Hyvää kannattaa odottaa…

..huonon sijaan! Tänään olen miettinyt omien ennakko-odotusten, ennakkoluulojen ja uskomusten vaikutusta eri lopputuloksiin. Uskon, että omilla ajatuksillamme on paljon väliä.

Illan ohjauksesta huolimatta onpa tullut tarpeeseen haahuilla sadepäivää verkkareissa kodin ja pyykkituvan väliä. Kyllä ihminen tarvitsee edes tällaisia pieniä hetkiä, kun on vapaa suuremmista velvoitteista ja aikatauluista. Eikä yhtään haittaa, että iltapäivä on mennyt toki hieman kelloa vilkuillessa, että milloin saan lähteä ohjaamaan ja välittämään liikunnan iloa ja energiaa kaikille innokkaille. Kahden tulevan viikon ohjelma onkin ihan täynnä töitä taas, mutta hyvä niin. Pääsiäiseen asti on siis superspurtti menossa. Hetkessä eläminen on paras vastalääke kiireen tunnulle ja sille, että mieli alkaa miettiä, mikä kaikki on vielä tekemättä, ehdinkö kaiken ajoissa, löydänkö oikeat haastateltavat ja mitä ikinä nyt voi ”pieleen” mennäkään.

Parempi onkin vain keskittyä miettimään sitä, mikä kaikki arjessamme voi mennä oikein hyvin ja missä kaikessa voimme onnistua. Sen sijaan, että pohtii jo ennen hommiin ryhtymistä, ettei aika varmasti riitä tai en ehkä onnistu, voi ottaa asenteen, että aikaa on kaikelle, mille sitä tuleekin olla ja onnistun varmasti, koska… no miksipä en onnistuisi!? Monesti vain tuntuu siltä, että ihan itse lietsomme itseämme paniikkiin ja maalailemme niitä piruja seinälle monessa asiassa, kuten monesti ennenkin olen todennut. Ihan yhtä varmaa on kuitenkin se, että oli kyse sitten mistä tahansa asiasta, voimme onnistua siinä missä niin sanotusti epäonnistuakin. Entä jos heti alusta lähtien uskoo, että mitään hätää ei ole eikä päinvastoin!

Torstaina kävin ohjaamassa uuden Bodypump-ohjelman, nehän vaihtuvat noin kolmen kuukauden välein. Jännitän aina tuon ensimmäisen uuden ohjelman vetämistä, pääkoppa miettii jatkuvasti, että muistanko kaikki liikkeet oikeana aikana ja mietin sitäkin, jos yhtäkkiä en muistakaan mitään! Olin mielestäni opetellut ohjelman hyvin ulkoa, mutta ramppikuume iski ja kämmäsin jo alkulämmittelyssä muutaman kerran. Sen sijaan, että olisin ajatellut, että voi hitsi vie, mitä tästä tunnista nyt tulee ja nyt tämä menee varmasti reisille koko ohjelma, sanoin itselleni (ja salilliselle jumppareita) ääneen, että nyt, keskity! Ja kuinka ollakaan, tunti jatkui hyvissä merkeissä, osasin ohjelman täydellisesti enkä enää yhtä reisibiisin kohtaa lukuun ottamatta mokannut kertaakaan. Komensin siis itseni tomerasti sieltä pelon ja epävarmuuden kanavalta varmuuden ja ilon puolelle, ja oikeasti aloin itsekin nauttia uuden ohjelman vetämisestä ja treenistä.

Tällä viikolla myös eräs esimieheni tuli yllättäen intervallisteppitunnilleni. Nauratti, kun olin juuri laittamassa sykemittaria päälle ja hänet nähdessäni leposykkeeni nousi varmasti 20 pykälää ihan salamannopeasti. Päätin kuitenkin ottaa heti asenteen, että voi kun kiva nähdä ja hauskaa, että tulet tunnilleni, koska se oli totta ja siltä minusta tuntui. Ja se toimi! Jos olisin alkanut voivotella mielessäni, että voi ei, nyt se tulee mun tunnille arvioimaan mua ja nyt mulla menee pasmat salettiin ihan sekaisin ja nyt en varmasti osaa enää mitään ja sitä rataa, olisi tunti varmasti sujunutkin kaoottisissa merkeissä. Sen sijaan oma päätökseni siitä, että otan hänet vastaan kuin kenen tahansa asiakkaan, tuotti hyvää tulosta, sain positiivista palautetta. Olin kyllä suunnitellut tunnille uusia kuvioita, jotka jätin perjantaille, joten hieman pelasin varman päälle. Tosin nuo uudet kuviot perjantainakin sujuivat kuin vettä vain.

Sitä vain halusin tulla sanomaan, että vaikka usein meillä on taipumusta pelätä pahinta ja odottaa huonoa hyvän sijaan, kannattaakin sen sijaan kääntää kelkka ympäri ja tehdä juuri päinvastoin. Toki mokia, epäonnistumisia, suruja, ongelmia, pulmia ja haasteita kohtaamme kaikki ja kaiken aikaa, mutta nekin voi pyrkiä ottamaan asioina, jotka nyt vain menevät eri tavoin kuin me olisimme tahtoneet. Ja keskittykäämme siihen, mitä tahdomme ja mihin tähtäämme, ja missä haluamme onnistua ja mitä haluamme saavuttaa, se toimii kaikista parhaiten.

Olen jotensakin ihan täynnä energiaa ja sävelet ovat selvät monessa asiassa, nyt puhaltavat lopullisesti uudet tuulet ja kaikki vanha, epäsopiva ja tarpeeton on saanut jäädä kauaksi taakse. Sekin on lopulta ollut vain samanlainen päätöskysymys kuin hyvän odottaminen. Sitä paitsi puhdistautuminen henkisesti tekee tilaa uusille, mahtaville asioille!

Mahtavaa sunnuntaita sinulle!

Tällainen fiilis! (Kuva: Pinterest)

Tällainen fiilis! Realismi toki ei ole pahasta, mutta huonoa ei tarvitse odottaa. (Kuva: Pinterest)