Köyhäkin saa unelmoida..
..ja hänen vasta pitääkin! Unelmat ja ajatus paremmasta ovat niitä pelastusrenkaita, jotka pitävät pinnalla silloin, kun elämä suistuu raiteiltaan.
Pari viikkoa sitten katselin Min Morgon -ohjelmasta esikoiskirjailija Mathias Rosenlundin haastattelua ja eilen luin samaisen tyypin haastattelun Hesarista. Rahasta ja ennen kaikkea rahattomuudesta ei tässä maailmassa juuri puhuta edes ystävien kesken, joten minusta on huikeaa, että Rosenlund aloitti tämän keskustelun. Käykää ihmeessä lukemassa varmasti monelle arkeen hieman perspektiiviä antava Hesarin juttu. Voin yhtyä Rosenlundiin monessa määrin, koska tiedän, millaista hänen kuvailemansa elämä on, tiedän, miltä tuntuu olla köyhä. Enkä pelkästään ajatuksen tasolla, vaan pystyn myös kehossani yhä fiilistelemään sitä, miltä se tuntuu, kun keskellä yötä herää miettimään raha-asioita, kun jääkaapissa on porkkanapussin ja ketsupin lisäksi pelkkä valo ja seuraava liksa on tulossa parin päivän päästä.
Joskus entisessä elämässäni ihmettelin, kun joku sanoi, että hänellä ei ole varaa erota. Muistan vain miettineeni naivisti, että miten niin, onpa outo ajatus. No, voin kertoa, että enää en ihmettele. Sitä ei enää sen jälkeen ihmettele lainkaan, kun on löytänyt itsensä pyytämättä ja yllätyksenä tilanteesta, että yhtäkkiä on täysin yksin maksamassa kahdelle ihmiselle mitoitettua kuusinumeroista asuntolainaa. Ja asuntolainan lisäksi on toki autolaina, eikä autosta voi luopua, koska muuten ei ehdi ajoissa töihin tarhan ja koulun kautta ja päivän päätyttyä samaa reittiä takaisin. Tiedän, mitä se on, kun tekee yksinhuoltajana kahta duunia, päivät on toimittaja, illat jumppamaikka, eivätkä rahat siltikään riitä. Tiedän, miltä tuntuu, kun lapset joutuvat lopettamaan kuviskerhon ja telinevoimistelun yksinkertaisesti siksi, että äidillä nyt ei ole rahaa mihinkään ylimääräiseen. Tiedän, miltä tuntuu häpeillä ja peitellä rahattomuutta. Siinä ei enää katosta roikkuva design-lamppu paljoa kuulkaas lämmitä, kun joutuu jatkuvasti pelkäämään, onko sitä kattoakaan enää kauan pään päällä. Entä mikä on fiilis, kun ystävä kerta toisensa jälkeen pyytää ravintolaan syömään, ja lopulta suuttuu, kun aina kieltäydyn. Koska hän ei voi käsittää, etteikö minulla ole varaa yhteen pikku illalliseen. Miltä se tuntuu, kun itselleen ei enää ostakaan mitään, sillä lapset menevät kaikissa tarpeissa toki aikuisen edelle. Miltä se tuntuu, kun joutuu jännittämään tankkivalon palaessa, että riittääkö bensa vielä yhden päivän, kun se palkka on tulossa vasta huomenna. Miltä se tuntuu, kun kolmekymppisenä joutuu soittamaan äidille että voitko taas lainata rahaa, että netti pysyy päällä ja puhelimet auki. Miltä tuntuu se, kun vihdoin rohkaistuu hakemaan apua ja sitten sinua pyydetäänkin palaamaan asiaan sen jälkeen, kun asunto ja auto ovat myyty. Ohhoh.
Ei tunnu hyvältä, mutta opettaa ihan helvetisti.
Minä seivasin itseni ja lapseni tuosta pari vuotta kestäneestä elämänvaiheesta jota kuinkin vähin vaurioin, mutta nuo ajat vaikuttavat yhä arkeeni. Olen iloinen vuokranmaksaja ja taloudessani on nykyään toinen, kuluja jakava aikuinen. Mitään ekstraa en kuitenkaan vielä nykytilanteessakaan pysty tekemään tai hankkimaan, mutta en valita, koska kaikki tämä on opettanut minulle niin paljon. Olen oppinut näkemään rahan vain rahana. Se on vain asia, josta oma sisäinen rauhani tai tyytyväisyyteni ei ole enää kiinni. Saatoin muuten silloin olla hullu, kun muutenkin epävarmassa tilanteessa hyppäsin vakipallilta freelanceriksi. No, mieluummin sitten hullu ja onnellinen. Ja hei, paitsi Rosenlundin, myös minun iPhoneni on aivan sirpaleina, sen molemmilta puolilta. Kaverini juuri kysyi taannoin, että mikset sä osta uutta. Ensin ajattelin keksiä jonkun valkoisen valheen, mutta jo joitain viikkoja sitten lakkasin selittelemästä. Ai miksi en osta uutta? No siksi, että mulla ei ole varaa sellaiseen. Myös minä tein Rosenlundin tavoin yhden lapsen lisää, vaikka arvelinkin sen vaikeuttavan jo jossain määrin jo tasaantunutta taloudellista tilannetta entisestään. Hoitovapaan aika olikin aika turmiollinen tässä taloudessa. Sentään tänä syksynä tapahtui jotain poikkeuksellista muutamaan vuoteen: esikoiseni matkusti Berliiniin. Reissu tuntui budjetissani pitkään, selvää oli se, että uutta luuria ei hankita vielä toviin. Silti tahdoin, että lapseni pääsee kokemaan jotain ainutlaatuista.
Paitsi että tämä koko show on opettanut itseäni, myöskin lapseni ovat oppineet sen, että mikään ei ole ilmaista. He osaavat arvostaa rahaa ihan eri tavoin kuin lapset, jotka saavat heti kaiken haluamansa. Rosenlund kertoi antaneensa viimeiset rahansa pojalleen, jotta hän pääsee leffaan ja poika palautti jäljelle jääneet rahat takaisin isälleen. Tuttu tilanne. Omatkin tyttäreni ovat olleet valmiit joustamaan ja kirkkain silmin valehdelleet, että ei haittaa, että itse ei pääse, vaikka kaikki muut menevät Linnanmäelle tai shoppailemaan. Muistan myös neljän vuoden takaa sen, kun silloin 8-vuotiaani ihmetteli, että miten me voidaan olla näin köyhiä, kun me ei näytetä siltä ulospäin.
Rosenlund kertoo haastattelussa, että köyhällä ei ole varaa unelmiin. Siitä minä olen täysin päinvastaista mieltä. Mitä huonompi oma tilanteeni oli, sitä enemmän minä unelmoin. Pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta jaksoin koko ajan uskoa, että paremmat ajat koittavat. Mitä vähemmän tilillä oli rahaa, sitä isommat olivat unelmani. Eivätkä unelmat ole vieläkään kadonneet mihinkään, vaikka tilanteen palautuminen niin sanotusti normaaliksi on hidasta. Härskisti yhä unelmoin mustasta maasturista ja keskustakämpästä, mutta jokin on muuttunut. Enää materialistiset asiat eivät tuo minulle tippaakaan lisää onnellisuutta, en ajattele, että elämä on sitten vasta hyvin. Toki raha ohjaa valintoja, kuten Rosenlundkin kirjoittaa, mutta unelmointi ja niin moni muukin asia ovat onneksi ilmaisia. Kun rahaa on vähän, sitä lakkaa valittamasta pienistä asioista. Sitä oppii olemaan tyytyväinen vähästä. Asiat vain loksahtavat ihan erilaiseen arvojärjestykseen kuin ennen. Entinen minä jopa hieman huvittaa, olenpa minä ollut pinnallinen ja naiivi. Pitkään tosin olin tilanteesta katkera, kateellinen ja vihainen. Sitten huomasin satuttavani siten käyttäytymällä eniten itseäni. Vapauttavaa oli päästää irti noista tunteista. Ja kun on vain vähän, sitä oppii olemaan kiitollinen pienestä, tyyliin siitä, että on katto pään päällä ja saa olla terve, jotka oikeasti ovat isoja ja merkittäviä asioita elämässä! Ja hei, kun sitten pystyy hankkimaan jotain sellaista, joka jolle kulle toiselle on ihan normaali ostos, voi pojat, että sitä on iloinen monta päivää. Heitin tässä juuri valkoiset Converse-tossuni roskiin. Olin käyttänyt ne niin loppuun, että pohjat olivat irti ja vesi alkoi mennä ikävästi sisään kantapohjasta. Aika tehokasta ja ekologistakin, sanoisin! Kaikki liika, turha, ylimääräinen ja minulle epäsopiva ovat jääneet. Ei ole tarvetta, vaikka sitten nyt olisi ehkä paikoin jopa varaakin, ainakin satunnaisesti.
Köyhyys ei saa estää ihmistä unelmoimasta paremmasta. Minä uskon, että kaikki on mahdollista, niin kauan kun mikään ei ole varmaa. Uskon siihen, että asiat voivat muuttua hetkessä. Uskon siihen, että ihmeitä tapahtuu. Vaikka minunkin teki välillä mieli luovuttaa, en antanut periksi. Mitä enemmän asiat menivät perseelleen, sitä enemmän perkelettä minusta löytyi.
Huomenna on uusi päivä. Ihanaa viikonloppua!
Tuula
Minäkin luin eilisestä Hesarista ko. artikkelin ja kyllä siinä oli paljon tuttua ja se sai miettimään monenmoista… Me emme ole varsinaisesti köyhiä – on omakotitalo (josta maksamme lyhennyksiä seuraavat 25 vuotta), käytössä 2 autoa (toinen miehen työsuhdeauto) ja yleensä kaikki tarvittava. Mutta itselleni en minäkään pysty ostamaan mitään juuri koskaan. Lapsille ostetaan paljon kirppareilta ja kierrätettynä, sillä joka kaudelle ei todellakaan ole varaa ostaa 90 euroa maksavia ulkovermeitä kummallekin. Usein pelottaa, että tiskikone/pyykkikone/jokin muu tärkeä vehje hajoaa, koska ei tod. ole varaa ostaa uutta. Sen takia särähtikin korvaan yhden tuttavan ihmettely: ”Eikö tosiaan ihmisillä ole rahaa tilillä sen vertaa, että voisi ostaa uuden tiskikoneen, jos tarvitsee?”. Juu, ei ole kaikilla.
Lapsillekin on iskostunut mieleen, että usein on puhuttu siitä ettei voida hankkia sitä-tätä-tuota. Tällä viikolla on haalittu kokoon lapsille naamiaisvarusteita tarhan halloween-juhlaa varten ja esikoinen ihanasti totesi: ”Äiti, minä haluan säästää sinun rahojasi, joten ei sinun tarvitse ostaa minulle mitään.” Voi nyyhky, että meinasi tippa tulla silmään… Saatiin kuitenkin ne naamiaistarvikkeet, kun käytettiin vähän kekseliäisyyttä 🙂
Lis
Kiitos kun jaoit tämän meidän lukijoiden kanssa Jenny. Olet vahva ja annat minulle uskoa siihen, että kaikkeen sitä kyllä pystyy. Ei vaan saa luovuttaa. Kiitos ja ihanaa viikonloppua sinulle myös 🙂
Anna
Kiitos tästä rehellisestä ja monelle varmaan silmiäavaavasta kuvauksesta millaista se voi tosiaankin olla. Äitini on ollut kahden lapsen yksinhuoltaja ja tutulta kuulostaa kaikki kuvailemasi, ylimääräistä ei todellakaan ollut ja aika pienenä sitä oppi jo rahan arvon. Oma elämäntilanne nyt aikuisena antaa mahdollisuuksia hiukan leveämpään elämään mitä meillä lapsena elettiin, mutta nöyryys rahaa kohtaan on niin syvällä, että tuskin pääsen siitä koskaan. Jokaista hankintaa harkitsen (ja kuten sanoitkin, onhan se myös luonnon kannalta parempi!) ja pidän isteäni kriittisenä ja tiedostavana kuluttajana, kiitos äidiltä saatujen oppien! Traumoja ei ole jäänyt, vaikka mitään ylimääräistä ei kaupasta koskaan saanut ja kaikki joululahjat olivat aina ”jotain järkevää” 🙂 Syvä kunnioitus äitiä kohtaan on nyt oman perheen kasvaessa entisestään syventynyt! Unelmointia äitikään ei missään vaiheessa lopettanut ja on meillekin opettanut, että usko unelmiisi, kurkota kohti tähtiä. Muistan, että teimme yhdessä aarrekarttoja ja äidillä kuvissa oli omakotitalo ja puutarha. Kas vain, nyt hän asuu omakotitalossa ja hoitaa ihanaa puutarhaa!
Ihanaa viikonloppua myös sinulle 🙂
Anna
http://www.youtube.com/watch?v=SAosKRlEiEY
🙂
Maria
Kiitos tästä. Silmiä avaava kommentti oli tuo lapsesi sanoma, että miten voidaan olla köyhiä, kun ei näytetä siltä. Meilläkin on asuntolaina ja autolaina (se musta maasturi ;)) ja silti oltiin minun työttömyyden aikaan niin köyhiä, ettei sitä kukaan ulkopuolelta katsova olisi ikinä uskonut. Joku läheisistä saattoi kyllä aavistella.. Ja tuo nöyrtyminen hakemaan apua ja vastauksena tuo sama. Minkä kyllä ymmärrän, ei siinä mitään – mutta apua ei saatu (onneksi) väliaikaiseen tilanteeseen.
Nyt meillä on mahdollisesti sama tilanne edessä ensi vuonna, kun työsopimukseni jälleen päättyy ja uutta ei ole vielä tiedossa. Tosin nyt olemme ehtineet maksaa asuntolainaa jo sen verran, että lopun kanssa pärjäämme. Ja olemme valmistautuneet vaihtamaan autonkin pienempään (=halvempaan). Ehkä tässä on oma oleminen varmistunut jollain lailla, kun tietää, että tästäkin tullaan selviämään. Eikä häpeä ole päällimmäinen tunne mielessä kuten aiemmin.
Uskallan unelmoida, isosti.
sari
No mutta köyhänhän pitääkin just unelmoida!Tai onhan tuo köyhyys suhteellinen käsite-kun vertaa itseään ihmisiin slummeissa tai pakolaisleireillä vaikka Darfurissa,on kyllä vielä iloinen länsimainen kuluttaja.Toki vertaaminenkin on vähän kaksiteräinen miekka.Itse aikoinani erotessa kahden lapsen kanssa jäin asumaan omakotitaloomme,joka oli juuri saatu velattomaksi.Lapset halusivat jäädä siihen,joten asia oli sillä selvä.Matalapalkkaisena sairaanhoitajana lunastin miehen ulos ja alkoi melkoinen oravanpyörä:paljon ylitöitä,paljon kotitöitä ja paljon unettomia öitä ja tätä rallia kesti 8 vuotta.Mutta se,jos mikä opetti selviämään ihan mistä tahansa(lapset oireili,koneet hajosi,autokolari…).Nyt asun yksin,lapset jo aikuisia opiskelijoita.Tuen heitä vieläkin taloudellisesti,mutta elämä on paljon helpompaa,rahaa jää jo matkustella ja harrastaa-ja voijettä,ne tuntuvat sitten mukavilta.Että mun kohdalla vyönkiristys ja kärsimys kirkasti nautinnon.Olihan se elämä todellakin tilistä toiseen kulkevaa kauhun tasapainoa,epätoivoa,pelkoakin,mutta kun itse oli terve ja töitä riitti,tiesi kaiken helpottavan joskus.Ja näin kävi minunkin kohdalla.Nöyrtyminen teki itselleni(lujaluontoinen,kiivas oinas)todella hyvää.Tappiot,vastoinkäymiset ja surut opettaa lopultakin eniten.Jälkikäteen on yllättäen tullut suuri kiitollisuus sitäkin elämänvaihetta kohtaan,minä tarvitsin sen.”Everything happens for a reason”-klisee,mutta totta.Kiitos kaikista ihanista postauksista tähän asti.Hyvää viikonloppua(keleistä huolimatta)!
Mari Johanna
Mulla nousi tuosta Hesarin jutusta pääasiassa sellaisia ajatuksia, että mikä ihme ajaa ihmisen uskomaan että loma Viroon ja uusina ostetut vaatteet on jotain tavoittelemisen arvoisia. Ihmiset kokevat olevansa köyhiä kun ei ole varaa etelänlomaan tai katumaasturiin, kun sillä naapurin postinjakajallakin on. No, postimasalla on luultavasti tosi paljon lainaa… Ihmiset ovat valmiita elämään suuresti velaksi, jotta voisivat ylläpitää sitä kokoomuslaisen identiteetin vaatimaa elintasoa – riippumatta omista tuloista.
En vähättele kenenkään rahapulaa – on tässä itsekin tullut ihan näin aikuisiällä venytettyä laskunmaksua tai auton tankkausta, kun rahaa on tulossa vasta viikon päästä. Mistään ”puskurirahastosta” en voi edes puhua. Mutta harmittaa se, että köyhäksi asemoidutaan vain siksi, ettei ole varaa samaan kuin naapurilla. Joku vaatteiden osto kirpparilta on sitä paitsi perin tavallista ja suotavaa eritoten lastenvaatteiden osalta. Ei kai sellaista häpeälliseksi voi kukaan kokea tänä päivänä?
Jos unelmoinnista luopuu sen takia, ettei ole varaa osta lapselle kurapukua uutena, on todellakin köyhä, mutta ennen kaikkea mieleltään.
Minna
Voi Jenny, mä nii-in arvostan sua – oot mun idoli! Vielä joskus pääsen matkallani sinne asti missä sinä jo olet! ❤ Lämpimin terveisin kylmästä Oulusta, -m
Jenny B-H
Kiitos Minna kauniista sanoistasi <3 Ja luultavasti olet itse pidemmällä kuin ehkä osaat arvatakaan, mutta joka tapauksessa juuri oikeassa kohdassa juuri tälle hetkelle!
Iloa viikonloppuun!
Jenny B-H
Kiitos kommentistasi Mari Johanna.
Mulle ei jäänyt jutusta kyllä tuota samaa kuvaa enkä osaa sanoa, vertailevatko ihmiset itseään toisiin oikeasti kovinkaan paljon. Hankitaanko asioita todella siksi, että naapurillakin on tai siksi, että nyt kun meillä on tällainen, niin naapuri voi kadehtia? Iik, jos näin. Joka tapauksessa en olisi takertunut Viron reissuun tai uuteen kurapukuun, kyllä tuosta jutusta paistoi oikea hätä läpi. Kun joutuu stressaamaan siitä, onko kohta enää kotia, se todella syö ihmistä.
Katsoin Rosenlundin haastattelun tosiaan myös telkkarista ja vaikka siinä läpikäytiin pitkälti samoja asioita, oli se Hesarin juttua henkilökohtaisempi, toki kun hän itse oli kertomassa asioista. Olisin halunnut soittaa studioon ja huutaa luuriin, että älä missään nimessä luule, ettet saisi unelmoida. Ja lopulta kuitenkin aika mahtavaa, että hän on kirjoittanut kirjan ja saanut kuitenkin yhden unelmansa toteutetuksi.
p.s. Voihan olla, että monet elävät juuri velaksi siksi, että haluavat, että ulospäin näyttää jotenkin ”oikealta”. Se on egon puhetta se. Itse käytän paljon kirppareita ja olen käyttänyt aina, siellähän tekee varsinaisia löytöjä!
Jenny B-H
Kiitos Sari kommentista. Totta, länsimainen köyhyys on ihan eri juttu kuin köyhyys vaikka Afrikassa, mutta tämä länsimainen köyhyys on kuitenkin se, mikä meitä täällä koskettaa.
Mahtavaa, että jaot tarinasi kanssamme! Kirjoitat todella hienosti, että kärsimys kirkasti nautinnon. Ei voisi kauniimmin sanoa. Ja olen niin samaa mieltä kanssasi, kaikki tämä opettaa ja antaa enemmän kuin ottaa. Hienoa viikonloppua 🙂
Jenny B-H
Kiitos Maria kommentistasi.
Näin se menee, pitkälle sitä voi kannatella kulissejakin, mutta raskastahan sekin on.
Samalla silti niin ymmärrettävää, itsekin häpesin pitkään tilannetta ja tunsin itseni jotenkin epäkelvoksi kansalaiseksi, olla nyt tuossa tilanteessa tällaisessa hyvinvointivaltiossa. Häpeästä ja siitä, mitä muut minusta ajattelevat, irrottautuminen on tapahtunut kuitenkin lopulta kuin itsestään tällä minun polullani. Ja asioiden sanominen ääneen on aina helpottavaa! Heti kun löytyy muitakin, jotka ovat kokeneet samaa.
Tsemppiä teille tulevaan. Totta se on, että jo kerran koettu on usein helpompi kestää sitten, jos tilanne toistuu. Ajatusmallit ja työkalutkin asioiden ratkaisemiseksi ovat toisenlaiset.
Iloista viikonloppua 🙂
Jenny B-H
Kiitos Anna kommentistasi.
Tuo ”jotain järkevää” joululahjaksi kuulostaa hyvinkin tutulta 🙂
Toivon, että olen onnistunut toimimaan yhtä hienosti kuin äitisi omien lasteni kanssa.
Iloista viikonloppua sinulle ja kiitti myös tuosta linkistä 🙂
Jenny B-H
Kiitos lis kauniista sanoistasi!
Jenny B-H
Kiitos Tuula kommentistasi.
Monella tuntuu olevan aika kädestä suuhun pinnistelemistä, vaikka ulkoiset olosuhteet kunnossa olevilta näyttävätkin. Jonkin ylimääräisen hajoaminen on tosiaan aina ikävä paikka, viime vuonna ja alkuvuodestakin jouduin korjailemaan autoa jatkuvasti, kun yksi asia kerrallaan hajosi. Ja sellaiset usean satasen ylimääräiset maksut kyllä sekoittivat pakkaa osuvasti. Mahtavaahan se olisi, jos pystyisi säästämään, mutta tällä hetkellä ei kyllä realismia täälläkään päässä.
Kirpparit ja kierrätys on jees, sitä minäkin harrastan. Tykkään myös antaa vaatteita ja tavaroita pois hyväntekeväisyyteen, ihan vain siksi, että tiedän, miten tarpeeseen ne voivat joillekin ihmisille tulla ja miten iso ilo niistä voi syntyä.
Tsempit meille kaikille, ihanaa viikonloppua 🙂
Kira
Hei, kiitos upeasta blogista! Päätin nyt vihdoin kommentoida, vaikka olen jo hetken ehtinyt kirjoituksiasi seurailemaan – ihailen ylipäätään blogistasi huokuvaa iloista ja täysipainoista elämänasennetta! Todella tsemppaavaa luettavaa, etenkin nyt kun mennään kohti pimeämpää vuodenaikaa.
Tähän aiheeseen liittyen: köyhyys koskettaa minua aiheena, niin oman lapsuuden kuin nykyisenkin elämäntilanteen kautta (olen tällä hetkellä korkeakouluopiskelija). Olen aina elänyt köyhyysrajan alapauolella, mutta koen että siitä mistä olen kenties rahallisesti jäänyt paitsi, niin sen olen ehdottomasti henkisellä ja luovalla puolella saanut vähintään tuplana takaisin. Köyhyys ei ole omalla kohdallani missään nimessä estänyt unelmointia, vaan ennemminkin päinvastoin – rahallinen niukkuus on saanut uskomaan vahvasti omiin unelmiin ja myös pyrkimään rohkeasti niitä kohti.
Jenny B-H
Kiitos Kira kauniista sanoistasi!
Vaikka välillä onkin raskasta, kun rahaa on vähän, niin yhdyn kyllä sanoihisi tuosta henkisyydestä ja luovuudesta. Ja lopulta se, että saa toteuttaa itseään on aika paljon tärkeämpi homma kuin se, että puurtaa työssä, jossa ei viihdy. Toki rahaa tarvitaan ja minä pidän rahasta, eihän raha itselleni samantekevä asia ole. Mutta silti on niin paljon muutakin kuin vain raha.
Ja unelmointi ja visualisointi ja vaikka sitten aarrekarttojen tekeminen on ilmaista ja virkistävää. Ja kun sitten saa minkä tahansa unelmansa eteenpäin, on se sitten jotain aineellista tai enemmänkin luovaa, niin kyllä siinä aika voittajaolo tulee.
Minusta on ihana kuulla, että en ole todellakaan ainoa, joka ajattelee, että köyhäkin saa unelmoida. Näistä teidän kommenteista tulee hyvä fiilis. Toivottavasti myös esikoiskirjailija Rosenlund näkee, että unelmia kannattaa tavoitella, vaikka sitten lapsuudenkodin malli olisikin ollut jotain muuta. Ja tavoittihan hän yhden unelmansa, esikoiskirjan. Siinä näyttöä kerrakseen, ettei saisi lakata unelmoimasta!
Iloista viikonloppua sinulle 🙂
Mari Johanna
Munkin mielestä se Mathias oli unelmiaan seurannut ja toteuttanut, kun oli sen kirjan tehnyt. Että sikäli hänen kommenttinsa että köyhä ei voi unelmoida, oli jo hänen itsensä kumoama, onneksi.
Tuolla naapureiden seuraamisella: yritän siis sanoa sitä, että ylipäätään ympäristö (media jne.) luovat sellaisen tunteen, että mitä kaikkea ihmisellä pitäisi olla. Ei välttämättä se, että suoraan verrattaisiin siihen omaan naapuriin (vaikka sitäkin varmasti tapahtuu).
Kirppiskulttuurin leviäminen on kyllä positiivinen osoitus siitä, että kelkka kääntyy. Jos kirppikseltä ostelu vanhemmalle polvelle tarkoittaa köyhää, nuoremmille se on tavallinen juttu.
Bea
Lämmin kiitos hienosta kirjoituksesta ja rehellisyydestäsi! Olen jo pitkään seurannut blogiasia ja se on auttanut minua vahvistamaan positiivista ajattelua 🙂
Olen samaa mieltä kanssasi unelmoinnista; kaikilla on varaa unelmiin!
Opiskelijaäiti
Kiitos tästä tärkeästä kirjoituksesta. Aina välillä blogia lukiessa mietin, että nämä ajatukset voisivat olla suoraan omasta päästäni. Luin Mathiaksen haastattelun Hesarista ja se kosketti. Ehkä siksi, että olen itse ollut samantapaisessa tilanteessa ja tiedän miltä se tuntuu. Nyt asiat ovat onneksi jo hieman paremmin ja valoa tunnelin päässä. Elämässä voi tapahtua yllätyksiä ja vastoinkäymisiä kenelle tahansa. Nyt osaan ehkä olla hieman armollisempi sekä itseäni että toisia kohtaan.
Toinen opiskelijaäiti
Hyvä kirjoitus! Kiitos! Luin hesarista saman artikkelin. Superhienoa, että ihmiset uskaltavat kirjoittaa avoimesti tästä aiheesta. Olen itse aikuisopiskelija. Vaikka elän juuri nyt lähinnä säästöillä, ei kaduta tippaakaan että lähdin toteuttamaan unelmaani. Omaisuutta ehtii kerätä myöhemminkin. Myös minulle lapset menevät aina etusijalle rahankäytössä. Lasten harrastukset ovat ykkösjuttu. Itselleni osta harvoin uusia vaatteita. Luin jostain, että toteuttaakseen unelmansa ihmisen pitäisi ensin luoda siitä selkeä, konkreettinen mielikuva. Kuvitella ja tuntea sisimmässään, että unelma olisi jo toteutunut. Ostin pari viikkoa sitten ässäarvan. Aion raaputtaa sen vasta sitten, kun osaan luoda selkeän mielikuvan siitä, mitä konkreettista tekisin 100 000 euron voittorahalla. Hassua, että vaikka välillä tunnen itseni ’köyhäksi’, minulla ilmeisesti on kaikki tarvittava, sillä arpa on vielä raaputtamatta.
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos kommentistasi, toinen opiskelijaäiti! Minäkin lottoan viikottain aina parilla eurolla, enkä heti tarkista kuponkeja, vaan fiilistelen sitä tunnetta, jos vaikka voitto kolahtaisi kohdalle. Luulen, että se johtuu juuri tuosta, sitä on lopulta tyytyväinen näin eikä edes kaipaa muutosta mitenkään aktiivisesti.
Tsemppiä sinulle opintoihin!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos opiskelijaäiti kommentistasi! Niinpä, kelle tahansa voi sattua mitä tahansa.
Toivotaan, että suunta meille kaikille on tästä parempaa kohti! Myös Mathiakselle 🙂
Iloista sunnuntaita sinulle.
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Kiitos Bea kauniista kommentistasi, mukava, että luet!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Näin juuri, Mari Johanna! Kirppistely on just jees. Lisäksi olen innostunut noista Facebookin vaihdetaan-palstoista. Että voi luopua jostain itselle turhasta vaikka kahvipakettia vastaan.
On kauheaa, jos kärsii tuosta, että pitäisi koko ajan haalia kaikkea enemmän ja enemmän. Toki tunnistan tuon piirteen entisessä itsessäni. Olen niin paljon onnellisempi näin, kun ei tarvitse haluta koko ajan jotakin.
Että huonostakin seuraa paljon hyvää!
Elisa
Tää oli hieno ja rehellinen teksti! Mä jouduin myös muuttamaan rahankäyttötottumuksia täysin kun erosin, ulkomaan matkat ovat jääneet ja valintoja pitää tehdä viikottain. Pojat saavat harrastaa, mutta siihen melkein kaikki ylimääräinen raha meneekin – se on valinta, joka on tehty ja näillä mennään.
Kirppistelen paljon, myyn vaatteita huuto.netissä. Ostan itsekin paljon käytettynä (toisin kuten moni ystäväni jotka eivät voisi kuvitellakaaan ostavansa käytettyä). Ruuat ostetaan useimmiten Lidlistä, melkein kaikki tehdään itse (varsinkin nyt kun olen vuorotteluvapaalla).
Valoa ja iloa, Jenny!
Jenny/Vastaisku ankeudelle
Juu, näin se taitaa monella olla, ELisa.
Hassua tuo, että jotkut eivät voisi käyttää käytettyä vaatetta, mutta tapansa tietenkin kullakin.
Valoa ja iloa myös sinulle!
sk
Hyvä kirjoitus, pystyin samaistumaan joihinkin asioihin. Tunnut todella tietävän mistä puhut ja sanat suorastaan lohduttavat. Toivoa löytyy aina paremmasta:)!
Jenny Belitz-Henriksson
Kiitos paljon kommentistasi sk! Toivoa löytyy aina <3