Pian saadaan aurinkovoimaa!

Terveisiä täältä jätesäkkien ja muuttolaatikoiden keskeltä! Pakko oli pitää pieni hengähdystauko tämän pikku ahertelun lomassa. Vaikka tavaraa on karsittu, annettu pois, viety kierrätykseen ja vaihdettu Facebookin superhyvällä kierrätyspalstalla kahvipaketteihin ja leffalippuihin, koko koti on pakattu ja pian myös purettu, silti mietin, onko kaikki muistettu tehdä. Ainakin posti on käännetty, muuttoilmoitus tehty, netti ja sähkösopimus vaihdettu eri osoitteeseen.

Tämän sähkösopimuksen vaihdon huomasin muuten ihan konkreettisesti, kun menin vanhaan kotiin viimeistelemään loppusiivousta. Melko vaikea imuroida, kun ei ole sähköä! Onneksi imuroin lähes kaiken jo muuton lomassa, joten otin homman haltuuni rikkalapiolla ja -harjalla sekä märällä mopilla.

Näin se aurinko toivotti tervetulleeksi uuteen kotiin.

Näin se aurinko toivotti tervetulleeksi uuteen kotiin. Muuttaminen on ihanaa, vaikka melko stressaavaa. 

Vielä en pääse uudessa kodissa hyödyntämään aurinkosähköä, josta kirjoitin joitain viikkoja sitten. Helenhän aloitti aurinko-ohjelman aurinkoenergian tuotannon ja hyödyntämisen lisäämiseksi. Helsingin Suvilahteen Helen Sähköverkko Oy:n sähköaseman katolle rakennettiin 1194 aurinkopaneelin aurinkovoimala ja nyt rakennetaan uutta aurinkovoimalaa Itä-Helsingin Kivikkoon. Paneelien varaushan alkoi 11.5. ja minäkin olin siellä ensimmäisten joukossa varaamassa paneeliani. Tämän hetken tilanne on nyt se, että paneeleita on yhteensä varattu jo noin 1 700, mikä on siis jo hurjasti enemmän kuin Suvilahdessa on paneeleita. Vielä ehtii kuitenkin mukaan, sillä paneeleita on varattavissa vielä noin 1 300. Itse varasin paneelin tuona ensimmäisenä päivänä ja sellaisen tulen kuulemma saamaan, mistä olen tosi tyytyväinen. Lisäkuluja paneeli tuo 4,40 euroa kuukaudessa, mikä tuntuu pieneltä hinnalta ympäristön hyväksi. Jos asia yhtään kutsuu sinua, kannattaa klikata ennakkovaraukseen. Ennakkovaraus ei ole vielä sitova, mutta pian voi olla niinkin, ettei sellaista pysty enää tekemään. Suvilahdenkin voimala myytiin kahdessa päivässä loppuun, mikä on aika huikea suoritus. Ja mitä enemmän aurinkovoimalle on kysyntää, sitä enemmän sitä rakennetaan ja aurinkovoimaa tarjotaan. Tuntuu siltä, että meitä pieniä kuluttajia kerrankin kuunnellaan.

Entisen kodin takapihalta jäin kaipaamaan kukkasia.

Entisen kodin takapihalta jäin kaipaamaan kukkasia.

Ja kun ostat nimikkopaneelin, Suomessa tuotetun aurinkoenergian määrä kasvaa täsmälleen nimikkopaneelin tuotannon verran. Kivikon hiihtohallin katolle pian rakennetun aurinkovoimalan vuosituotanto yltää lähes 800 megawattituntiin, mikä vastaa lähes neljänsadan (!!) kerrostalokaksion vuosikulutusta. En ole tässä(kään) asiassa mikään asiantuntija, mutta se kuulostaa maallikon korviin ihan suurelta lukemalta. Etelä-Suomessa on kuulema yhtä hyvät olosuhteet aurinkosähkön tuotantoon kuin Pohjois-Saksassa. Paneelin sähköntuotanto tulee jakautumaan siten, että kesäkuukausina tuotto on suurinta, kuten arvata saattaa, ihana kesä. Paneelit tulevat myyntiin ennakkovarauksen tehneille 6.6. ja muille 8.6. Tilannetta kannattaa seurailla myös Aurinkovoimaloiden Facebook-sivustolla.

Pian se paistaa täälläkin!

Aurinkoa saaristossa. 

Nyt, kun vihdoin yksi unelmani on toteutunut, eli uudessa kodissa on astianpesukone (oli muuten täynnä vuokranantajiemme astioita, muutossa sattuu ja tapahtuu!) ja olemme parhaillaan etsimässä hinta-laatu-suhteelta hyvää pyykinpesumasiinaakin, niin on jännittävää myös katsoa, miten niiden käyttäminen vaikuttaa niin sähkön kulutukseen kuin toki myös vedenkäytön lisääntymiseen.

Mökillämme Mäntyharjulla on ollut aurinkopaneeli jo 1990-luvun alusta. Vanhempani ovat olleet todellisia edelläkävijöitä!

Mökillämme Mäntyharjulla on ollut aurinkopaneeli jo 1990-luvun alusta. Vanhempani ovat olleet todellisia edelläkävijöitä!

Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän sitä haluaa ajatella luontoa ja ekologisuutta siinä määrin, kuin omassa arjessa tällä hetkellä on mahdollista. Ilmasto-opas.fi-sivulta muuten luin, että tunnin aikana maapallon pinnalle tulee auringon säteilyenergiaa enemmän kuin koko ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa. Aika käsittämätöntä.

Mikä upea valo ja kirkkaus! Ulkona on nyt vähän toinen meininki.

Aurinkoa Porvoossa. 

Jään odottamaan varmistusta paneelin saannista. Raportoin siitä sitten myöhemmin. Kesäkuu ei alkanut ainakaan Helsingissä kovin aurinkoisesti, vettä sataa lotisee. Toivokaamme, että kesän mittaan helteitä piisaa ja Kivikon voimala saadaan auki aikataulun mukaisesti.

Aurinkoista viikkoa!

Espoolainen aurinko.

Aurinkoa Espoossa. 

Yhteistyössä Helen.

Yhteistyössä Helen.

Yhteistyössä Helen.