Istuma- ja toimistotyön haittoja on ehkäistävä joka päivä

Toimistotyön riemua: Noin kuukausi hommia ja koneella istumista takana ja jo nyt näin pian kesäloman jälken olen herännyt muutamina aamuina jomottavan päänsäryn kera. Kärsin todella harvoin päänsärystä, mutta silloin kun, lähes aina se on merkki liiasta koneella olosta ja niska- ja hartiaseudun kiristymisestä ja jumiutumisesta.

Kun kesällä kolmen viikon lähes tietokoneettoman loman jälkeen menin treenaamaan yläselkää, treeni kulki, meni perille ja fiilis yläkropassa oli kevyt. Kuukauden koneella istumisen jälkeen tilanne tuntuu taas ihan toiselta, ikävä kyllä. On inhottava tunne, kun hartiat ovat niin juntturassa, että päänsärky tuntuu takaraivossa saakka. Silloin treenikään ei meinaa mennä perille ja isojen painojen kanssa tehtäessä saattaa jopa pahentaa tukkoista fiilistä.

Toimistotyön haittojen ehkäisy on joka päiväistä

Kun tekee toimistotyötä, ei riitä, että käy kerran pari viikossa jumpassa tai kävelyllä, vaan istuma- ja tietokonetyön haittoja on ehkäistävä ihan kaiken aikaa, joka päivä. Olen itse laiskotellut hieman tämän yläkehon kehonhuollon kanssa ja nyt se sitten kostautuu päänsärkynä ja kiristävänä tunteena hartioissa.

Ensinnäkin tärkeää on olla aktiivinen koko arjessa. Itse kävelen osan työmatkoistani, osan kuljen metrolla, ja toimistopäivinä kävelyä tulee jo siirtymisistä vähintään 50 minuuttia. Pyrin myös nousemaan ylös säännöllisesti ja vaihtamaan asentoa, pitkään staattisesti samassa asennossa istuminen (tai seisominen) on kropalle myrkkyä.

Koneella istuessa olkapäät tuppaavat kääntymään eteenpäin, mikä saa yläselän pyöreäksi ja keskikehon lössähtämään. Yritän siis mahdollisimman usein muistaa viedä olkapäät taakse ja alas, röyhistää rintaa ja tuoda lapoja kevyesti lähemmäksi toisiaan. Myös keskivartalon kannatus on istuessa tärkeää, sillä silloin alaselkä pysyy hyvässä, luonnollisessa asennossa. Näitä asioita kannattaa ihan tietoisesti mutustella ja tuoda arkeen, ja aina kun huomaa, että on lössähtänyt koneelle kaksin kerroin, korjata asentoa.

Hartiat pois korvista! Toimistotyön haittojen eteen joutuu tekemään työtä, mutta se on sen arvoista.

Kroppa monipuolisesti käyttöön

Tärkeää on käyttää kehoa monipuolisesti: kiertää, kurotella, taivuttaa, pyöristää, ojentaa, rullata kroppaa näin ensi alkuun. Meillä on kotona keppi, jolla alankin nyt taas tämän pikku kesätauon jälkeen jumpata pari minuuttia päivässä. Sillä saa hyvin auki yläkehoa. Myös roikkuminen tangossa on hyvää treeniä, joka paitsi huoltaa, myös vahvistaa hartioita ja olkapäitä. Missäs ne puolapuut meillä kotona olivatkaan, kröhöm.

Instagramissa seuraan ruotsalaista Naprapat Jonasta, jolla on ihan älyttömän hyviä kehon liikkuvuustreeniohjeita. Nyt pitäisi saada vielä itse toteutus käytäntöön: se kun ei riitä, että ohjeita katsoo kännykällä, vaan kas kummaa, niitä pitää myös tehdä, hih! Onneksi sentään palasin heinäkuussa joogamatolle, sekin tuntuu tekevän ihmeitä yläkeholle.

Mutta asia on niin, että jos nelikymppisenä tuntuu tältä ja työuraa on edessä vielä vuosikymmeniä, on asiaan kiinnitettävä huomiota, jotta pystyy tekemään töitä ja pysyy kunnossa! Suosikaamme siis monipuolista arkiaktiivisuutta ja itsemme liikuttamista myös työpäivien aikana.

Muita toimistotyöläisiä linjoilla?

Jenny

INSTAGRAMISSA

FACEBOOKISSA

P.s. Sydän tuohon alas on tullut jäädäkseen. Saa painaa, kiitos <3

Vauhtisammakko-juoksukoulut alkavat Helsingissä

Kotitreeni astui elämääni

Överi sokeri jäi, kun laitoin ruokarytmin kuntoon

Miten pitää huolta siitä, että virtaa riittää seuraavaan lomaan saakka?

Kateus ja tyytymättömyys – kesän vitsaukset