Näin kestät stressiä, kiirettä tai tasapaksua arkea

Väsyttääkö syksy? Stressaako työ? Makaako eteisesi lattialla uhmaikäinen, joka ei suostu pukeutumaan tai onko talossa teini, joka paiskasi juuri ovensa kiinni niin, että ikkunat helisivät?

Ei hätää, kaikki hoituu ja on jo kunnossa. Listasin alle kolme vinkkiä meille kiireisille ja väsyneille perheenäideille ja -isille, oli sitten kämpässä ihmislapsia tai karvaisia kavereita. Olisipa hienoa, että me kaikki jaksaisimme arjessa parhaamme mukaan, ilman tuntua ikuisesta suorittamisesta ja myös ilman tätäkö tää elämä nyt sitten on -keloja.

Välillä arki potkii enemmän, välillä se tuntuu yhdeltä juhlalta. Se on elämää. On normaalia, että joka päivä koemme erilaisia tunteita ja kaikkea niiden väliltä.

Yksi motoistani: Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi arki.

Yksi motoistani: Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi arki.

Kiireiselle: 

1 Kun sinulla on kova kiire, pyri olemaan läsnä tässä hetkessä. Kun olet tässä, et voi murehtia mennyttä etkä voi myöskään stressata tulevasta. Sunnuntai-iltana on turha ahdistua siitä, mitä tuleva viikko tuo tullessaan. Toki on hyvä valmistautua, mutta sitäkään ei tarvitse tehdä murehtimisen muodossa.

Nyt lainaan itseäni viisaampaa ihmistä, nimittäin buddhalaismunkki Thich Nhat Hanhkin sanoja: olen saapunut, olen kotona, tässä ja nyt. Kun ensi kerralla viisivuotias kaataa litran maitotölkin pöydälle, bussilippu on kadoksissa juuri kun pitäisi lähteä, auto ei starttaa, koska akku on loppu tai illalla huomaat, että pyykit ovat olleet koko päivän koneessa, toista edellinen lause.

Se auttaa sinua tavoittamaan levollisemman olon ja rauhallisemman tunnelman. Ja kas, huomaat, että sitten teetkin vain asian kerrallaan, rauhassa keskittyen ja sen jälkeen jatkat seuraavan homman parissa.

Jos silti havahdut siihen, että et ole läsnä hetkessä, se on jo merkki siitä, että olet taas läsnä. Ah, miten lohduttavaa! Ja kun valitset kokea täysillä ja tietoisesti jokaisen päivän, ei ajatuksillasikaan ole enää voimaa laukata villihepojen tapaan asiasta toiseen etkä sorru murehtimiseen ainakaan niin paljon kuin useimmiten.

Kaksi minuuttia ilman murheita, onnistuuhan!

Kaksi minuuttia ilman murheita, onnistuuhan!

Sille, jota arjen pikku asiat ärsyttävät:

2 Tee asiat ilon kautta. Itsekin pyrin tekemään asiat iloa fiilistellen ja nauttien siitä, mitä teen, oli tekeminen sitten mieluisampaa tai vähemmän mieluista. Hei rakas imuri, olet ihana! Kukas pikku pallero on tuonut tuon hiekkakasan eteisen matolle? Ai, työkeikka oli eilen ja tekstin olisi pitänyt mieluiten olla valmis toissapäivänä!

No miksi ihmeessä ilo, kun voisi antaa vatutuksenkin viedä mukanaan? Siksi, että jollain tapaa olen itse kuitenkin päättänyt ja valinnut, että elämäni sisältää näitä asioita, joita päivittäin teen. Olen itse tehnyt valinnan, että haluan lapsia. Olen itse valinnut ammatikseni kirjoittamisen. Kun on perhe, on aika normaalia, että imuroida pitää pari kertaa viikossa. Kyllä, omia valintoja!

Miksi siis tehdä vaikka sitten niitä ei niin mukavia asioita murheellisella mielellä tai väkisin ja pakolla, kun niistäkin voi ottaa ilon irti ja keskittyä tekemiseen toki välillä lopputulostakin fiilistellen. Ja mikä sitten palauttaa tiukassa paikassa ilon itseeni? No vaikka tästäkin seuraa jotain hyvää -mantra. Kokeile!

Itseäni ilostuttaa myös suuresti se, kun asiat etenevät. Suosikki-iskulauseeni onkin tällä hetkellä se, että tekemällä saa valmista, ei stressaamalla.

Anteeksi äiti että toin kotiin kilon hiekkaa juuri, kun olit imuroinut. Tässä sulle kukka!

Anteeksi äiti että toin kotiin kilon hiekkaa juuri, kun olit imuroinut. Tässä sulle kukka!

Stressaantuneelle: 

3 Tunnetko olevasi hamsteri juoksupyörässä? Löydä siitäkin hyvä puoli. Vaikka en olekaan mikään oravanpyörien ystävä, niin pakko sanoa, että kun päälle kosahtaa työputki, siitä ei ole mitään järkeä kokea ahdistusta, vaan ennen kaikkea on syytä tuntea kiitollisuutta. Minulla on töitä ja juuri minun palveluksiani halutaan ostaa, se ei ole mikään itsestäänselvyys näinä taloudellisesti tiukkoina aikoina. Olenkin kiitollinen jokaisesta toimeksiannosta, niin pienestä kuin isostakin. Jos taas kokisin toisin, olisi ehkä syytä vaihtaa alaa tai yksinkertaisesti tehdä vähemmän! Toki normipäivätyössä tämän asian voi nähdä vähän eri tavalla, mutta ehkä silti pystyt olemaan kiitollinen työpaikasta?

Mahtavaa alkanutta viikkoa. Toivon, että sinulle tapahtuu ihan mahtavia asioita!

Jos päivä ei meinaa millään käynnistyä, lue tämä:

Olet onnekkaimpia ihmisiä maailmassa