Meditoimalla parempaa unta

Kotilääkäri-lehden kaksiviikkoisen unitempauksen viimeisenä juttuna kirjoitan unesta ja meditaatiosta.

Olen viime aikoina ollut järkyttävän laiska meditoimaan, vaikka olen useaan otteeseen todennut meditaation vaikuttavan itseeni positiivisesti. Esimerkiksi koen, että silloin kun olen aktiivisemmin (joka ilta) jaksanut meditoida, olen nukkunut levollisemmin. Valitettavasti vain nämä omat meditaatioinnostuspuuskani ovat todella kausittaisia. Välillä saattaa mennä pari kuukautta, että meditoin ja olen valmis vannomaan sen nimeen. Sitten tulee ilta, kun en jaksakaan. Sitä seuraakin sitten sujuvasti toinen ilta ja kas, yhtäkkiä huomaan, että on hurahtanut puoli vuotta meditoimatta. Voi minua. Tarvitsisin kai henkilökohtaisen meditoijagurun meditoimaan puolestani päivittäin, heh.

Olen huomannut, että kovin levoton mieli estää nukahtamista tehokkaasti. Jos aivot vielä illallakin raksuttavat päivän työasioita, ihmissuhdeongelmia, menneisyyden tapahtumia ja tulevaisuuden suunnitelmia, informaatiovirta on liian suuri ajatellen levollisuutta ja mielen hallintaa. Erityisesti jos illalla myöhään kirjoitan työjuttua, tulevat artikkelin ihmiset uneeni ja uni on kovin vauhdikasta ja tapahtumarikasta.

On tutkittu tieteellisesti, että meditaatio vaikuttaa ihmiseen monella eri tapaa. Meditointi voi auttaa myös unensaannissa, sillä meditoinnissa tavoitellaan hyvän olon tunnetta sitä kautta, että ei tarvitse ajatella mitään. Meditaation tarkoitus ei kuitenkaan ole toimia nukuttavasti, sillä sen tarkoitushan ei ole unen tavoittelu. Enemmänkin siinä pyritään sulkemaan ne aivokuoren toiminnot pois päältä, jotka päivällä toimivat erilaisissa askareissa. Ei uskoisi, mutta totta sen on: meditoidessakin aivotoiminta on vilkasta, mutta eri alueilla kuin normaalissa arkipuuhastelussa.

Meditoinnin positiiviset vaikutukset, kuten hyvä uni ja nopeammin tapahtuva nukahtaminen, alkavat löytyä muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen. Se on pitkä aika tällaiselle malttamattoman sorttiselle tyypille odottaa. Joskus olisi superkiva saada kaikki nyt ja heti!

Tiedän, ettei tänään ole se ilta, jolloin pitkästä aikaa meditoin. Ehkä huomenna?

Ennen meitsi saattoi nukahtaa minne sattuu. Nykyään en enää, mut mutsi kyl diggailee, kun saatan vetää jopa 12 tuntia unta kaaliin. Uni on kyl aika jees, arjen luksusta.

P.s. Vietin tänään kiinnostavan päivän astrologisen tulkinnan peruskurssilla! Lähtijäisiksi kuulin, että minä, joka olen aina luullut olevani todella tyypillinen kaksonen, olenkin megapaljon myös härkä. Jännittävää! Onneksi huomenna selviää lisää, tuskin maltan odottaa.