Ihanat, kamalat ihmissuhteet
Heräsin eräänä aamuna miettimään ihmissuhteita, niiden alkamista ja ennen kaikkea päättymistä. Jostain syystä mieleeni tupsahti liuta ihmisiä, joihin yhteys katosi vuosia sitten elämäntilanteeni muuttuessa. Joihinkin ihmisiin lakkasin pitämästä yhteyttä itse, koska luulin oloni helpottuvan sillä, että rakentaisin elämäni kokonaan uusiksi aina uusia ihmissuhteita myöten. Toisten kanssa yhteys onneksi palautui ajan kuluessa. Joidenkin kanssa emme enää kaveeraa, mutta moikkaamme kyllä törmätessämme. Jotkut jäivät kokonaan, siitäkin huolimatta, että muutama vuosi tapahtuneesta otin heihin yhteyttä ja kerroin toivovani yhteydenpidon erityisesti (vanhempiin) tyttäriini jatkuvan kaikista muutoksista huolimatta. Valitettavasti näin ei kuitenkaan käynyt enkä omalta osaltani suhteita jaksanut enkä luultavasti edes halunnut edistää silloin, kun muutoksia tapahtui. Koin kuitenkin pakottavaa tarvetta ottaa yhteyttä ja pyyhkiä pöydän siltä osin kuin siihen itse pystyin. Se oli hyvä päätös se, sillä inhoan tällaista keskeneräisyyttä.
No, tämä kaikki sai minut miettimään sitten sitä, miten sitten kannattaisi toimia ihmisten kanssa, jotka ärsyttävät tai aiheuttavat mielipahaa. Entä mitä ajatella niistä ihmisistä, jotka ikään kuin piipahtavat ajatuksissa aina satunnaisesti, mutta joihin yhteyttä ei juuri pidetä.
Jos välit katkeavat tai yhteys hiipuu, tilanne johtuu usein elämäntilanteen muutoksesta. Itseni kohdalla kyse on voinut olla myös omasta muuttumisestani. Itse muuttuu, toinen ei tai sitten hän muuttuu eri tavoin. Alkaa tuntua siltä, ettei kummallakaan ole enää mitään syvällisempää annettavaa toiselle. Miksi siis jatkaa?
Facebookissa yksi kommentoija kertoi välttelevänsä ihmisiä, joiden kanssa ei tule toimeen. Toinen taas sanoi, että ihminen on peili. Luultavasti toisessa ärsyttävä piirre onkin itsessä.
Uskon itsekin siihen, että usein toisessa ihmisessä ärsyttää sellainen piirre, jonka löytää itsestäkin, mutta emme ehkä osaa tai edes halua muuttaa sitä. Emme ehkä edes tunnista piirrettä itsessämme. Kaikki se, mitä emme voi toisessa ihmisessä rakastaa tai hyväksyä, saattaakin olla jotain, joka on meissä. Ja jota meidän on vaikea käsitellä omana piirteenämme, koska vain yksinkertaisesti inhoamme sitä.
Yksi helpottavimmista oivalluksistani ihmissuhteisiin liittyen on ollut se, ettei huonosti toimiva ihmissuhde parane sillä, että toista jatkuvasti arvostelee. Vaikka sitten vain ajatuksissa. Tuo asenne ei toimi edes silloin, kun yhteys on jo katkennut.
Moni ihminen koettelee ihmissuhteitaan turhaan. Kaikki saattaisi sujua, kun vain antaisimme olla. Arvostelun sijaan kannattaisikin joskus vain tarkkailla. Jättää turhat odotukset siitä, miten toinen toimii ja käyttäytyy ja keskittyä omaan elämään. Jo se, että päästää irti omista käsityksistä toiseen ihmiseen liittyen, voi tehdä asioihin isoja muutoksia. Jostain luin joskus, että toisen ihmisen itsessä herättämät ajatukset pohjautuvat omiin aikaisempiin kokemuksiimme ja arvoihimme. Niiden perusteellahan me sitten muodostamme mielikuvia, joiden pohjalta tunnemme ja lopulta toimimme. Voisi auttaa, jos sen megaärsyttävän ja mieltä vaivaavan tyypin käyttäytymistä alkaisi katsoa eri näkökulmasta. Silloin oman perspektiivin lienee pakko muuttua.
Joskus on myös hyvä oikeasti tutkia omia tunteitaan ja vähän niin kuin haastatella itseään, oli asiassa kyse mistä tahansa. Mitä oikeasti ajattelen? Miten ajattelen? Mitä minä haluan? Mitä tämä antaa minulle? Haluanko muutosta? Miksi en halua muutosta? Jos emme edes itse tiedä, mitä haluamme, se varmasti haittaa myös kanssakäymistä toisten kanssa.
Logoterapiassa sanotaan, että kaikista ei tarvitse pitää, riittää että rakastaa. Minusta se on hienosti sanottu ja itse ymmärrän sen pointin. Anthony De Mello taas kirjoittaa, että täydellisessä rakkaudessa ei ole pelkoa, ei vaatimuksia, ei odotuksia eikä riippuvuutta. Mielestäni tuo pätee mihin tahansa ihmissuhteisiin.
De Mello myös kirjoittaa, että joskus syytämme toisia, vaikka meidän itsemme olisi muututtava. Tämä on varmasti totta, usein on paljon helpompi projisoida omaa kiukkua toiseen kuin pysähtyä miettimään, mistä oma olo kumpuaa. Samaa mieltä olen de Mellon kanssa siitäkin, että ilman kielteisiä tunteita ihminen toimii tehokkaammin. Kielteisten tunteiden noustessa esiin ihminen näkee vain oman kantansa asiasta. Mutta oikeasti, onko pakko olla aina “oikeassa”?
Lopulta ajattelen niin, että kaikkia ihmisiä ei ole tarkoitettu kulkemaan kanssamme kuin jonkin tietyn pätkän elämässämme. Kiitos heille siitä, että olivat. Uskon myös siihen, että jokainen ihminen tupsahtaa elämäämme ja myös siitä poistuu juuri oikealla hetkellä.
Ja ne ärsyttävät tyypit sitten… Olen tovin miettinyt erinäisiä ihmisiä muutamia minuutteja päivässä erityisen lämpimin, mutta silti vilpittömin ajatuksin. Olen toivonut heille mielessäni kaikkea hyvää ja onnellista elämää. Jännä nähdä, mitä tapahtuu! Katkeruudella kun ei voita mitään, ei missään tapauksessa. Katkeruus on kuin joisi itse myrkkyä ja odottaisi toisen kuolevan.
Mutta ah mahtavaa, rakkauden lähettäminen on niin paljon siistimpää. Rakkauttahan lähetän päivittäin myös kaikille heille (teille, hih?), jotka tukkivat ohituskaistan tai vilkuttavat ajaessaan liikenneympyrään eivätkä vasta sieltä poistuessaan, kuten liikennesääntöihin kuuluu.
Mutta vielä: ensi viikko voisi olla hyvä viikko hankkiutua eroon kielteisyydestä, arvostelusta, valittamisesta, vikojen etsimisestä ja juoruilusta. Niin itseä kuin muitakin ajatellen. Mitäs tuumaatte?
P.s. Tämän teeman pohdinta herätti niin paljon ajatuksia pienessä päässäni, että jatkoa seuraa!
Jane
Hassu yhteensattuma, että kirjoitit juuri tästä aiheesta, joka minullakin on ollut käsittelyssä jo pidempään. Juuri oman muutumiseni vuoksi olen halunnut jättää toimimattomia ihmissuhteita taakseni, ei negatiisten tunteiden sävyttämänä vaan niin, että olan vain päästänyt tietyistä asioista ja ihmisistä irti.
Olen joutunut myös pohtimaan syitä siihen, miksi yksi näennäisesti läheinen ihminen aiheuttaa minulle niin valvatavasti kiukun, katkeruuden ja ärsyyntymisen tunteita. Näiden tunteiden vuoksi en pysty siirtämään häntä kategoriaan ”mennyttä”. Anthony de Mellon kirjoitusten pohjalta olen itsekin koittanut miettiä, mitä on se pelko, jota tämä ihminen saa minut kokemaan, mikä on se syy, että aivan turhaan tunnen näin ja kulutan itseäni. Tiedän, että nämä tunteet lähtevät pois vain, kun löydin niiden syyn itsestäni, en tunteiden kohteesta. Mutta niin helppoa olisi välillä vaan osoittaa toista. Harmittaa, että syyllistyn välillä siihen näidfen tunteiden keskellä.
Nää on hankalia asioita, mutta on ihanan valaisevaa, kun löytää reitin, jota pitkin on mahdollista päästä ulos ja puhdistaa omaa elämäänsä. Tsemppiä sinullekin tämän prosessin kanssa.
Tiina
Yhteensattuma täälläkin, olen miettinyt samoja asioita jo kuukausitolkulla. de Mellon teksteistä olen saanut uutta pohdittavaa. Joku (en muista kuka) sanoi: ”Jokainen ajatukseni, sanani, tekoni ja reaktioni kertovat minusta itsestäni, eivät muista.”
Minullakin on entinen läheinen ihminen, joka ei suostu tekemään sovintoa kanssani. Näkee muut ihmiset vain omasta katkerasta näkövinkkelistään ja syyttää meitä omasta pahasta olostaan. Nyt olen alkanut toivoa hänelle kaikkea hyvää ja sanonutkin sen hänelle. Ja pyytänyt anteeksi, etten ymmärtänyt häntä. Omaa olemistani se helpottaa, hänestä en tiedä. Nyt olen tehnyt kaiken, mitä minun vallassani on. Saa nähdä, pystyykö hän koskaan sovintoon.
Ihanaa, että muutkin miettivät näitä samoja asioita! Olen saanut paljon näistä blogeista! Kiitos!
Jenny B-H
Kiitos Jane kommentistasi! Ja mahtavaa, että linkitit oman blogisi, pääsen lueskelemaan minulle uutta tuttavuutta.
Juuri tuohon pyrin, etten polttelisi siltoja takanani. Olen tehnyt sitäkin aikaisemmin, mutta mieltä kuohuttaneissa tilanteissa enkä ole tuolloin ajatellut asioista niin kuin nykyään. Se ei missään nimessä ole ratkaisu, vaan enemmänkin tahdon suosia tuota irti päästämistä.
Ja muuten, sanoit todella hienosti: nämä tunteet lähtevät pois vain, kun löydän niiden syyn itsestäni, en tunteiden kohteesta.
Ah, tuossapa onkin itselleni pohdittavaa!
Kiitos tsempistä! Valoisaa alkavaa viikkoa sinulle 🙂
Jenny B-H
Kiitos Tiina kommentistasi!
Ja jälleen hieno lause, jota aion pohdiskella syvemmin:
“Jokainen ajatukseni, sanani, tekoni ja reaktioni kertovat minusta itsestäni, eivät muista.”
Olen ollut samantyyppisessä tilanteessa, mistä kirjoitit. Itse tein lopulta niin, että annoin henkilölle mielessäni anteeksi, vaikka siis hän ei missään nimessä anteeksiantoa edes kaivannut.
Oma oloni helpottui suuresti.
Ihanaa, valoisaa viikkoa sinulle! Kiitos, että luet.
Päivi
Voi kuinka upeita ajatuksia.. itse ole kyseisen asian kanssa myös ”tehnyt töitä” jo jonkin aikaa. Muutama viikko sitten töissä sattui episodi, joka heilautti kaikki käsitykset eräästä henkilöstä päälaelleen. Taustalla oli jo kytenyt jonkin aikaa, tämän toisen henkilön uupuminen oli ilmassa ja otin sen hänen kanssaan puheeksi.. saaden päälleni lopulta totaalisen hyökkäyksen. Sen lisäksi että hyökkäys oli henkinen, siihen liittyi myös fyysinen uhka. Kirjoitin seuraavat sanat Itselleni tapausta käsitellessäni ”Minun yli, ohi, läpi ei enää kävellä. Arvostan itseäni niin paljon etten salli sitä. Ihmiset, jotka vahvistavat parhaita puoliani, ovat lähimpänä minua. Iloitsen arjen pienistä ihmeistä, aidoista kohtaamisista, asioista ja tunteista. Haluan elää vahvasti ja rohkeasti, kunnioittaen. Tiputan matkan varrelle turhaksi kokeman painolastin, annan niille oman arvon ja jatkan matkaa kevyemmin.”
Täytyykin tutustua blogiisi tarkemminkin 🙂
Liisa
Hei Jenny + muut (kommentoineet)!
Minussakin on noita kertomianne ominaisuuksia. Tarvetta analysoida ja löytää oikea vastaus hankalissa tilanteissa erityisesti. Jenny, kerroit että ’onko tarpeen aina olla oikeassa’, jäin miettimään sitä. Eikö oikeassa oleminen ratkaistu sillä, että asia josta on kyse, sen tulkintaa ei voida käsittää aina mielipide-asiana. Tai vaikka voitaisiinkin, niin kuitenkin on olemassa sen asian mahdollinen järkiperäinen selitys ja tarkoitus. Ja lähinnä oikeassa on se joka viittaa siihen järkiperäiseen selitykseen. Mutta ehkä tarkoitit VAIN mielipideasioita.
Olen tällä hetkellä elämäntilanteessa jossa minut painetaan todella alas, saan kaikki syytökset kontolleni. Sitä on vaikeaa kestää! Vaikka vetoan järkeen se ei saa tuulta purjeisiin. Minusta järki on viimeinen selitys jossa on pysähtymisen paikka ja asioita tarkasteltava sen kautta. Monastihan tunteet ottavat ylivallan ja määrävät asioiden tilaa. Silloin pitäisi osata pysähtyä ja miettiä omia tunteitaan ja sitä kuinka paljon ne vaikuttavat siihen miten asiat ymmärtää. Itselläni on (en tiedä onko se epätavallista) samanaikaisesti tunnekuohu, mutta kykenen myös järjenääntä kuuntelemaan. Silloin vain ilmaisuntyylini voi olla tunnepitoisempi (kiihko, hikeentyminen, ärsyyntyminen jne.).
Ne syyttelyt joita kohdistuu minuun ovat; olen ollut suurimman osan elämästäni narsistin uhri, olen työpaikkakiusattu ollut nyt reilut pari vuotta, aviomieheni ei tahdo ymmärtää minua tässä tilanteessa ja hänkin jossain määrin syyttelee minua asioista ensimmäisenä. Tuntuu kuin olisin sylkykuppi ja sanoinkin miehelleni äskettäin, että ainako minuun työnnetään kaikki ’paska’ (sori, karkea ilmaus!). Sanoin miehelleni ja olen sanonut itselleni, etten ole mikään ongelmien kierrätyskeskus.
Tietoisesti haluan olla hyvän kierrättäjä en kaiken sen pahan mitä minulle syydetään!
Virpi M.
Jenny, tämä mitä tässä postauksessa kirjoitat on to-del-la advanced. Jos oikeasti pystyt näkemään ärsyttävät ihmiset peileinä, tai pystyt edes vilpittömästi pyrkimään sellaiseen ajatteluun, onnittelen ja nostan hattua.
Olen itse harjoitellut sitä vuosien ajan ja mutta yhä uudelleen löydän itseni tunnekuohujen syövereistä ja syyttelemästä ja arvostelemasta muita ihmisiä. Enkä millään haluaisi päästää irti. Näitä asioita on helppo älyllisesti ”tietää” ja ”ymmärtää”, mutta vaikea ”elää todeksi”.
Anyway, kiitos hyvästä kirjoituksesta!
Annina
Aj stana, että jälleen tänään kolahti…
Jenny B-H
Hei, kiitos kommentistasi!
Tämä sai miettimään sitä, miten tuollaisten kuvailemiesi ihmisten kanssa oikein tulisi toimia. Monimutkaisia asioita nämä!
Sanot hienosti, tiputat matkan varrella turhaksi kokeman painolastin, annat niille oman arvon ja jatkat matkaa kevyemmin.
Valoa syksyysi!
Jenny B-H
Hei, kiitos kommentistasi!
Tässä kohtaa tarkoitin oikeassa olemisella sitä, että kaksi ihmistä väittelee, ja kumpikin tahtoo pitää kantansa, oli se sitten oikea tai väärä. Mietin asiaa oikeastaan niin, että onko pakko aina pitää se oma kantansa (sen ”oikeudesta” tai ”vääryydestä” huolimatta) vai mitä tapahtuisi, jos vain antaisi olla.
Jokaisella on kuitenkin joka asiasta mielikuvansa… ja kaikilla meillä nekin ovat erilaisia.
Ymmärrän tuo tilanteesi, siinä on ehkä jotain samaa kuin tähän postaukseen kommentoineen Päivin asiassa. En oikein osaa sanoa, mitä jatkuvasti hankalien ihmisten kanssa tulisi tehdä. Itsekin lienee sorrun useimmiten siihen, että sitten tällaisia tyyppejä tulee välteltyä.
Mahtavaa, että tunnekuohussakin kykenet järjen ääntä kuuntelemaan. Itselläni se vaatii usein tilanteesta pois menemisen. Kun tilanne lakkaa olemasta päällä, järkenikin alkaa pelata.
Sanot hienosti, että haluat olla hyvän kierrättäjä. Ongelmien kierrätyskeskus sinun (eikä kenenkään) tarvitse ollakaan.
Hienoja ajatuksia, hienoa keskustelua. Kiitos.
Jenny B-H
Virpi, kiitos kommentistasi!
Tämä on pyrkimykseni ja toisinaan jopa pystyn siihen. Mutta olen huomannut, että jos ihminen on vieraampi, häneen on helpompi suhtautua ”peilinomaisesti”. Jos ihminen on läheinen, tämä voi olla vaikeampaa. Enkä todellakaan onnistu tässä sataprosenttisesti, vaan sorrun totaalisiin pohjanoteerauksiin myös itse.
Omalta osaltani voin sanoa, että harjoittelu ja asioiden päässä pyörittäminen tuottaa tulosta, ainakin koen olevani edistynyt 🙂 Mutta tuskinpa tunnekuohut kokonaan lakkaavat…
Sehän näissä juuri se vaikea onkin, vaikka älyllisesti ymmärtää, oivalluksen on tultava itsestä. Ja se, miten nämä kaikki hienot luetut mallit muistaa siirtää arkeen, on sekin oma hommansa.
Jenny B-H
Annina, kerro lisää 🙂
Elisa
”Lopulta ajattelen niin, että kaikkia ihmisiä ei ole tarkoitettu kulkemaan kanssamme kuin jonkin tietyn pätkän elämässämme. Kiitos heille siitä, että olivat. Uskon myös siihen, että jokainen ihminen tupsahtaa elämäämme ja myös siitä poistuu juuri oikealla hetkellä.”
Kiitos näistä lauseista. <3
Jenny B-H
Elisa, kiitos itsellesi. Valoa viikonloppuun!