Sisäinen minä – Uusi elämä eron jälkeen -erokirja

No niin, ajatuksiin ja tunteisiin pohjautuva erokirjani Sisäinen minä – Uusi elämä eron jälkeen on täällä. Koska omat lämpimäiseni olivat jääneet jonnekin matkan varrelle, kipaisin aamutreenien jälkeen Kampin Suomalaisessa Kirjakaupassa, ja kyllä, siellä sitä oli sievästi pöydällä pinossa.

Tässä se on!

Tässä se on!

Ei siinä muu auttanut kuin ostaa yksi kappale, jotta pääsin siihen tutustumaan. Pakko sanoa, että 175-sivuinen kirja on pieni ja sievä. Ei sellainen herttainen paksukainen kuin sisaruksensa Sisäinen voima – 365 ajatusta parempaan arkeen tai Sisäinen timantti – 365 ajatusta parempaan arkeen, joiden yhteispainos on ilmestymässä jouluviikolla. Sisäinen minä on jaettu kolmeen osioon: Kaaokseen, selviytymiseen ja uuteen alkuun. Muuten se noudattelee hyvin samaa linjaa kuin sisaruksensa.

Vastaisku ankeudelle, erokirja, Sisäinen minä

Miksi halusin kirjoittaa erokirjan?

Suurin syy sille, miksi tämän kirjan halusin näin monien vuosien jälkeen tehdä oli se, että haluan kertoa sinulle, olet sitten mies tai nainen, joka mahdollisesti olet erokriisissä tai miksei myös jossain muussa kriisissä, että se pahin tunne menee ohi. Tulee oikeasti aika, kun elämä on helpompaa, sillä mikään ei pysy koskaan loputtomiin samanlaisena.

Itselleni ei kukaan tuossa vaiheessa sanonut sitä, että ne kauheimmat ajatukset ja syvimmät, kuristavat tunteetkin katoavat, että oikeasti selviän. Suurimmaksi osaksi asiasta ja kaikista muista ongelmista, mitkä se aiheutti, keskustelu oli päivittelyä tai tilanteessa vellomista.

En tietenkään syyllistä ketään, sillä eihän kukaan voinut lukea ajatuksiani tai tuntea minun tunteitani. Mutta olisi ollut helpotus, jos joku olisi sanonut, että hei, susta tuntuu nyt ihan karsealta, toivottamalta, ahdistuneelta, surulliselta, pettyneeltä, sua vituttaa ja sä luulet, että sä hajoat etkä jaksa enää, mutta susta ei tule loputtomiin tuntumaan tältä samanlaiselta.

Tämä kirja sen kertoo ja pari muutakin ajatusta.

VAstaisku ankeudelle, erokirja, Sisäinen minä

Ero on loistava paikka selvittää, kuka olet

Vaikka ero olisi yksi arkesi herättävimpiä käännekohtia tai ehkä jopa järkyttävintä, mitä sinulle on koskaan tapahtunut, se voi lopulta nousta yhdeksi elämäsi parhaista kokemuksista. Erosta voi muodostua elämäsi tärkein taitekohta, uusi, freesi alku, vaikka sinut olisi hylätty, jätetty, rikottu ja itsetuntosi olisi riekaleina ja olisit itsekin tehnyt virheitä, joita häpeät.

Erosta voi seurata pelkkää hyvää, vaikka henkiset ja fyysiset rajasi olisivat tallottu niin monta kertaa, ettet itsekään enää tietäisi sitä, missä ne kulkevat. Sinäkin nouset vielä uuteen kukoistukseesi, vaikka sinusta ei juuri nyt siltä tuntuisikaan. Nouset, vaikka sinulle olisi valehdeltu ja lupaukset olisi petetty kymmeniä kertoja. Nouset, vaikka olisit itse ollut myös pettynyt itseesi ja tekemisiisi.

Kun olet valmis, tuosta kaikesta alkaa matka kohti todellista itseäsi, vahvaa itsetuntemusta ja parasta mahdollista arkea. Se ei tule ilmaiseksi, vaan vaatii sitä, että haluat muutosta ja olet valmis ottamaan vastuun onnestasi, elämästäsi ja tulevista ihmissuhteista.

Joku on valmis siihen jo kuukausien päästä erosta, joku toinen vasta vuosien kuluttua. Anna itsellesi kaikki se aika, minkä tarvitset, mutta herättele itseäsi aina välillä tunnustelemaan, olisiko sopiva hetki päästää irti ja mennä eteenpäin tänään ja tässä.

Vastaisku ankeudelle, Sisäinen minä, erokirja

Sinäkin olet vielä onnellinen

Kun itse aikanaan erosin, luulin, etten koskaan voisi olla onnellinen. Mutta miten väärässä olinkaan. Erosta ja kaikista sen aikaisista sotkuista ja vastoinkäymisistä alkoi matka, jolle ei loppua näy. Vaikka matto meni jalkojen alta ja arki löi litsaria poskelle, en vaihtaisi yhtäkään kokemusta pois. En haluaisi elää niitä kausia uudelleen, mutta en myöskään voisi elää ilman sitä kaikkea ymmärrystä itsestäni, arjestani, muista ihmisistä ja maailmasta yleensä, mitä ne toivat mukanaan.

Vaikka sinusta tuntuisi niin pahalta, että haluaisit hakata nyrkkiä patteriin tai huutaa niin kauan, ettei ääni enää kulje, sekin menee ohi.

Tulee hetki, kun huomaat, että sinäkin selviydyit, eikä sinun tarvitse enää olla selviytyjä.

Voit taas alkaa elää ja nauttia, runsaammin ja isommin kuin koskaan aiemmin.

Ja tiedätkö mitä? Se on ihanaa.

Toivotan sinulle loistavaa viikonloppua!

Vastaisku ankeudelle, Sisäinen minä,, erokirja