Mielikuvilla parempaa mieltä

Tänään aamulla heräsin kuolemanväsyneenä. Meillä nimittäin saa vain haaveilla pitkistä aamu-unista, sillä kuopus singahtaa ylös kuuden kieppeillä. Kyllä, myös viikonloppuisin. Olin muuten jo ehtinyt unohtaa onnellisesti nämä pikkulapsiajan viikonloppujenkin aikaiset aamuheräämiset, vanhemmat tyttäreni kun voisivat nukkua vaikka kuinka pitkään tahansa.

Eilen kävin ohjaamassa vielä työteliään viikon päätteeksi Bodypumpin ja intervallisisäpyöräilyn. Se on tiukka setti, täysillä pari tuntia. Sen jälkeen kun menin työhuoneelle niin vain toiseen kerrokseen kapuaminen painoi reisissä. Eli mielen ja sielun lisäksi myös kehoni tuntui suorastaan huutavan lepoa.

Minulla on sellainen huono tapa, että jos olen todella väsynyt, saatan myös olla todella kiukkuinen. Nykyään onneksi pystyn jo hyvin hillitsemään itseäni. Tiedostan kyllä myös sen, että väsymys on usein itse aiheutettua eikä ainakaan kenenkään lähimmäiseni vika. Tänään onneksi onnistuin suht nopeasti kääntämään fiilarit positiivisiksi.

Paitsi että fiilistelin tulevaa parasta ikinä -kesää 2012, palauttelin mieleeni NLP-kurssilta mukaan tarttuneita asioita. Muun muassa sitä, miten siellä kehotettiin aamulla herätessä miettimään sitä, miten juuri tänään voin nauttia elämästäni. Pakko sanoa, että ensimmäisen kerran silmät avattuani tämä ajatus oli hyvin kaukana ja sen tilalla oli voimasana. No mutta, oikeasti jokainen päivähän on täynnä mahdollisuuksia, kun niille vain itse antaa luvan. Niin NLP:ssä kuin logoterapiassakin korostetaan ihmisen vapautta ja vastuutakin valita.

Se mihin uskot, antaa sinulle kuin luvan olla sellainen. Jos olisin aamulla ajatellut vain väsymystäni ja lisännyt siihen vielä uskomuksen, että koko päivä on ihan syvältä väsymyksen vuoksi, niin juuri niin olisi todennäköisesti käynyt. Olisin vielä ehkä maalaillut näitä huonoja fiiliksiä mielessäni niin, että myös huominen olisi voinut alkaa alavireisesti. Onneksi valitsin toisin. Sitä paitsi lähtiessäni kävelylle riemastuin suuresti, kun hiekkatie oli jo näkyvissä ja lumi tuntui sulavan liristen.

NLP:ssä muuten sanotaan, että hyvä mielikuva jostain asiasta on iso. Huonot mielikuvat taas voivat olla pieniä, matalalla ja mustavalkoisiakin. Sitäkin kannattaa miettiä, missä kohtaa asiat ”näkyvät”, kun niitä ajattelee. Tärkeät asiat kannattaa siirtää etualalle näkymään. Ja tietenkin valtavankokoisina! Muistelen näin, että jopa mielikuvien kokoa voi kasvattaa tai vaihtoehtoisesti pienentää. Eli negatiiviset mielikuvat kannattaa kutistaa minimaalisiksi, jolloin itse asiakin saattaa muuttua esimerkiksi vähemmän stressaavaksi. Minun mielikuvani tulevasta kesästä oli jättiläiskokoinen, värikäs ja iloinen.

Tiesittekö muuten, että mielialoja voi ohjailla jopa katseella? Kun kohottaa katseen ylöspäin, pelkästään se voi jo parantaa fiiliksiä. Alaspäin toljottaminen taas ylläpitää huonoa tunnelmaa. Silloin sitä voi tuntea itsensä pikkiriikkiseksi maan matoseksi, joka on täysi nolla, katsekin vain laahaa arasti maata. Ei niin, eihän!

Katse siis kohti korkeuksia leppoisan sunnuntain kunniaksi.

Kohta on kesä! Valokuvien katselu viime kesältä auttaa mielikuvamatkailemaan kohti hellelukemia.

P.s. Vielä iloisia uutisia! Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva NLP-opisto antaa blogini lukijoille 10 prosentin alennuksen Practitioner-kurssista ja NLP Mastermind -ryhmästä. Kun varaat kurssin verkkokaupasta, kirjoita kaavakkeeseen koodiksi Vastaisku.