Hyvät teot palaavat takaisin – sinäkin voit lisätä hyvää

Hyvät teot palaavat takaisin – sinäkin voit lisätä hyvää. Haastattelin erästä mieshenkilöä tällä viikolla aiheena liikenne. Haastateltavani totesi, että se hyvä teko jonka teet toiselle, tulee kyllä takaisin, vaikkei välttämältä samalta henkilöltä jolle sen olet tehnyt. Se oli tosi kivasti sanottu ja pystyin täysin yhtymään tähän elämänfilosofiaan. Ja sitä paitsi että toisen auttamisesta tai jollain myönteisellä tavalla huomioimisesta tulee kyseiselle henkilölle luultavasti hyvä fiilis, tulee siitä hyvä fiilis myös itselle. Kaikki voittavat. Lisäksi uskon karmaan ja siihen, että ne omat tekoset kyllä löytää edestään, olivat ne sitten huonoja tai hyviä. Pahaa ei saa pois, mutta hyvää voi aina lisätä ja jokainen meistä pystyy siihen.

Auttaminen ei ole itseltä pois

Olen ajatellut hyvin pitkään niin, että jos itsellä on jotain tietoa tai osaamista, mistä joku toinen voisi hyötyä, miksi pitää se tieto ja osaaminen itsellään? Puhun siis sellaisista asioista, joista saa kertoa jos haluaa, en esimerkiksi työasioista, jotka ovat salassapidettäviä. Mutta hyvät teot palaavat takaisin, varsinkin, kun niitä tekee vilpittömästi ja omasta sydämestään, koska haluaa.

Kun itse tein töitä freelancerina, ja muutama ystävä tai tuttu aloitteli toimittajan töitä freelancerina, kasasin heille erittäin mielelläni esimerkiksi yhteystietolistoja ihmisistä, joihin kannattaa ottaa yhteyttä ja kertoa itsestään. Minulle ei tullut edes mieleen se, että tällä tavoin auttamalla joku muu saattaisi viedä minun työni ja minun asiakkaani. Minäminäminä. Kyllä luottamus oman työn jälkeen ja jo syntyneeseen hyvään asiakassuhteeseen oli niin voimakas, että vaikka ihmiset, joille tein töitä, alkoivatkin työllistää myös minun kavereitani, tiesin, että minullekin löytyy aina hommia. Sitä paitsi erilaisilla tekijöillä on erilaisia vahvuuksia ja tässäkin asiassa näin sen, että jokainen meistä voitti.

Hyvää voi lisätä! Hyvät teot, isot vaikutukset!

Haluatko kirjailijaksi?

Kun työskentelin Tammella kustannustustoimittajana, toin taloon monta kirjailijaa. Esimerkiksi Anna Saivosalmi, joka tekee nyt toista kirjaansa, oli ensimmäinen ”tuomiseni” taloon. Näin Annan potentiaalin kirjan tekijänä heti ja halusin auttaa, että hän saisi toteutettua yhden unelmansa. Ja kohta jo toisen, hih! Elämä ON ihmeellistä.

Joko kysyin suoraan potentiaalisilta ihmisiltä, että ovatko he koskaan haaveilleet kirjailijuudesta ja aloin pompotella mahdollista kirja-aihetta heidän kanssaan. Sitten esittelin heitä eteenpäin. Saatoin myös yhyttää kirjan tekemisestä kiinnostuneet ja minulta neuvoja kyselleet yhteyksiin esimieheni kanssa. Ja jokainen tehty kustannussopimus, oli aihe vaikka sitten hyvinvointi, oli itsellenikin voitto, ei asia, joka olisi minulta pois, vaikka itsekin olin tekemässä hyvinvointiaiheista kirjaa.

Uskon siihen, että hyvällä saa hyvää. Se, että miettii asioita toisten saappaista käsin ei tarkoita sitä, että olisi jokin alleen tallattava vässykkä, joka ei osaa pitää puoliaan ja uuvuttaa itsensä ajattelemalla enemmän muita kuin itseään. Itse näen asian niin, että voin niin hyvin ja olen itseni kanssa niin sinut nykyään, että totta kai autan muita parhaani mukaan toki omat voimani huomioiden.

Talvella minua pyydettiin mentoroimaan itselleni vierasta ihmistä, joka oli samanlaisissa vaikeuksissa kuin itse olin aikanaan ollut. Silloin minun oli pakko sanoa rehellisesti kiitos ajatuksesta, mutta ei, koska aikani ei riittänyt siinä hetkessä itsellenikään saati sitten muille. Se hetki vain oli sellainen, että oli karsittava kaikki, mikä ei ollut ihan pakollista ja tilanne kuulosti niin haastavalta, että ymmärsin, ettei minusta olisi nyt siinä hetkessä sille ihmiselle apua, koska omakin paletti oli niin hajalla.

Onkin tärkeää, että oma elämä on balanssissa eikä se hyvän tekeminen tai auttaminen kuormita itseä lisää. Muuten autettavia onkin yhtäkkiä kaksi yhden sijaan. Mutta tuossakin tilanteessa saatoin ajatella kyseistä ihmistä ja lähettää hänelle lämpimiä ajatuksia.

Pienet teot, suuri vaikutus, vai mitä?

Jenny

P.s. SYDÄN tuossa alla on tullut jäädäkseen! Saa painaa!

INSTAGRAMISSA

FACEBOOKISSA

42 mittariin – ikääntyminen ja elämä ON ihmeellistä

Hirviötyökaveria ei tarvitse sietää eikä miellyttää

juoksukoulu aloittelijoille Helsingissä – startit elo- ja syyskuussa

hyvinvointi alkaa siitä, että ymmärtää olevansa hyvinvoinnin arvoinen