Myötätuntoa!

Kävin ystäväni kanssa keskustelua siitä, millainen on hyvä suhde omaan itseen. Pohdimme, että miksi sitä välillä niin suuttuu, juuri itselleen? Miksei vain voisi rakastaa ja antaa olla, vaikka se oma itse on joskus se ärsyttävin ja rasittavin tyyppi päällä maan. Miten sen pinna voikaan olla joskus niin lyhyt ja toisinaan sitä ei taas mikään heilauta? Onneksi olen enenevissä määrin nykyään kallistunut jälkimmäisen puolelle.

Mutta näin se menee, ihmiset ovat erilaisia ja itsekin sitä on erilainen eri elämäntilanteissa ja eri asioiden ja ihmisten parissa.

Toiset ovat hentoja, tuulessa hiljakseltaan huojuvia kissankelloja ja toiset ovat kuin voikukkia, jotka puskevat vaikka asvaltin läpi.
Kumpikaan ei ole väärin, se on vain erilaista.

Tuo yllä mainittu onkin yksi elämän parhaista asioista, se, että me kaikki olemme niin ihastuttavan erilaisia. Ja vaikka itse joskus itseään ärsyttäisikin, on hyvä muistaa arvostaa sitä, mitä on, vaikka se olisi kuinka toisista poikkeavaa. Ja vaikka kaipaisi muutosta tai enemmänkin vahvistusta ja kehitystä omaa itseään koskien, tärkeää on olla tyytyväinen siihen mitä on tässä ja nyt ja siellä, missä ikinä sitä sitten onkaan.

Tänään olen yrittänyt erityisesti tunnustella, miltä minusta tuntuu juuri nyt? Ainakin iloiselta, tyytyväiseltä ja innostuneelta, sillä eilen sain osallistua niin inspiroivaan hyvinvointiteemaiseen Workshoppiin, että tuntuu siltä kuin olisin saanut omaakin elämääni koskettavan ideatehtaan suorastaan räjähtämään kiivaaseen toimintaan.

Itseltä lienee hyvä välillä pysähtyä kysymään, mitä minulle kuuluu. Myös omista asioista kannattaa olla kiinnostunut niiden kaikkien läheisten asioiden ohella. Kuinka usein sinä ajattelet, miltä kehosi tuntuu tai mitä juuri nyt ajattelet ja sitä kautta tunnet?

Itse taidan tehdä sitä liian harvoin.

On niin helppoa ja vaivatonta takertua niihin huonoihin tunteisiin, kuten vaikkapa syyllisyyteen ja riittämättömyyteen.

Oikeasti kun itsensä kanssa on niin paljon helpompi olla, kun itseen suhtautuu hieman kärsivällisemmin. Eli ei, en ole superihminen, mutta tuskin kukaan muukaan on. Meidän ei myöskään tarvitse pitää kaikista omista reaktioistamme ja puolistamme, mutta helpottaa huomattavasti, jos ne huonotkin reaktiot, puolet ja tunteet hyväksyy.

Olen ihan varma siitä, että niin tärkeää kuin on olla myötätuntoinen kaikille kohtaamillemme ihmisille, erityisen tärkeää on olla myötätuntoinen myös itselle.

Hyvä suhde itseen vapauttaa energiaa, jota voimme käyttää taas muun hyvän edistämiseen meidän omassa arjessamme. Ajatelkaapa, aika vau, sanon minä!

Kun ymmärtää, että vakaassakin tornissa on omat heikot kohtansa, sillä pääsee jo pitkälle.

Myötätuntoa sulle, mulle ja koko maailmalle! Hyvää Itsenäisyyspäivää myös!

Meillä kaikilla on ne! Käytetään niitä! (Kuva: Pinterest)