Yle Teemalta tuli eilen illalla todella kiinnostava dokkari Mielen salattu voima, jonka ensimmäinen osa käsitteli sitä, millainen vaikutus ajatuksen voimalla on sairauksiin ja niistä parantumiseen. Katsokaa se! Dokkarin eka osa on mahdollista nähdä uusintana ja sen voi katsoa myös netissä.

Olin aivan innoissani, sillä ohjelma esitti painavaa tutkimustietoa asioista, joista jatkuvasti myös elämäntaito- ja itsensä kehittämiskirjoissa kerrotaan. Toki asiat saavat monen silmissä ihan erilailla uskottavuutta, kun niistä puhuvat huippuyliopistojen professorit ja tutkijat.

Useat erimaalaiset tutkijat nimittäin kertoivat ihmisen oman asenteen vaikutuksesta sairauksien hoidossa ja myös niiden synnyttämisessä. Dokumentissa kerrottiin nuoresta miehestä, joka oli osallistunut mielialalääketutkimukseen. Riideltyään tyttöystävänsä kanssa mies veti suutuspäissään yliannostuksen lääkkeitä, mutta pääsi viimeisillä voimillaan sairaalaan, jossa hänen todettiin kärsivän myrkytysoireista. Mies sai muun muassa kuusi litraa suolavettä suoneen, mutta nopea pulssi ja matala verenpaine eivät alkaneet kohentua. Lopulta hoitohenkilökunta soitti lääketutkimusta vetäneelle lääkärille, jotta sairaalassa saataisiin selville lääke, jota mies oli ottanut. Kävi ilmi, että hän oli saanut lumelääkettä, syönyt siis 29 kalkkitablettia ja kehittänyt myrkytysoireet omassa päässään. Tämän selvittyä miehen tila normalisoitui vartissa ennalleen! Mielen, kehon ja ajatustoiminnan vaikutus on uskomatonta. 

Ohjelmassa myös kerrottiin, että ihmisen kielteisen odotukset pahentavat tilannetta. Ja että potilas voi kehittää itse oireita siitä, mistä lääkäri on häntä varoittanut. Ajatuksen voima voi siis jopa sairastuttaa ja omalla asenteella on iso merkitys.

Olenhan itsekin sitä mieltä, että ajatuksen voimalla on iso vaikutus ihan joka päiväisessä arjessa ja esimerkiksi omissa mielialoissa. Jos aamulla jo herää vattuuntuneena ja ajattelee, että päivästä tulee ihan surkea, näin tapahtuu. Kun ajattelee positiivisia, pysyy positiivisemmalla mielellä. Kun ajattelee hyviä asioita, tapahtuu hyviä asioita. Kun pyrkii näkemään epäonnistumisissa ja epäonnessa jonkun opetuksen, pääsee asiasta nopeammin yli kohti hyviä juttuja. Jos jatkuvasti kieriskelee negatiivisuudessa ja pahassa olossa, takuulla juuri nuo tuntemukset lisääntyvät.

Ohjelmassa puhuttiin myös stressistä, joka on yksi vaarallisimpia nykyaikamme sairauksia. Sen on tutkittu jopa muuttavan geenien toimintaa ja ohjelmassa kerrottiin, että yli puolet länsimaisista lääkärillä käynneistä johtuvat stressin aiheuttamista sairauksista. Muun muassa unettomuus, korkea verenpaine, hedelmättömyys ja levottomuus olivat stressistä aiheutuvia oireita. Voin yhtyä tähän, sillä kun itse olen aikaisemmin kärsinyt stressistä, se on ilmennyt vaikeina unihäiriöinä, vatsaoireina ja ihottumina. Kun olen alkanut panostaa stressin hallitsemiseen, ja muuttanut elämääni stressivapaammaksi, oireeni ovat kadonneet. Ohjelmassa muuten suositeltiin erityisesti liikuntaa stressin poistamiseen. Toimii!

Kiinnostavaa oli, että (uskonnollisen tai vakaumuksettoman) meditoinnin vaikutuksia stressin alenemiseen oli tutkittu. Meditoinnin oli katsottu laskevan verenpainetta ja hidastavan sykettä, aineenvaihduntaa ja hengitystahtia. Itse olen meditoinut aiemmin, ja muistan silloin nukkuneeni paremmin ja olleeni muutenkin iloisempi. Ohjelmassa todettiin jo 10 minuutin päivittäisen meditaation auttavan… Pitäisiköhän taas alkaa itsekin… ehkä yritän ainakin.

Myös mielikuvaharjoittelulla oli todettu olevan paljon vaikutuksia sairauksien parantumiseen ja visualisointia käytettiin parantumisprosessissa muun hoidon ohessa.

Ohjelmassa sanottiin niin osuvasti, että keho ei ole kone, jota korjataan vain lääkkein ja leikkauksin. Ihmisen psyykellä on valtava voima. 

Tässäpä ajateltavaa! Ja myös paikka omien asenteiden tarkastelulle ja asennemuutokselle. Sanoo eräs, joka juo taas inkivääri-sitruunajuomaa ja psyykkaa itseään parantumaan flunssasta.

P.s. Seuraavassa jaksossa käsitellään telepatiaa. Tuskin maltan odottaa!