälle mielelle. Ja miten kivalta se tuntuukaan, kun joku auttaa itseä hädässä. Harmi vain, että vain harvoin apua tulee pyytämättä. Ainakin lastenrattaiden kanssa liikkuessa useammin ovi lävähtää suoraan varpaille kuin käy niin, että edellä kulkeva jäisi pitämään sitä auki.

Haastattelin kerran pienikasvuista, 120 senttistä naista lehtijuttuun. Hän totesi, että olisipa mahtavaa, kun ihmiset tajuisivat esimerkiksi ruokakaupassa auttaa saamaan ylähyllyillä sijaitsevia tavaroita, joihin hän ei itse ylettänyt. Useimmiten ihmiset kuitenkin kuulema vain pällistelivät häntä avun tarjoamisen sijaan.

Viime kesänä ohjasin lähes kädestä pitäen saksalaisturistit Temppeliaukion kirkolle Finlandia-talon edestä. Kuljimme yhdessä ja talutin pyörääni. Ehdimme 10 minuutin aikana turista niitä näitä. Kohtaaminen jäi mieleeni, vaikka en edes muista, miltä kyseiset mummelit näyttivät! Juuri tuollaisten pikku asioiden tekeminen on palkitsevinta. Ja sitä paitsi omasta mielestä lähes mitättömät teot voivat olla toiselle suuria tai jopa elintärkeitä sillä hetkellä. Eikä tarvitse olla kyse materiasta tai rahasta, vaan pelkkä hymy, halaus tai nätit sanat saattavat pelastaa jonkun päivän totaalisesti. Isommissa asioissa autettava ei ehkä heti huomaa teon merkitystä, vaan saattaa ärsyyntyäkin asiaan sekaantumisesta. Silläkin uhalla kannattaa toimia, jos oma intuitio niin kertoo.

Myss kirjoittaa, että aina kun ojennamme kätemme auttaaksemme toista, teemme näkymättömän voimateon, joka jättää lähtemättömän jäljen kumpaankin ihmiseen. Tämä on varmasti totta. Ainakin itselle tulee toisen auttamisesta niin hyvä mieli.

Kun laittaa hyvän kiertämään, se tulee takaisin moninkertaisena. Kannattaa kokeilla jo heti huomenna!

Kyläreissulla autoin talon emäntää ja paistoin 2 litran lettutaikinan... nå okeeeeei, tässä teossa oli kyllä oma lehmä ojassa. Namskutti!